zamknij

Dlaczego warto pościć?

News

Kochamy jeść, gotować i biesiadować. Dlaczego więc mielibyśmy dobrowolnie z tego rezygnować? Co nam daje post i umartwianie się?
Dlaczego warto pościć?
Autor: Jan Kucharzyk/East News

Głodówka nie jest niczym nowym. Od tysiącleci wszystkie religie zachęcały wiernych do krótszych lub dłuższych okresów powstrzymywania się od posiłków. Poszczono przed wszystkimi większymi świętami w starożytnym Egipcie. Pisma buddyjskie, Koran czy Biblia zalecały post jako lekarstwo dla duszy i ciała.

Powstrzymywanie się od jedzenia było też najbardziej uniwersalną techniką samoleczenia. Chory organizm instynktownie wzbraniał się od spożywania posiłków, regenerując się sam. Również dzisiaj zaaplikowanie sobie jednego dnia postnego to dobry uczynek dla ociężałego żołądka. Na co dzień obciążony fast foodami, słodyczami, tłustym jedzeniem i napojami gazowanymi raz na jakiś czas potrzebuje takiego "detoksu". I nie chodzi o to, aby nie jeść i nie pić przez cały dzień. Ten sposób jest bardzo niebezpieczny, gdyż może doprowadzić do odwodnienia. Pomijając względy religijne, warto przez jeden dzień w tygodniu nie jeść mięsa, a zamiast tego skosztować ryb, które są zdrowe, a których nadal jemy za mało. W Polsce utarło się, że dniem "rybnym" jest piątek. Tego dnia bary sushi przeżywają prawdziwe oblężenie.

Można także od czasu do czasu zafundować sobie jednodniową głodówkę. Taki post opiera się głównie na płynach: woda niegazowana, wywary z jarzyn, herbatki ziołowe, a także soki owocowo-warzywne, ale tylko świeżo wyciskane. Pamiętajmy, że głodówka to zwykłe oczyszczenie organizmu - jeden dzień postu nam nie zaszkodzi, ale nie mylmy jednodniowej głodówki z notorycznym głodowaniem.

Warto pościć! Naukowcy, którzy od lat poszukują eliksiru młodości i badają mechanizmy starzenia się, zauważyli, że okresowy post zwiększa długość życia szczurów. A może warto po prostu ograniczyć ilość spożywanego pokarmu na co dzień? Musi się to odbywać stopniowo przez wiele tygodni, najlepiej pod okiem specjalisty. Unikaj jedzenia przetworzonego, produktów bogatych w tłuszcz, sól czy cukier, zwiększ ilość spożywanych owoców i świeżych warzyw. Wypijaj codziennie około 1,5 litra wody niegazowanej – naturalna woda doskonale wypłukuje toksyny z organizmu.

Przed nami postna wieczerza wigilijna. Tradycyjny zestaw potraw to wszystkie płody rolne i leśne, a więc grzyby, orzechy, miód, jagody (z lasu), kasze, rośliny oleiste, zboża, jarzyny (z pola) oraz dobrodziejstwa płynące z wód, czyli ryby.

Czy - jak co roku - objedzeni do granic możliwości wytoczymy się zza stołu po spróbowaniu wszystkich dwunastu potraw, żeby - jak mówi tradycja - następny rok był pomyślny? Lepiej nie! Zastanawiajmy się, co jemy, aby następny rok był nie tylko pomyślny, ale też... zdrowy.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
artykuł do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Zobacz również

Co zrobić, żeby nie przytyć?
News 21

Co zrobić, żeby nie przytyć?

Basia Ritz ma swoje sposoby!

Podróżnik kulinarny - powidła strzeleckie
News 510

Podróżnik kulinarny - powidła strzeleckie

Gdzie bije "powidłowe" serce Polski?

Podróżnik kulinarny - kurpiowskie kury zielononóżki
News 20

Podróżnik kulinarny - kurpiowskie kury zielononóżki

Która kura znosi najzdrowsze i najsmaczniejsze jaja?

Którą francuską potrawę powinni poznać Polacy?
News 14

Którą francuską potrawę powinni poznać Polacy?

Poleca Michel Moran!

Podróżnik kulinarny - egzotyczne warzywa
News 11

Podróżnik kulinarny - egzotyczne warzywa

Egzotyczne warzywa i zioła mają wiele właściwości, których brakuje naszym tradycyjnym odmianom

Co jada Święty Mikołaj? Ciekawostka 31

Co jada Święty Mikołaj?

Czy Michel Moran lubi bigos?
News 02

Czy Michel Moran lubi bigos?

Sprawdź, czy francuskie podniebienie gwiazdy "MasterChefa" toleruje to polskie danie

Kuchnia wigilijna od morza aż do Tatr News 220

Kuchnia wigilijna od morza aż do Tatr

Tradycyjne wigilijne menu przygotowuje się z płodów rolnych i leśnych, a więc ze zboża, kaszy, jarzyn oraz grzybów, orzechów, miodu, a także z ryb. Mimo to, w różnych regionach Polski Wigilia smakuje inaczej.

tvnpix