zamknij

Dlaczego warto pościć?

News

Kochamy jeść, gotować i biesiadować. Dlaczego więc mielibyśmy dobrowolnie z tego rezygnować? Co nam daje post i umartwianie się?
Dlaczego warto pościć?
Autor: Jan Kucharzyk/East News

Głodówka nie jest niczym nowym. Od tysiącleci wszystkie religie zachęcały wiernych do krótszych lub dłuższych okresów powstrzymywania się od posiłków. Poszczono przed wszystkimi większymi świętami w starożytnym Egipcie. Pisma buddyjskie, Koran czy Biblia zalecały post jako lekarstwo dla duszy i ciała.

Powstrzymywanie się od jedzenia było też najbardziej uniwersalną techniką samoleczenia. Chory organizm instynktownie wzbraniał się od spożywania posiłków, regenerując się sam. Również dzisiaj zaaplikowanie sobie jednego dnia postnego to dobry uczynek dla ociężałego żołądka. Na co dzień obciążony fast foodami, słodyczami, tłustym jedzeniem i napojami gazowanymi raz na jakiś czas potrzebuje takiego "detoksu". I nie chodzi o to, aby nie jeść i nie pić przez cały dzień. Ten sposób jest bardzo niebezpieczny, gdyż może doprowadzić do odwodnienia. Pomijając względy religijne, warto przez jeden dzień w tygodniu nie jeść mięsa, a zamiast tego skosztować ryb, które są zdrowe, a których nadal jemy za mało. W Polsce utarło się, że dniem "rybnym" jest piątek. Tego dnia bary sushi przeżywają prawdziwe oblężenie.

Można także od czasu do czasu zafundować sobie jednodniową głodówkę. Taki post opiera się głównie na płynach: woda niegazowana, wywary z jarzyn, herbatki ziołowe, a także soki owocowo-warzywne, ale tylko świeżo wyciskane. Pamiętajmy, że głodówka to zwykłe oczyszczenie organizmu - jeden dzień postu nam nie zaszkodzi, ale nie mylmy jednodniowej głodówki z notorycznym głodowaniem.

Warto pościć! Naukowcy, którzy od lat poszukują eliksiru młodości i badają mechanizmy starzenia się, zauważyli, że okresowy post zwiększa długość życia szczurów. A może warto po prostu ograniczyć ilość spożywanego pokarmu na co dzień? Musi się to odbywać stopniowo przez wiele tygodni, najlepiej pod okiem specjalisty. Unikaj jedzenia przetworzonego, produktów bogatych w tłuszcz, sól czy cukier, zwiększ ilość spożywanych owoców i świeżych warzyw. Wypijaj codziennie około 1,5 litra wody niegazowanej – naturalna woda doskonale wypłukuje toksyny z organizmu.

Przed nami postna wieczerza wigilijna. Tradycyjny zestaw potraw to wszystkie płody rolne i leśne, a więc grzyby, orzechy, miód, jagody (z lasu), kasze, rośliny oleiste, zboża, jarzyny (z pola) oraz dobrodziejstwa płynące z wód, czyli ryby.

Czy - jak co roku - objedzeni do granic możliwości wytoczymy się zza stołu po spróbowaniu wszystkich dwunastu potraw, żeby - jak mówi tradycja - następny rok był pomyślny? Lepiej nie! Zastanawiajmy się, co jemy, aby następny rok był nie tylko pomyślny, ale też... zdrowy.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
artykuł do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Zobacz również

"Pan karp" ulubieńcem Katarzyny Bosackiej?
Porada 201

"Pan karp" ulubieńcem Katarzyny Bosackiej?

Cała prawda o żywności ekologicznej
Porada 10

Cała prawda o żywności ekologicznej

Podróżnik kulinarny - małych bistro czar
News 10

Podróżnik kulinarny - małych bistro czar

Maciej Nowak odwiedza małe bistra, w tym Przekąski Zakąski na Krakowskim Przedmieściu.

Którą francuską potrawę powinni poznać Polacy?
News 14

Którą francuską potrawę powinni poznać Polacy?

Poleca Michel Moran!

Święta w domu Basi Ritz
News 73

Święta w domu Basi Ritz

Tradycyjne potrawy według zwyciężczyni programu "MasterChef"

Ukochane danie Magdy Gessler to...
News 174

Ukochane danie Magdy Gessler to...

Nie spodziewacie się nawet, jak prostą potrawę wybiera restauratorka!

Podróżnik kulinarny na rybach
News 40

Podróżnik kulinarny na rybach

Dowiedz się gdzie kupować i jakie ryby wybierać, aby mięso było smaczne!

Kuchnia wigilijna od morza aż do Tatr News 220

Kuchnia wigilijna od morza aż do Tatr

Tradycyjne wigilijne menu przygotowuje się z płodów rolnych i leśnych, a więc ze zboża, kaszy, jarzyn oraz grzybów, orzechów, miodu, a także z ryb. Mimo to, w różnych regionach Polski Wigilia smakuje inaczej.

tvnpix