Kuchnia Pięciu Przemian
News
Gotuj w zgodzie z filozofią Wschodu
Kuchnia i medycyna chińska są znane na całym świecie i coraz bardziej popularne. W zagonionym życiu i codziennym maratonie niezałatwionych spraw, chętnie zwracamy się w stronę Wschodu i zrównoważonego podejścia do otaczającego nas świata.
Kuchnia Pięciu Przemian bazuje na chińskiej metodzie, zakładającej, że w każdej z pięciu grup smakowych odnajdziemy produkty zrównoważone, ogrzewające i wychładzające. Każdy z nich bowiem posiada swoje właściwości, z których powinniśmy czerpać w zależności od pory roku, dostępności i naszych preferencji. Gotując według zasad kuchni Pięciu Przemian, pamiętać powinnyśmy również o kolejności obierania warzyw i dokładania do garnka kolejnych produktów, a także o 2 minutowych przerwach między czynnościami. Po co? To właśnie jest cenny czas, który pozwoli nam zastanowić się i poczuć, czego jeszcze potrzebujemy w naszej potrawie. A może też i w naszym życiu?
Więcej o kuchni przemian przeczytasz w książce Anny Czelej "Jesień w kuchni Pięciu Przemian" (wydawnictwo Illuminatio). To z niej pochodzą przepisy, które publikujemy.
Pojawiła się kolejną książka Anny Czelej "Lato w kuchni Pięciu Przemian", i "Wiosna w kuchni Pięciu Przemian".
>>> Zobacz przepisy na szparagi z kuchni Pięciu Przemian.