zamknij

Kuchnia Pięciu Przemian

News

Gotuj w zgodzie z filozofią Wschodu
Kuchnia Pięciu Przemian
Warzywa | Autor: East News

Kuchnia i medycyna chińska są znane na całym świecie i coraz bardziej popularne. W zagonionym życiu i codziennym maratonie niezałatwionych spraw, chętnie zwracamy się w stronę Wschodu i zrównoważonego podejścia do otaczającego nas świata.

Kuchnia Pięciu Przemian bazuje na chińskiej metodzie, zakładającej, że w każdej z pięciu grup smakowych odnajdziemy produkty zrównoważone, ogrzewające i wychładzające. Każdy z nich bowiem posiada swoje właściwości, z których powinniśmy czerpać w zależności od pory roku, dostępności i naszych preferencji. Gotując według zasad kuchni Pięciu Przemian, pamiętać powinnyśmy również o kolejności obierania warzyw i dokładania do garnka kolejnych produktów, a także o 2 minutowych przerwach między czynnościami. Po co? To właśnie jest cenny czas, który pozwoli nam zastanowić się i poczuć, czego jeszcze potrzebujemy w naszej potrawie. A może też i w naszym życiu?

Więcej o kuchni przemian przeczytasz w książce Anny Czelej "Jesień w kuchni Pięciu Przemian" (wydawnictwo Illuminatio). To z niej pochodzą przepisy, które publikujemy.

Pojawiła się kolejną książka Anny Czelej "Lato w kuchni Pięciu Przemian", i "Wiosna w kuchni Pięciu Przemian".

>>> Zobacz przepisy na szparagi z kuchni Pięciu Przemian.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
artykuł do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Zobacz również

Którą francuską potrawę powinni poznać Polacy?
News 14

Którą francuską potrawę powinni poznać Polacy?

Poleca Michel Moran!

Michel Moran zdradza, kto gotuje w jego domu!
News 11

Michel Moran zdradza, kto gotuje w jego domu!

Są międzynarodową rodziną. A kto u nich gotuje?

Bosacka przeciwko modyfikacjom genetycznym żywności
News 11

Bosacka przeciwko modyfikacjom genetycznym żywności

Postęp cywilizacyjny vs zdrowa żywność

Cała prawda o żywności ekologicznej
Porada 10

Cała prawda o żywności ekologicznej

Podróżnik kulinarny - powidła strzeleckie
News 510

Podróżnik kulinarny - powidła strzeleckie

Gdzie bije "powidłowe" serce Polski?

Kuchnia wigilijna od morza aż do Tatr News 220

Kuchnia wigilijna od morza aż do Tatr

Tradycyjne wigilijne menu przygotowuje się z płodów rolnych i leśnych, a więc ze zboża, kaszy, jarzyn oraz grzybów, orzechów, miodu, a także z ryb. Mimo to, w różnych regionach Polski Wigilia smakuje inaczej.

Polskie zwyczaje wigilijne News 26

Polskie zwyczaje wigilijne

Czy na pewno znasz je wszystkie?

Podróżnik kulinarny - wielkie pączkowanie
News 10

Podróżnik kulinarny - wielkie pączkowanie

Maciej Nowak na tropie pączków

tvnpix