zamknij

Kuchnia Pięciu Przemian

News

Gotuj w zgodzie z filozofią Wschodu
Kuchnia Pięciu Przemian
Warzywa | Autor: East News

Kuchnia i medycyna chińska są znane na całym świecie i coraz bardziej popularne. W zagonionym życiu i codziennym maratonie niezałatwionych spraw, chętnie zwracamy się w stronę Wschodu i zrównoważonego podejścia do otaczającego nas świata.

Kuchnia Pięciu Przemian bazuje na chińskiej metodzie, zakładającej, że w każdej z pięciu grup smakowych odnajdziemy produkty zrównoważone, ogrzewające i wychładzające. Każdy z nich bowiem posiada swoje właściwości, z których powinniśmy czerpać w zależności od pory roku, dostępności i naszych preferencji. Gotując według zasad kuchni Pięciu Przemian, pamiętać powinnyśmy również o kolejności obierania warzyw i dokładania do garnka kolejnych produktów, a także o 2 minutowych przerwach między czynnościami. Po co? To właśnie jest cenny czas, który pozwoli nam zastanowić się i poczuć, czego jeszcze potrzebujemy w naszej potrawie. A może też i w naszym życiu?

Więcej o kuchni przemian przeczytasz w książce Anny Czelej "Jesień w kuchni Pięciu Przemian" (wydawnictwo Illuminatio). To z niej pochodzą przepisy, które publikujemy.

Pojawiła się kolejną książka Anny Czelej "Lato w kuchni Pięciu Przemian", i "Wiosna w kuchni Pięciu Przemian".

>>> Zobacz przepisy na szparagi z kuchni Pięciu Przemian.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
artykuł do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Zobacz również

Podróżnik kulinarny - makaron razowy
News 20

Podróżnik kulinarny - makaron razowy

Czy warto uzupełnić swoją dietę o makarony razowe, pszenne, żytnie, orkiszowe?

Podróżnik kulinarny - kuchnia w stylu safari
News 11

Podróżnik kulinarny - kuchnia w stylu safari

Jak wygląda uczta w stylu safari?

Bosacka przeciwko modyfikacjom genetycznym żywności
News 11

Bosacka przeciwko modyfikacjom genetycznym żywności

Postęp cywilizacyjny vs zdrowa żywność

Podróżnik kulinarny - nalewki
News 10

Podróżnik kulinarny - nalewki

Czy wiecie, że nalewki można przygotować niemalże ze wszystkiego - z ziół, owoców i kwiatów. Doskonale smakują i mają właściwości zdrowotne.

Cała prawda o żywności ekologicznej
Porada 10

Cała prawda o żywności ekologicznej

Podróżnik kulinarny - pierogi z żubra
News 170

Podróżnik kulinarny - pierogi z żubra

Jak smakują pierogi z żubra? Sprawdź!

Michel Moran o swojej wigilii
News 78

Michel Moran o swojej wigilii

On jest Francuzem, a jego żona - Polką. Jak wyglądają ich święta?

Najlepsza wołowina na świecie Ciekawostka 201

Najlepsza wołowina na świecie

Słyszeliście kiedyś o wołowinie wagyu?

tvnpix