zamknij

Kuchnia Pięciu Przemian

News

Gotuj w zgodzie z filozofią Wschodu
Kuchnia Pięciu Przemian
Warzywa | Autor: East News

Kuchnia i medycyna chińska są znane na całym świecie i coraz bardziej popularne. W zagonionym życiu i codziennym maratonie niezałatwionych spraw, chętnie zwracamy się w stronę Wschodu i zrównoważonego podejścia do otaczającego nas świata.

Kuchnia Pięciu Przemian bazuje na chińskiej metodzie, zakładającej, że w każdej z pięciu grup smakowych odnajdziemy produkty zrównoważone, ogrzewające i wychładzające. Każdy z nich bowiem posiada swoje właściwości, z których powinniśmy czerpać w zależności od pory roku, dostępności i naszych preferencji. Gotując według zasad kuchni Pięciu Przemian, pamiętać powinnyśmy również o kolejności obierania warzyw i dokładania do garnka kolejnych produktów, a także o 2 minutowych przerwach między czynnościami. Po co? To właśnie jest cenny czas, który pozwoli nam zastanowić się i poczuć, czego jeszcze potrzebujemy w naszej potrawie. A może też i w naszym życiu?

Więcej o kuchni przemian przeczytasz w książce Anny Czelej "Jesień w kuchni Pięciu Przemian" (wydawnictwo Illuminatio). To z niej pochodzą przepisy, które publikujemy.

Pojawiła się kolejną książka Anny Czelej "Lato w kuchni Pięciu Przemian", i "Wiosna w kuchni Pięciu Przemian".

>>> Zobacz przepisy na szparagi z kuchni Pięciu Przemian.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
artykuł do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Zobacz również

Święta w domu Basi Ritz
News 73

Święta w domu Basi Ritz

Tradycyjne potrawy według zwyciężczyni programu "MasterChef"

Podróżnik kulinarny - polskie baby
News 20

Podróżnik kulinarny - polskie baby

Co te wypieki mają wspólnego z Ali-Babą?

Podróżnik kulinarny na rybach
News 40

Podróżnik kulinarny na rybach

Dowiedz się gdzie kupować i jakie ryby wybierać, aby mięso było smaczne!

Skąd się wzięły słodkości na choince? Ciekawostka 30

Skąd się wzięły słodkości na choince?

Podróżnik kulinarny - pierogi z żubra
News 170

Podróżnik kulinarny - pierogi z żubra

Jak smakują pierogi z żubra? Sprawdź!

Moran nie lubi polskich dań?
News 14

Moran nie lubi polskich dań?

Francuski smak vs polskie potrawy

Stopnie wysmażenia steka Ciekawostka 26

Stopnie wysmażenia steka

Jeżeli znajdziesz się w restauracji z najlepszymi i prawdziwymi stekami, musisz wiedzieć jaki stek zamówić. Mamy dla ciebie krótką instrukcję i stopnie wysmażenia steków

Podróżnik kulinarny - wędzimy kiełbasy
News 40

Podróżnik kulinarny - wędzimy kiełbasy

Przepyszne kiełbasy powstają według strzeżonej receptury!

tvnpix