zamknij

Kuchnia Pięciu Przemian

News

Gotuj w zgodzie z filozofią Wschodu
Kuchnia Pięciu Przemian
Warzywa | Autor: East News

Kuchnia i medycyna chińska są znane na całym świecie i coraz bardziej popularne. W zagonionym życiu i codziennym maratonie niezałatwionych spraw, chętnie zwracamy się w stronę Wschodu i zrównoważonego podejścia do otaczającego nas świata.

Kuchnia Pięciu Przemian bazuje na chińskiej metodzie, zakładającej, że w każdej z pięciu grup smakowych odnajdziemy produkty zrównoważone, ogrzewające i wychładzające. Każdy z nich bowiem posiada swoje właściwości, z których powinniśmy czerpać w zależności od pory roku, dostępności i naszych preferencji. Gotując według zasad kuchni Pięciu Przemian, pamiętać powinnyśmy również o kolejności obierania warzyw i dokładania do garnka kolejnych produktów, a także o 2 minutowych przerwach między czynnościami. Po co? To właśnie jest cenny czas, który pozwoli nam zastanowić się i poczuć, czego jeszcze potrzebujemy w naszej potrawie. A może też i w naszym życiu?

Więcej o kuchni przemian przeczytasz w książce Anny Czelej "Jesień w kuchni Pięciu Przemian" (wydawnictwo Illuminatio). To z niej pochodzą przepisy, które publikujemy.

Pojawiła się kolejną książka Anny Czelej "Lato w kuchni Pięciu Przemian", i "Wiosna w kuchni Pięciu Przemian".

>>> Zobacz przepisy na szparagi z kuchni Pięciu Przemian.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
brakkomentarzy

Zobacz również

Ulubiona potrawa Michela Morana to...
News 155

Ulubiona potrawa Michela Morana to...

Którą polską potrawę pokochało francuskie podniebienie Michela Morana?

Co zrobić, żeby nie przytyć?
News 21

Co zrobić, żeby nie przytyć?

Basia Ritz ma swoje sposoby!

Podróżnik kulinarny - moda na cupcake
News 10

Podróżnik kulinarny - moda na cupcake

W warszawskim cukiernictwie wielkie poruszenie: nastała moda na cupcake!

Nosowska marzy o budzie. Z czym?
News 10

Nosowska marzy o budzie. Z czym?

Sprawdź, co chciałaby sprzedawać wokalistka!

Podróżnik kulinarny - kuchnia w stylu safari
News 11

Podróżnik kulinarny - kuchnia w stylu safari

Jak wygląda uczta w stylu safari?

Dlaczego warto pościć? News 280

Dlaczego warto pościć?

Kochamy jeść, gotować i biesiadować. Dlaczego więc mielibyśmy dobrowolnie z tego rezygnować? Co nam daje post i umartwianie się?

Podróżnik kulinarny - cieszyńskie przysmaki
News 370

Podróżnik kulinarny - cieszyńskie przysmaki

Poznaj przepis na ciasteczka imbirowe i inne regionalne pyszności ze Śląska Cieszyńskiego!

Podróżnik kulinarny - wędzimy kiełbasy
News 40

Podróżnik kulinarny - wędzimy kiełbasy

Przepyszne kiełbasy powstają według strzeżonej receptury!

tvnpix