zamknij

Kuchnia wigilijna od morza aż do Tatr

News

Tradycyjne wigilijne menu przygotowuje się z płodów rolnych i leśnych, a więc ze zboża, kaszy, jarzyn oraz grzybów, orzechów, miodu, a także z ryb. Mimo to, w różnych regionach Polski Wigilia smakuje inaczej.
Kuchnia wigilijna od morza aż do Tatr
Autor: Agnieszka K. Jurek/East News

Barszcz czerwony z uszkami i zupa grzybowa popularne są w całej Polsce. Mieszkańcy Śląska mają swoją kapuśnicę grzybową oraz zupę migdałową gotowaną z ryżem i rodzynkami, przyrządzaną także w Wielkopolsce. Na bogatym w ryby Pomorzu w niektórych domach spotyka się zupę rybną oraz postny żurek na zakwasie. Z kolei w centralnej Polsce do dziś na Wigilię podaje się mazowiecką zupę grzybową, czyli barszcz biały na zakwasie z kapusty z grzybami. Najbardziej oryginalne pod tym względem jest Podhale, gdzie przyrządza się postną kwaśnicę albo barszcz z kwaszonych buraków z fasolą.

Obowiązkową pozycją wigilijnego menu są ryby. O ile smażony karp występuje w każdym regionie, to na Podhalu górale smażą pstrąga. Na Pomorzu podają także węgorza, flądrę w galarecie i pstrąga w migdałach. Tam też znajdziecie największe bogactwo śledzi np. marynowane, w śmietanie, duszone z jabłkami, śledzie po kaszubsku. W tym obfitującym w ryby regionie popularnością cieszą się również pierogi z rybnym farszem. Nie sposób nie wspomnieć o śląskim przysmaku regionalnym, karpiu duszonym w piwie. Ciekawostka z Wielkopolski to karp podawany w sosie... piernikowym.

Nieodłączną pozycją na Wigilii od Pomorza po Podhale są pierogi z kapustą i grzybami, które na Podlasiu obsmażane na rumiano znane są jako wareniki.

Kolejną tradycyjną potrawą, której wiele odmian pojawia się w różnych regionach są kluski z makiem. Na Podlasiu, gdzie podaje się je do dziś, przyrządzano je z olejem lnianym, zaś na Podhalu dodawano do tego miód. Potrawa pod nazwą kłosy była główną potrawą wigilijną na Mazowszu. Im kluski grubsze i dłuższe, tym lepiej - symbolizuje to świetny plon pszenicy w następnym roku. Kluski z makiem, czyli makiełki nadal królują w Wielkopolsce. Tu przygotowuje się je z maku, bakalii i lekkiego pieczywa lub klusek, niekiedy z makaronu. Makiełki znane są również na Śląsku pod nazwą makówki. Tam są to kawałki bułki drożdżowej przełożone słodkim makiem i zalane mlekiem.

Pisząc o różnicach w wigilijnym menu nie sposób nie wspomnieć o kutii. To potrawa charakterystyczna dla dawnej kuchni kresowej. Nadal serwuje się ją na stołach wigilijnych na Podlasiu. Przyrządza się ją z pszenicy, miodu, maku i bakalii.  Potrawa przywędrowała z Litwy, gdzie dawniej podawana była na stypach.

Na tradycyjnym wigilijnym śląskim stole znajdziecie niespotykaną nigdzie moczkę, czyli zupę piernikową z bakaliami. Przygotowywana jest z piernika, migdałów, rodzynek, suszonych śliwek, suszonych moreli, gruszek, suszonych fig, orzechów laskowych. Przy czym w każdej części Śląska przepis na moczkę jest inny, głównie różni się on dodatkami ale podstawą moczki pozostaje piernik.

Do najpopularniejszych deserów wigilijnych w Polsce zalicza się makowce i pierniki. Na Podlasiu pod koniec Wigilii podaje się drożdżowe racuchy, które przyjęły się także w niektórych domach na Mazowszu. Na wielkopolskiej wieczerzy nie może zabraknąć drożdżowej strucli, a na Pomorzu drożdżówek kaszubskich oraz sękacza zwanego baumkuchem. Na Śląsku podaje się śląskie pierniki i bytomskie kamyki.

Z Mazowsza wywodzi się tradycja picia kompotu z suszu. Kompot z suszonych gruszek, śliwek i jabłek pija się także na Podlasiu.

Ze wszystkich regionów najbardziej oryginalną jest wigilia podhalańska. Górale najbardziej dbają o swoje tradycje. Najpopularniejsze potrawy wigilijne przyrządza się z ziemniaków i podhalańskich serów, np. bukty (czyli kopytka), moskole (inaczej podpłomyki z gotowanych ziemniaków, czyli placki pieczone na blasze) oraz kłóta (czyli kapusta z ziemniakami). W Wigilię gaździny wypiekają także kołoce z serem i chleb razowy.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
brakkomentarzy

Zobacz również

Podróżnik kulinarny - egzotyczne warzywa
News 11

Podróżnik kulinarny - egzotyczne warzywa

Egzotyczne warzywa i zioła mają wiele właściwości, których brakuje naszym tradycyjnym odmianom

Moran nie lubi polskich dań?
News 14

Moran nie lubi polskich dań?

Francuski smak vs polskie potrawy

Co jada Święty Mikołaj? Ciekawostka 31

Co jada Święty Mikołaj?

Mięsożercy na start!
News 1215

Mięsożercy na start!

Jest takie miejsce na warszawskiej mapie gastronomicznej, które miłośników mięsa może przyprawić o zawrót głowy

Michel Moran o swojej wigilii
News 78

Michel Moran o swojej wigilii

On jest Francuzem, a jego żona - Polką. Jak wyglądają ich święta?

Dlaczego warto pościć? News 280

Dlaczego warto pościć?

Kochamy jeść, gotować i biesiadować. Dlaczego więc mielibyśmy dobrowolnie z tego rezygnować? Co nam daje post i umartwianie się?

Podróżnik kulinarny - małych bistro czar
News 10

Podróżnik kulinarny - małych bistro czar

Maciej Nowak odwiedza małe bistra, w tym Przekąski Zakąski na Krakowskim Przedmieściu.

Ulubiony przepis Magdy Gessler
News 120

Ulubiony przepis Magdy Gessler

Gwiazda "Kuchennych rewolucji" i "MasterChefa" podała nam składniki swojej ukochanej potrawy świątecznej

tvnpix