zamknij

Wywar na zupę Michela Morana

Porada

Mistrz podzielił się z nami swoją kulinarną sztuczką
Wywar na zupę Michela Morana
Autor:

Zobacz, jak wywar do zupy przyrządza sam juror programu "MasterChef"!

Poznaj też przepis Michela Morana na francuską zupę cebulową >>>

Zainspiruj nas

Komentarze (22)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

W TYCH MANSZETACH I Z ZEGARKIEM TO AŻ ŚMIESZNE !!!!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Szkoda że wszystkie filmy jakie zamieszczacie są prezentowane "w biegu". Czasami są mało przejżyste. Pamiętajcie że na tą stronę wchodzą osoby które dopiero zaczynaja przygodę z gotowaniem. Pod filmem powinien dodatkowo znajdować się szczegółowy opis wraz z proporcjami i poradami. Same dania wygladają super i ma się ochotę je przyżądzać...... rozwiń

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          100/100

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Wow!!! Niesamowite! Nigdy bym nie wpadł na to, by wywar sporządzić gotując mięso i warzywa. Michael, zdradź nam więcej swoich sekretów!

              p.s. Do wszystkich, którzy kwestionują wylewanie 'wczesnego' wywaru: racja. Istnieje przynajmniej kilka sposobów klarowania wywarów. Od banalnie prostych, po wymyślne i zaskakujące. Może kiedyś... rozwiń

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Mięso wkładamy do zimniej wody. Gotujemy bez soli i przypraw. Po zagotowaniu . zbieramy szumowiny (wywar będzie klarowny), gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Warzywa wkładamy dopiero na koniec (15-20 min. przed końcem gotowania nie rozgotują się na miazgę) wtedy też doprawiamy wywar.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Tak też robię ;)

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Jak wam coś nie pasuje, to gotujcie po swojemu! -.-
                          Dla mnie super. ;)

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              podobny rezultat uzyskamy wkładając mięso w gotującą wodę ;-)

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  W gotującą wodę to wkładamy np.szynkę wędzoną lub boczek po to aby zamknęły się od razu pory i smak mięsa pozostał w środku.Chcący zrobić wywar mięso wkładamy do zimnej wody , aby wydobyć z niego smak do wody.

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      Również pierwszą wodę po zagotowaniu mięsa wylewam z garnka. I sprawa z szumowiną z głowy:)

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          Moim zdaniem jest to błąd bo część smaku i tłuszczu który już się wydobył wylewasz do zlewu , a przecież szumowiny można łatwo wybrać łyżką i wylać.

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              MalinaMalina

                                              Nigdy nie płukałam mięsa, ciekawy sposób, spróbuję.

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  Więcej komentarzy - rozwiń
                                                  Pomoc | Zasady forum
                                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                                                  Dodajdo ulubionych
                                                  Usuńz ulubionych
                                                  22komentarze

                                                  Zobacz również

                                                  Cała prawda o żywności ekologicznej
                                                  Porada 10

                                                  Cała prawda o żywności ekologicznej

                                                  Czy Michel Moran lubi bigos?
                                                  News 02

                                                  Czy Michel Moran lubi bigos?

                                                  Sprawdź, czy francuskie podniebienie gwiazdy "MasterChefa" toleruje to polskie danie

                                                  Podróżnik kulinarny - nalewki
                                                  News 10

                                                  Podróżnik kulinarny - nalewki

                                                  Czy wiecie, że nalewki można przygotować niemalże ze wszystkiego - z ziół, owoców i kwiatów. Doskonale smakują i mają właściwości zdrowotne.

                                                  Jak rozpoznać prawdziwego szampana?
                                                  Porada 60

                                                  Jak rozpoznać prawdziwego szampana?

                                                  Podróżnik kulinarny - powidła strzeleckie
                                                  News 510

                                                  Podróżnik kulinarny - powidła strzeleckie

                                                  Gdzie bije "powidłowe" serce Polski?

                                                  Podróżnik kulinarny - polskie baby
                                                  News 20

                                                  Podróżnik kulinarny - polskie baby

                                                  Co te wypieki mają wspólnego z Ali-Babą?

                                                  Skąd się wzięły słodkości na choince? Ciekawostka 30

                                                  Skąd się wzięły słodkości na choince?

                                                  Podróżnik kulinarny - egzotyczne warzywa
                                                  News 11

                                                  Podróżnik kulinarny - egzotyczne warzywa

                                                  Egzotyczne warzywa i zioła mają wiele właściwości, których brakuje naszym tradycyjnym odmianom

                                                  tvnpix