zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

16- warstwowy obłędny torcik czekoladowy

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 1 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Autor: pieczonetruskawki.blogspot.com16- warstwowy obłędny torcik czekoladowy Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 cukru pudru
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 50 gr masła Lurpak
  • 2 łyżeczki ulubionego dżemu
  • 1/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 gram serka kremowego śmietankowego
  • kilka pokruszonych ciasteczek oreo (opcjonalnie)
  • 200 gram dropsów m&m's
  • kilka łyżeczek dżemu wiśniowego
0
5

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jajka miksujmy wraz z cukrem pudrem (1/2 szklanki) na gładką jasnożółtą masę. Dodajemy mleko, masło i znów mieszamy.

W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Obydwie masy łączymy ze sobą. Dodajemy dżem. Mieszamy dokładnie, żeby nie było grudek. Jeśli konsystencja będzie za rzadka należy dodać nieco mąki, a jeśli za gęsta - mleka. Konsystencja powinna być taka sama jak konsystencja masy na muffinki.

Przygotowujemy foremki na tartaletki - ja użyłam 11-centymetrowych. Foremki smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, dokładnie dociskając go do ścianek. Do każdej foremki wlewamy po 1 pełnej dużej łyżce masy. Delikatnie rozprowadzamy. Na próbę lepiej zrobić najpierw jeden krążek, żeby w razie co go poprawić (dostosować ilość masy do formy).

Pieką się bardzo szybko, należy cały czas patrzeć czy się nie przypalają. Jeśli wierzch będzie ścięty to znaczy, że są już ok. Najlepiej sprawdź jeszcze patyczkiem. Każdy krążek zostawiamy do wystygnięcia.

Frosting: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie serek ucieramy z cukrem pudrem. Ilość cukru zależna jest od smaku serka. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i kawałki pokruszonych ciasteczek. Mieszamy dokładnie. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Kiedy mamy już wszystko gotowe, zaczynamy od jednego blatu muffinkowego. Wykładamy na niego serek, a następnie około pół łyżeczki (do jednej łyżeczki) dżemu. Przykrywamy kolejnym krążkiem i tak aż do ostatniego. (ostatniego oczywiście nie wykładamy dżemem :) Serek rozsmarowujemy dookoła torciku, ozdabiamy dropsami.

Wstawiamy do lodówki aż do momentu podania.

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

tvnpix