zamknij

Aromatyczna ryba w papilotach

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Najlepszy sposób na rybę!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Beata ŚniechowskaAromatyczna ryba w papilotach

Składniki

  •  opcjonalnie - nasiona kopru włoskiego
  • 1 wypatroszona ryba (pstrąg, dorada(
  • kilka pomidorów
  • 70 g białej części pora
  • 5-8 czarnych oliwek
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 plastry cytryny
  • 2 małe ząbki czosnku
  •  świeże zioła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  •  sól morska, świeżo zmielony pieprz
0
0
  • Rozgrzej piekarnik do 220 st C. Na desce do krojenia rozłóż duży kawałek folii aluminiowej, a na nim arkusz papieru do pieczenia o jednakowej wielkości.
  • Rybę wypłucz w zimnej wodzie, osusz ręcznikiem papierowym a na skórze zrób kilka nacięć za pomocą ostrego noża. Rybę dopraw solą oraz pieprzem (również w środku). W powstałe „kieszenie” i do środka ryby włóż świeże zioła, posiekaną papryczkę chili i rozgniecione ząbki czosnku. Pomidory i por umyj, pokrój w plastry i rozłóż na pergaminie, polej octem balsamicznym i dopraw solą oraz pieprzem. Na warzywach ułóż rybę, plastry cytryny, posyp oliwkami i resztą ziół. Całość dopraw nasionami kopru włoskiego i polej oliwą z oliwek.
  • Zawiń rybę w pergamin oraz folię. Nie zwijaj zbyt ciasno papilota i staraj się pozostawić wolną przestrzeń w środku. Dzięki cyrkulującej w środku parze, ryba lepiej przejdzie zapachami ziół i cytryny  i nie będzie wysychała.
  • Wstaw paczuszki na ok. 15 – 20 minut do piekarnika i zapiecz. Upieczoną rybę przełóż na talerz w papilotach i odkryj je przed samym spożyciem.
  • Smacznego!

Przepis pochodzi z bloga www.beatasniechowska.pl

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

tvnpix