zamknij

Aromatyczna ryba w papilotach

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Najlepszy sposób na rybę!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Beata ŚniechowskaAromatyczna ryba w papilotach

Składniki

  •  opcjonalnie - nasiona kopru włoskiego
  • 1 wypatroszona ryba (pstrąg, dorada(
  • kilka pomidorów
  • 70 g białej części pora
  • 5-8 czarnych oliwek
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 plastry cytryny
  • 2 małe ząbki czosnku
  •  świeże zioła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  •  sól morska, świeżo zmielony pieprz
0
0
  • Rozgrzej piekarnik do 220 st C. Na desce do krojenia rozłóż duży kawałek folii aluminiowej, a na nim arkusz papieru do pieczenia o jednakowej wielkości.
  • Rybę wypłucz w zimnej wodzie, osusz ręcznikiem papierowym a na skórze zrób kilka nacięć za pomocą ostrego noża. Rybę dopraw solą oraz pieprzem (również w środku). W powstałe „kieszenie” i do środka ryby włóż świeże zioła, posiekaną papryczkę chili i rozgniecione ząbki czosnku. Pomidory i por umyj, pokrój w plastry i rozłóż na pergaminie, polej octem balsamicznym i dopraw solą oraz pieprzem. Na warzywach ułóż rybę, plastry cytryny, posyp oliwkami i resztą ziół. Całość dopraw nasionami kopru włoskiego i polej oliwą z oliwek.
  • Zawiń rybę w pergamin oraz folię. Nie zwijaj zbyt ciasno papilota i staraj się pozostawić wolną przestrzeń w środku. Dzięki cyrkulującej w środku parze, ryba lepiej przejdzie zapachami ziół i cytryny  i nie będzie wysychała.
  • Wstaw paczuszki na ok. 15 – 20 minut do piekarnika i zapiecz. Upieczoną rybę przełóż na talerz w papilotach i odkryj je przed samym spożyciem.
  • Smacznego!

Przepis pochodzi z bloga www.beatasniechowska.pl

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

tvnpix