zamknij

Aromatyczny kurczak otulony boczkiem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Autor przepisu:
Przepis od "hercik17"
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: hercik17Aromatyczny kurczak otulony boczkiem

Składniki

  • 3 małe filety z kurczaka
  • oliwa do smażenia
  • krem balsamiczny
  • świeży koperek, tymianek lub szałwia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego lub świeżego
  • 1/2 szklanki wina białego
  • przyprawa do steków
  • 6 cienkich plasterków surowego boczku wędzonego
  • do smaku sól
0
2

Sposób przygotowania:

  • Filety umyj i pokrój na pół
  • Moje były naprawdę małe, więc wystarczyło przekroić je na 2 części. Filety oprósz tymiankiem, solą i przyprawą do steków. Odstaw na godzinę do lodówki
  • Każdy kawałek kurczaka owiń plasterkiem boczku. Do środka pod boczek wsuń gałązkę tymianku, koperku lub szałwii
  • Na patelni rozgrzej tyle oliwy, aby przykryła dno patelni
  • Smaż filety z każdej strony, aż się zrumienią. Wlej wino, potrząśnij patelnią i dodaj pokrojony w plasterki czosne
  • Gotujemy chwilę, aż wino odparuje
  • W międzyczasie przewróć filety na drugą stronę. Kiedy czosnek zacznie się rumienić oznacza to,że wino odparowało i nasze danie jest gotowe
  • Podajemy z ziemniakami lub ryżem. Świetnie komponuje się z kremem balsamicznym

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Wyszło wyśmienicie! Pyszności, na pewno do przepisu wrócę. :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      tvnpix