zamknij

Aromatyczny kurczak otulony boczkiem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Autor przepisu:
Przepis od "hercik17"
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: hercik17Aromatyczny kurczak otulony boczkiem

Składniki

  • 3 małe filety z kurczaka
  • oliwa do smażenia
  • krem balsamiczny
  • świeży koperek, tymianek lub szałwia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego lub świeżego
  • 1/2 szklanki wina białego
  • przyprawa do steków
  • 6 cienkich plasterków surowego boczku wędzonego
  • do smaku sól
0
2

Sposób przygotowania:

  • Filety umyj i pokrój na pół
  • Moje były naprawdę małe, więc wystarczyło przekroić je na 2 części. Filety oprósz tymiankiem, solą i przyprawą do steków. Odstaw na godzinę do lodówki
  • Każdy kawałek kurczaka owiń plasterkiem boczku. Do środka pod boczek wsuń gałązkę tymianku, koperku lub szałwii
  • Na patelni rozgrzej tyle oliwy, aby przykryła dno patelni
  • Smaż filety z każdej strony, aż się zrumienią. Wlej wino, potrząśnij patelnią i dodaj pokrojony w plasterki czosne
  • Gotujemy chwilę, aż wino odparuje
  • W międzyczasie przewróć filety na drugą stronę. Kiedy czosnek zacznie się rumienić oznacza to,że wino odparowało i nasze danie jest gotowe
  • Podajemy z ziemniakami lub ryżem. Świetnie komponuje się z kremem balsamicznym

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Wyszło wyśmienicie! Pyszności, na pewno do przepisu wrócę. :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Wiśniowy drift Przepis 102

      Wiśniowy drift

      Sernik z sosem wiśniowym

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

      Chrupiące płatki owsiane

      Pyszne i proste śniadanie

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      tvnpix