zamknij

Aromatyczny kurczak otulony boczkiem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Autor przepisu:
Przepis od "hercik17"
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: hercik17Aromatyczny kurczak otulony boczkiem

Składniki

  • 3 małe filety z kurczaka
  • oliwa do smażenia
  • krem balsamiczny
  • świeży koperek, tymianek lub szałwia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego lub świeżego
  • 1/2 szklanki wina białego
  • przyprawa do steków
  • 6 cienkich plasterków surowego boczku wędzonego
  • do smaku sól
0
2

Sposób przygotowania:

  • Filety umyj i pokrój na pół
  • Moje były naprawdę małe, więc wystarczyło przekroić je na 2 części. Filety oprósz tymiankiem, solą i przyprawą do steków. Odstaw na godzinę do lodówki
  • Każdy kawałek kurczaka owiń plasterkiem boczku. Do środka pod boczek wsuń gałązkę tymianku, koperku lub szałwii
  • Na patelni rozgrzej tyle oliwy, aby przykryła dno patelni
  • Smaż filety z każdej strony, aż się zrumienią. Wlej wino, potrząśnij patelnią i dodaj pokrojony w plasterki czosne
  • Gotujemy chwilę, aż wino odparuje
  • W międzyczasie przewróć filety na drugą stronę. Kiedy czosnek zacznie się rumienić oznacza to,że wino odparowało i nasze danie jest gotowe
  • Podajemy z ziemniakami lub ryżem. Świetnie komponuje się z kremem balsamicznym

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Wyszło wyśmienicie! Pyszności, na pewno do przepisu wrócę. :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

      Chrupiące płatki owsiane

      Pyszne i proste śniadanie

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      tvnpix