zamknij

Aromatyczny rosół

Przepis

zupa Rodzaj dania | poziom zaawansowany Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Z kluseczkami domowej roboty!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: materiały promocyjne DrosedAromatyczny rosół

Składniki

  • 1 Kurczak Zagrodowego
  • 1 obrana cebula
  • 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 1 por
  • 1 szklankę kaszy manny
  • 150 g kwaśnej śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 2 obrane marchewi
  • 50 g masła
  •  liść laurowy
  •  pieprz do smaku
  •  sól
  • 1/4 bulwy selera
0
0
  • Kurczaka pokrój na 4 części (2 uda i 2 piersi) i dokładnie umyj.
  • Umyte warzywa (cebulę wcześniej możesz zarumienić na ogniu bądź rozgrzanej patelni) razem z kurczakiem przełóż do 5-litrowego garnka, zalej zimną wodą i zagotuj.
  • Gdy tylko się zagotuje, zmniejsz ogień i usuń delikatnie szumowiny.
  • Dodaj natkę pietruszki lub lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz.
  • Gotuj na wolnym ogniu przez około 1-1,5 godziny (pamiętaj, aby cały czas zbierać dokładnie wypływające szumowiny).
  • Przygotuj kluseczki: miękkie masło dokładnie utrzyj z jajkami.
  • W trakcie ucierania wsyp kaszę, dodaj śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw w trakcie solą.
  • Odstaw na kilka minut, tak, aby kasza wchłonęła trochę płynu.
  • Kluseczki gotuj we wrzącej i osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch.
  • Z rosołu wyjmij kurczaka i warzywa, pokrój je w kostkę lub plastry i odstaw w ciepłe miejsce.
  • Rosół przecedź przez pieluchę tetrową i ponownie zagotuj.
  • Dopraw do smaku solą.
  • Wlej do głębokich talerzy z ułożonymi wcześniej kluseczkami, warzywami oraz gotowanym kurczakiem.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

tvnpix