zamknij

Baba drożdżowa ze śliwkami

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Owocowa wersja babki świątecznej
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSBaba drożdżowa ze śliwkami

Składniki

  • 50 dag mąki
  • 10  żółtek
  • 6 dag drożdży
  • 150 g sklarowanego masła
  • 150 g śliwek
  • 1 szklanka  mleka
  • 150 g cukru pudru
  • odrobina wanilii
  • szczypta  soli
  • lukier  do dekoracji
0
2

 

 

Sposób przygotowania:

Połowę mąki przesiej  do miski. Mleko podgrzej, odlej kilka łyżek. Do miski z mąką wlej ciepłe mleko i wymieszaj aż powstanie gładka masa. Do pozostawionego letniego mleka dodaj drożdże, 1 łyżkę cukru i rozetrzyj, dodaj do ciasta i poczekaj aż rozczyn wyrośnie.

Żółtka utrzyj z cukrem na puch. Wyrośnięty rozczyn wymieszaj z pozostałą suchą mąką, dodaj żółtka utarte z cukrem, sól, cukier waniliowy, wyrabiaj ciasto drewniana łyżką, tak długo aż zacznie odstawać od miski.

Przekładaj ciasto do formy z kominkiem na przemian z wydrylowanymi, pokrojonymi na kawałki dojrzałymi śliwkami. Wypełnij foremkę do połowy. Ta ilość ciasta wystarcza na 2 baby.

Przykryj ściereczka, odstaw do wyrośnięcia, a następnie piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni sprawdzając ciasto patyczkiem do pieczenia. Po wystudzeniu polukruj.

Zainspiruj nas

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

sklarowanym masłem należy posmarować babkę przed wstawieniem do piecyka aby miała po upieczeniu piękny rumiany kolor :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      a co mam zrobić ze 150g sklarowanego masła? coś niepełny ten przepis.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          lub dodać do ciasta drożdżowego aby nie było suche? ^^

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Sarna w wielkim mieście Przepis 20

              Sarna w wielkim mieście

              Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

              Champion cyklistów Przepis 16

              Champion cyklistów

              Niebanalna szarlotka

              Harira by Joseph Seeletso
              Przepis 61

              Harira by Joseph Seeletso

              Odrobina Afryki w twojej kuchni

              Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

              Gulasz z fasolki z zielonym chili

              Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

              Tatar ze śledzia
              Przepis 13

              Tatar ze śledzia

              Rybna poezja na kromce pumpernikla

              Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

              Chleb z płatkami owsianymi

              Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

              Knedle ze śliwkami Przepis 1262

              Knedle ze śliwkami

              Przepis na słodki obiad

              Atletyczny kurczak Przepis 20

              Atletyczny kurczak

              Pomysł na lekkie drugie danie

              tvnpix