zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Babajaga, czyli babka drożdżowa

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://www.sandrabakesaparty.pl/Babajaga, czyli babka drożdżowa Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 18 g drożdży świeżych
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki mleka
  • 55 g masła Lurpak
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilli
  • 2 jaja
  • 5 łyżek bakali
  • 2 cytryny
  • 1 żółtko
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczananej
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
0
4

Babka: Zacznij od zrobienia zaczynu drożdżowego jeżeli używasz świeżych drożdży. Lekko podgrzej mleko, rozpuść w nim drożdże i łyżeczkę cukru. Przykryj miseczkę ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce, aż masa będzie przypominała piankę i podwoi objętość (ok. 5minut). Wymieszaj mąkę, 50 g cukru, szczypta soli. Dodaj zaczyn drożdżowy, lekko ciepłe mleko, rozpuszczone masło i 2 całe jajka. Jeżeli robisz ciasto z bakaliami, dodaj je teraz. Wyrób ciasto. Jeżeli jesteś szczęśliwym posiadaczem miksera kuchennego, użyj haka do zagniatania ciasta. Nie trzeba długo zagniatać, ciasto i tak zawsze wychodzi. Najważniejsze to pozwolić , aby dobrze wyrosło. Dlaczego jak zagnieciesz już ciasto, odłóż na przynajmniej godzinę albo aż podwoi objętość. Najlepiej przełóż wyrobione ciasto do lekko wysmarowanej olejem miski szklanej i przykryj ściereczką, odłóż w ciepłe miejsce. Następnie przełóż połowę ciasta do foremki na babkę. Na wierzch rozłóż krem cytrynowy (musi być przestygnięty). Na koniec wyłóż resztę ciasta. Tak przygotowaną foremkę, odłóż jeszcze na 15minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie włóż foremkę do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 30minut albo aż ładnie się zrumieni na wierzchu. Następnie lekko przestudź ciasto w formie i wyjmij.

Krem cytrynowy: sok z 2 cytryn, 1 żółtko, 1 całe jajko, 150g cukru, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej umieść w garnuszku i zagotuj ciągle mieszając. Zmniejsz ogień (krem lubi mocno bulgotać) i gotuj jeszcze przez około 2 minuty. Następnie przetrzyj przez sitko i włóż z powrotem do garnka. Dodaj oliwę. Gotuj przez następne 2minuty na małym ogniu ciągle mieszając. Ostudź.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

tvnpix