zamknij

Babeczki cupcakes red velvet

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia amerykańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z waniliową dekoracją
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Babeczki cupcakes red velvet
Autor: DDTVN Pozytywna kuchnia i babeczki

Składniki

  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 jajko
  • 4 łyżki  oleju lub stopionego masła
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  •  czerwony barwnik spożywczy
  •  krem waniliowy do dekoracji:
  • 150 g kremowego sera, np. mascarpone
  • 1 łyżka  cukru lub cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  •  do dekoracji:
  •  cukier perlisty
  •  cukier puder
  •  perełki cukiernicze
0
3

 

Sposób przygotowania:

  • Składniki suche połącz w miseczce (mąkę, kakao i proszek najlepiej przesiać przez sitko).
  • W drugiej miseczce zmieszaj widelcem składniki mokre, następnie dodaj je do składników suchych razem z barwnikiem spożywczym i szybko, ale delikatnie, wymieszaj całość łyżką.
  • Przełóż masę do foremek na babeczki wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papilotkami do 2/3 ich wysokości.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez ok. 20-25 minut, do wyrośnięcia i delikatnego zrumienienia.
  • W czasie pieczenia nie otwieraj piekarnika, a po upieczeniu od razu wyjmij babeczki i odstaw do wystudzenia.
  • Krem waniliowy: zmiksuj w miseczce mascarpone z cukrem lub cukrem pudrem i wanilią, do połączenia składników w jednolitą masę.
  • Za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy udekoruj kremem wierzch babeczek.
  • Krem waniliowy na babeczkach udekoruj dodatkami: przesianym cukrem pudrem, perełkami, perlistym cukrem, posypką.

Autor przepisu: Dorota Kamińska - pozytywnakuchnia.pl

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN"

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

tvnpix