zamknij

Babeczki cupcakes red velvet

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia amerykańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z waniliową dekoracją
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Babeczki cupcakes red velvet
Autor: DDTVN Pozytywna kuchnia i babeczki

Składniki

  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 jajko
  • 4 łyżki  oleju lub stopionego masła
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  •  czerwony barwnik spożywczy
  •  krem waniliowy do dekoracji:
  • 150 g kremowego sera, np. mascarpone
  • 1 łyżka  cukru lub cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  •  do dekoracji:
  •  cukier perlisty
  •  cukier puder
  •  perełki cukiernicze
0
3

 

Sposób przygotowania:

  • Składniki suche połącz w miseczce (mąkę, kakao i proszek najlepiej przesiać przez sitko).
  • W drugiej miseczce zmieszaj widelcem składniki mokre, następnie dodaj je do składników suchych razem z barwnikiem spożywczym i szybko, ale delikatnie, wymieszaj całość łyżką.
  • Przełóż masę do foremek na babeczki wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papilotkami do 2/3 ich wysokości.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez ok. 20-25 minut, do wyrośnięcia i delikatnego zrumienienia.
  • W czasie pieczenia nie otwieraj piekarnika, a po upieczeniu od razu wyjmij babeczki i odstaw do wystudzenia.
  • Krem waniliowy: zmiksuj w miseczce mascarpone z cukrem lub cukrem pudrem i wanilią, do połączenia składników w jednolitą masę.
  • Za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy udekoruj kremem wierzch babeczek.
  • Krem waniliowy na babeczkach udekoruj dodatkami: przesianym cukrem pudrem, perełkami, perlistym cukrem, posypką.

Autor przepisu: Dorota Kamińska - pozytywnakuchnia.pl

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN"

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

tvnpix