zamknij

Babeczki cupcakes red velvet

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia amerykańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z waniliową dekoracją
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Babeczki cupcakes red velvet
Autor: DDTVN Pozytywna kuchnia i babeczki

Składniki

  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 jajko
  • 4 łyżki  oleju lub stopionego masła
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  •  czerwony barwnik spożywczy
  •  krem waniliowy do dekoracji:
  • 150 g kremowego sera, np. mascarpone
  • 1 łyżka  cukru lub cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  •  do dekoracji:
  •  cukier perlisty
  •  cukier puder
  •  perełki cukiernicze
0
3

 

Sposób przygotowania:

  • Składniki suche połącz w miseczce (mąkę, kakao i proszek najlepiej przesiać przez sitko).
  • W drugiej miseczce zmieszaj widelcem składniki mokre, następnie dodaj je do składników suchych razem z barwnikiem spożywczym i szybko, ale delikatnie, wymieszaj całość łyżką.
  • Przełóż masę do foremek na babeczki wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papilotkami do 2/3 ich wysokości.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez ok. 20-25 minut, do wyrośnięcia i delikatnego zrumienienia.
  • W czasie pieczenia nie otwieraj piekarnika, a po upieczeniu od razu wyjmij babeczki i odstaw do wystudzenia.
  • Krem waniliowy: zmiksuj w miseczce mascarpone z cukrem lub cukrem pudrem i wanilią, do połączenia składników w jednolitą masę.
  • Za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy udekoruj kremem wierzch babeczek.
  • Krem waniliowy na babeczkach udekoruj dodatkami: przesianym cukrem pudrem, perełkami, perlistym cukrem, posypką.

Autor przepisu: Dorota Kamińska - pozytywnakuchnia.pl

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN"

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

tvnpix