zamknij

Babeczki cupcakes red velvet

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia amerykańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z waniliową dekoracją
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Babeczki cupcakes red velvet
Autor: DDTVN Pozytywna kuchnia i babeczki

Składniki

  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 jajko
  • 4 łyżki  oleju lub stopionego masła
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  •  czerwony barwnik spożywczy
  •  krem waniliowy do dekoracji:
  • 150 g kremowego sera, np. mascarpone
  • 1 łyżka  cukru lub cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  •  do dekoracji:
  •  cukier perlisty
  •  cukier puder
  •  perełki cukiernicze
0
3

 

Sposób przygotowania:

  • Składniki suche połącz w miseczce (mąkę, kakao i proszek najlepiej przesiać przez sitko).
  • W drugiej miseczce zmieszaj widelcem składniki mokre, następnie dodaj je do składników suchych razem z barwnikiem spożywczym i szybko, ale delikatnie, wymieszaj całość łyżką.
  • Przełóż masę do foremek na babeczki wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papilotkami do 2/3 ich wysokości.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez ok. 20-25 minut, do wyrośnięcia i delikatnego zrumienienia.
  • W czasie pieczenia nie otwieraj piekarnika, a po upieczeniu od razu wyjmij babeczki i odstaw do wystudzenia.
  • Krem waniliowy: zmiksuj w miseczce mascarpone z cukrem lub cukrem pudrem i wanilią, do połączenia składników w jednolitą masę.
  • Za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy udekoruj kremem wierzch babeczek.
  • Krem waniliowy na babeczkach udekoruj dodatkami: przesianym cukrem pudrem, perełkami, perlistym cukrem, posypką.

Autor przepisu: Dorota Kamińska - pozytywnakuchnia.pl

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN"

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

tvnpix