zamknij

Babeczki kakaowe z ciasteczkami Amaretti

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia angielska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
Czysta słodycz
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Domowe_wypiekiBabeczki kakowe z ciasteczkami Amaretti

Składniki

  • 2 szklanki mąka pszenna
  • 30 g pokrusznych ciastek Amaretti
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 125 g masła, roztopionego i ochłodzonego
  • 0,5 szklanki maślanki (można dodać 2 łyżki więcej, ciasto jest dość gęste)
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 1 łyżka likieru amaretto
  • 225 g miękkiego masła (krem)
  • 1 łyżeczka likieru Amaretto (opcjonalnie do kremu)
  • 1 łyżka kakao (krem)
  • 1,5 łyżki mleka (krem)
  • 1,5 szklanki cukru pudru (krem)
0
2

Sposób przygotowania:

  • W jednej misie wymieszaj składniki suche, w drugiej mokre. Mokre wlej do suchych, wymieszaj do połączenia się składników (ciasto będzie gęste).
  • Ciasto nałóż do foremek – 3/4 wysokości. Piecz około 25 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 200ºC.
  • Masło zmiksuj do puszystości. Dodaj przesiane kakao, mleko, likier Amaretto i zmiksuj.
  • Dodaj przesiany cukier puder i dokładnie zmiksuj na gładki i puszysty krem.
  • Masę przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką o kształcie głęboko wciętej gwiazdki i udekoruj ostudzone babeczki: posyp pokruszonymi ciasteczkami Amaretti.

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

tvnpix