zamknij

Babeczki kakaowe z ciasteczkami Amaretti

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia angielska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
Czysta słodycz
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Domowe_wypiekiBabeczki kakowe z ciasteczkami Amaretti

Składniki

  • 2 szklanki mąka pszenna
  • 30 g pokrusznych ciastek Amaretti
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 125 g masła, roztopionego i ochłodzonego
  • 0,5 szklanki maślanki (można dodać 2 łyżki więcej, ciasto jest dość gęste)
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 1 łyżka likieru amaretto
  • 225 g miękkiego masła (krem)
  • 1 łyżeczka likieru Amaretto (opcjonalnie do kremu)
  • 1 łyżka kakao (krem)
  • 1,5 łyżki mleka (krem)
  • 1,5 szklanki cukru pudru (krem)
0
2

Sposób przygotowania:

  • W jednej misie wymieszaj składniki suche, w drugiej mokre. Mokre wlej do suchych, wymieszaj do połączenia się składników (ciasto będzie gęste).
  • Ciasto nałóż do foremek – 3/4 wysokości. Piecz około 25 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 200ºC.
  • Masło zmiksuj do puszystości. Dodaj przesiane kakao, mleko, likier Amaretto i zmiksuj.
  • Dodaj przesiany cukier puder i dokładnie zmiksuj na gładki i puszysty krem.
  • Masę przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką o kształcie głęboko wciętej gwiazdki i udekoruj ostudzone babeczki: posyp pokruszonymi ciasteczkami Amaretti.

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

tvnpix