zamknij

Babeczki limonkowe

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Orzeźwiające słodkości
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://piankablog.pl/Babeczki limonkowe

Składniki

  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g mąki
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g białej czekolady
  • 50 ml  mleka
  • 200 ml śmietanki
  • 2 żółtka
  • 50 ml kremówki
  • 50 ml soku z limonki
  • garść skórki z limonki
  • 1/2 puszki skondesowanego słodzonego mleka
0
4

Sposób przygotowania:

  • Ciasto: połącz ze sobą wszystkie składniki (masło, mąka, cukier, mleko, esencja, 2 jajka, proszek do pieczenia) i miksuj przez ok 3 minuty. Podziel na 12 muffinowych foremek. Piecz 15 minut w piecu nagrzanym do 190 stopni.
  • Krem: zagotuj mleko, zdejmij garnek z ognia i wrzuć do niego białą czekoladę. Mieszaj aż składniki się połączą i odstaw do przestygnięcia. Ubij zimną śmietankę na sztywną pianę i delikatnie połącz z czekoladą.
  • Krem limonkowy:połącz wszystkie składniki (żółtka, kremówka, sok i skórka z limonki, mleko skondensowane) w blenderze. Przelej do garnka i nieustannie mieszając podgrzewaj na małym ogniu aż krem zacznie gęstnieć.
  • Wystudzone babeczki wydrąż nożem i wypełnij kremem limonkowym. Krem z białej czekolady przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i dekoruj babeczki.

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Jakia błąd w przepisie na ciasto...przepis do ulepszenia...

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Muszą być pycha

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Takie babeczki są zawsze chętnie zjadane,piekłam podobne z przepisów kuchni Lidla,wyszły super.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

              Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

              Włoska potrawa w polskim wydaniu

              Chleb orzechowy Przepis 112

              Chleb orzechowy

              Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

              Kolorowa samba warzywna Przepis 21

              Kolorowa samba warzywna

              Zdrowe i pyszne danie

              Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

              Krem z brokułów z łososiem

              Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

              Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

              Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

              Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

              Puszyste ego Przepis 14

              Puszyste ego

              Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

              Sarna w wielkim mieście Przepis 20

              Sarna w wielkim mieście

              Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

              Harira by Joseph Seeletso
              Przepis 61

              Harira by Joseph Seeletso

              Odrobina Afryki w twojej kuchni

              tvnpix