zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Babeczki limonkowe z migdałami

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Nina_JG
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: gotuj-sam.blogspot.comBabeczki limonkowe z migdałami Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1  jajo
  • 3  żółtka
  • 200 ml mleka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru białego drobnego
  • 250 g masła Lurpak
  • 2  limonki
  • 100 g migdałów
  • 5 dag drożdży
  • 4 łyżki cukru trzcinowego złotego
0
1

Migdały zalej wrzątkiem, a po 10 minutach obierz je z brązowych skórek. Połowę z nich zmiel. Do letniego mleka dodaj pokruszone drożdże, 3 łyżki mąki i łyżeczkę cukru - Wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Jajo i żółtka zmiksuj z cukrem. Dodaj szczyptę soli, sok z jednej limonki, wzburzone drożdże i mąkę. Wyrabiaj ciasto dodając stopione i schłodzone 100 g masła Lurpak oraz na końcu zmielone migdały. Gdy ciasto będzie odchodzić od ręki odstaw je do wyrośnięcia. Wyszoruj limonki, osusz i zetrzyj z nich zieloną skórkę do miseczki. Dodaj do niej cukier trzcinowy i wymieszaj. Jeśli lubisz słodkie wypieki dodaj więcej cukru. Dla mnie to w zupełności wystarczająca ilość. Rozwałkuj ciasto na grubość pół centymetra, wytnij z niego paski o szerokości 4 cm zwężające się z jednej strony. Posmaruj je półpłynnym masłem i posyp cukrem ze skórką z limonki. Zwijaj je w rulony zaczynając od szerszej części. Rulony włóż w wysmarowane foremki do muffinek. Górę babeczek posyp pozostałym cukrem limonkowym i udekoruj migdałami. Piecz w temp. 180 stopni do chwili, aż ładnie się zarumienią a patyczek po nakłuciu będzie suchy.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

tvnpix