zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Babeczki lniane z musem truskawkowym

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Nina_JG
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: gotuj-sam.blogspot.comBabeczki lniane z musem truskawkowym

Składniki

  • 500 g truskawek
  • 150 g masła Lurpak Klasyczne
  • kilka gałązek listków mięty
  • do smaku miód akacjowy
  • kilka sztuk rabarbaru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jajo
  • 150 g cukru pudru
  • 300 g mąki pszennej
  • kilka baldachów kwiatów czarnego bzu
0
1

Sposób przygotowania:

  • Z podanych składników szybko zagnieć kruche ciasto, wstaw je do lodówki na pół godziny
  • Wysmaruj foremki
  • Rozwałkuj ciasto na 3-5 mm
  • Wyklej ciastem foremki
  • Brzegi posmaruj żółtkiem i posyp siemieniem lnianym
  • Upiecz je w temp. 180 st. C na złoty kolor (około 15 min.).Ostudź
  • Obierz rabarbar pokrój go drobno, podlej odrobiną wody i wstaw na ogień
  • Doprowadź do zagotowania. Gotuj kilka minut do chwili, aż rabarbar się rozpadnie
  • Do ciepłego dodaj miód do smaku i wymieszaj. Ostudź
  • Obierz truskawki, część (tyle ile jest babeczek) odłóż do dekoracji, pozostałe zmiksuj
  • Dodaj do truskawek rabarbar, wymieszaj i wstaw do lodówki
  • Przed podaniem napełnij babeczki musem truskawkowo -rabarbarowym, udekoruj truskawkami przeciętymi na połowę
  • Oberwij kwiatki bzu, sparz je wrzątkiem po czym przepłucz zimną wodą. Posyp nimi babeczki, udekoruj listkami mięty

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

tvnpix