zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Babeczki tiramisu

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
hercik17
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!8
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Autor: wedrowkipokuchni1.wordpress.comBabeczki tiramisu Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 110 g masła Lurpak
  • 110g jasnego brązowego cukru
  • 110g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 3 łyżki likieru whisky cream
  • 2 jajka
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
0
16

Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Mąkę,proszek i sodę przesiewamy i odstawiamy.Masło ucieramy na puszystą masę.Dodajemy partiami cukier,nie przerywając ucierania.Następnie dodajemy po jednym jajku cały czas mieszając i kawę.Do masy dodajemy suche składniki i likier.Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.Formę do muffinek wykładamy papilotkami.Każdą z nich napełniamy ciastem do 3/4 wysokości i wyrównujemy.Pieczemy w temperaturze 180'C około 20-25 minut do tak zwanego suchego patyczka.

Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno.Dodajemy stopniowo cukier i mieszamy.Babeczki ozdabiamy kremem śmietankowym.Użyłam do tego tylki o szerokości 9 mm. Wierzch posypujemy ciemnym kakao.Przechowujemy w lodowce.

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Ok 110 gram brazowego cukru. Pozdrawiam

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      A ile cukru do masla utartego na puszysta mase.....?????? Bo w przepisie nie ma podane

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Ile cukru dodajemy do masła??? Bo w przepisie nie pisze!!!!!!;(

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Knedle ze śliwkami Przepis 1262

              Knedle ze śliwkami

              Przepis na słodki obiad

              Bruschetta z fasolą
              Przepis 12

              Bruschetta z fasolą

              Specjalność Włochów na przystawkę

              Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

              Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

              Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

              Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

              Kanapki ze smażoną makrelą

              Idealne na śniadanie lub kolację

              Ryba w curry Przepis 15

              Ryba w curry

              Indie na talerzu

              Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
              Przepis 22

              Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

              Klasyka na twoim stole

              Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

              Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

              Włoska potrawa w polskim wydaniu

              Corpus delicti końca lata Przepis 211

              Corpus delicti końca lata

              Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

              tvnpix