zamknij

Babeczki wielkanocne

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Tandem  Dominika Hoppe i Tomasz Seidler
Autor przepisu:
Rumiana babeczka bezglutenowa to jest to!
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: TandemBabeczki bezglutenowe Tandem

Składniki

  • 150 g  masła
  • 150 g  cukru kryształu
  • 4  całe jajka
  • 300 g  mąki ziemniaczanej
  • 15 g  proszku do pieczenia (bezglutenowy)
  • 1/2 szklanki  mleka
  • 1 opakowanie  cukru waniliowego
  • 2 garści  ulubionych bakalii (np. suszone figi, daktyle, prażone w miodzie migdały)
  • 3 łyżki  cytrynówki
  •  sok z 1 cytryny
  • 1/4 szklanki  wody
  • 250 g  cukru kryształu
0
1

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  • Silikonowe foremki natłuść i oprósz bezglutenową bułką tartą.
  • Możesz również wykorzystać formę oraz bibułki do pieczenia muffinek.
  • Masło utrzyj do białości z cukrem kryształem oraz cukrem waniliowym. Następnie dalej ucierając, dodawaj po jednym jajku.
  • Do puszystej, ubitej masy dodaj mleko oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
  • Całość mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.
  • Na koniec dodaj ulubione bakalie i jescze raz zamieszaj.
  • Gotową masą napełnij przygotowane wcześniej foremki.
  • Babeczki piecz ok. 20- 25 min. Do momentu, aż nabiorą rumieńców!
  • Podczas pieczenia się ciastek zajmij się przygotowaniem lukru.
  • Zagotuj cytrynówkę z pozostałymi składnikami. Co jakiś czas mieszając odparuj część płynu, aż do uzyskania syropu.
  • Zaraz po wyjęciu babek z piekarnika nasącz je, lukrem i pozostaw do wystygnięcia.

***

Danie i przepis przygotował dla nas TANDEM, czyli Dominika Hoppe i Tomasz Seidler z Poznania. Prowadzą catering "Bułka z Masłem" oraz jednodniową Restaurację "Tu/Teraz" działającą w ramach Restaurant Day. Ich specjalnością jest kuchnia bezglutenowa.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

tvnpix