zamknij

Babeczki wielkanocne

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Tandem  Dominika Hoppe i Tomasz Seidler
Autor przepisu:
Rumiana babeczka bezglutenowa to jest to!
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: TandemBabeczki bezglutenowe Tandem

Składniki

  • 150 g  masła
  • 150 g  cukru kryształu
  • 4  całe jajka
  • 300 g  mąki ziemniaczanej
  • 15 g  proszku do pieczenia (bezglutenowy)
  • 1/2 szklanki  mleka
  • 1 opakowanie  cukru waniliowego
  • 2 garści  ulubionych bakalii (np. suszone figi, daktyle, prażone w miodzie migdały)
  • 3 łyżki  cytrynówki
  •  sok z 1 cytryny
  • 1/4 szklanki  wody
  • 250 g  cukru kryształu
0
1

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  • Silikonowe foremki natłuść i oprósz bezglutenową bułką tartą.
  • Możesz również wykorzystać formę oraz bibułki do pieczenia muffinek.
  • Masło utrzyj do białości z cukrem kryształem oraz cukrem waniliowym. Następnie dalej ucierając, dodawaj po jednym jajku.
  • Do puszystej, ubitej masy dodaj mleko oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
  • Całość mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.
  • Na koniec dodaj ulubione bakalie i jescze raz zamieszaj.
  • Gotową masą napełnij przygotowane wcześniej foremki.
  • Babeczki piecz ok. 20- 25 min. Do momentu, aż nabiorą rumieńców!
  • Podczas pieczenia się ciastek zajmij się przygotowaniem lukru.
  • Zagotuj cytrynówkę z pozostałymi składnikami. Co jakiś czas mieszając odparuj część płynu, aż do uzyskania syropu.
  • Zaraz po wyjęciu babek z piekarnika nasącz je, lukrem i pozostaw do wystygnięcia.

***

Danie i przepis przygotował dla nas TANDEM, czyli Dominika Hoppe i Tomasz Seidler z Poznania. Prowadzą catering "Bułka z Masłem" oraz jednodniową Restaurację "Tu/Teraz" działającą w ramach Restaurant Day. Ich specjalnością jest kuchnia bezglutenowa.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

tvnpix