zamknij

Babeczki z masą czekoladową

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Pyszne i dekoracyjne
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  •  Na ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3  żółtka
  •  tłuszcz do foremek
  •  na masę czekoladową:
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 30 dag czekolady deserowej
  • 3 dag masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cykru
  • 1 łyżka likieru migdałowego
  •  posiekane migdały do dekoracji
0
5

 

Sposób przygotowania:

Składniki na 14-16 sztuk.

  • Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj pokrojone na kawałki, mocno schłodzone masło.
  • Składniki posiekaj nożem, aż powstaną grudki.
  • Następnie dodaj cukier puder, cukier waniliowy oraz żółtka.
  • Szybko rękoma zagnieć ciasto.
  • Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
  • Foremki do babeczek posmaruj tłuszczem.
  • Spód i brzegi wylep schłodzonym ciastem, gęsto nakłuj widelcem (a jeszcze lepiej przykryj pergaminem i suchymi ziarenkami fasoli).
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz na złoty kolor około 12-15 minut.
  • W tym czasie śmietankę zagotuj z cukrem i masłem.
  • Dodaj uprzednio przesiane kakao oraz połamaną na kawałeczki czekoladę.
  • Mieszaj na bardzo małym ogniu, aż czekolada się rozpuści.
  • Zdejmij z ognia, wymieszaj z likierem migdałowym, wystudź.
  • Gotowe spody do babeczek napełnij przygotowaną masą czekoladową.
  • Posyp posiekanymi migdałami.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

tvnpix