zamknij

Babeczki z masą czekoladową

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Pyszne i dekoracyjne
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy

Składniki

  •  Na ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3  żółtka
  •  tłuszcz do foremek
  •  na masę czekoladową:
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 30 dag czekolady deserowej
  • 3 dag masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cykru
  • 1 łyżka likieru migdałowego
  •  posiekane migdały do dekoracji
0
5

 

Sposób przygotowania:

Składniki na 14-16 sztuk.

  • Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj pokrojone na kawałki, mocno schłodzone masło.
  • Składniki posiekaj nożem, aż powstaną grudki.
  • Następnie dodaj cukier puder, cukier waniliowy oraz żółtka.
  • Szybko rękoma zagnieć ciasto.
  • Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
  • Foremki do babeczek posmaruj tłuszczem.
  • Spód i brzegi wylep schłodzonym ciastem, gęsto nakłuj widelcem (a jeszcze lepiej przykryj pergaminem i suchymi ziarenkami fasoli).
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz na złoty kolor około 12-15 minut.
  • W tym czasie śmietankę zagotuj z cukrem i masłem.
  • Dodaj uprzednio przesiane kakao oraz połamaną na kawałeczki czekoladę.
  • Mieszaj na bardzo małym ogniu, aż czekolada się rozpuści.
  • Zdejmij z ognia, wymieszaj z likierem migdałowym, wystudź.
  • Gotowe spody do babeczek napełnij przygotowaną masą czekoladową.
  • Posyp posiekanymi migdałami.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

tvnpix