zamknij

Babeczki z masą czekoladową

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Pyszne i dekoracyjne
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  •  Na ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3  żółtka
  •  tłuszcz do foremek
  •  na masę czekoladową:
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 30 dag czekolady deserowej
  • 3 dag masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cykru
  • 1 łyżka likieru migdałowego
  •  posiekane migdały do dekoracji
0
5

 

Sposób przygotowania:

Składniki na 14-16 sztuk.

  • Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj pokrojone na kawałki, mocno schłodzone masło.
  • Składniki posiekaj nożem, aż powstaną grudki.
  • Następnie dodaj cukier puder, cukier waniliowy oraz żółtka.
  • Szybko rękoma zagnieć ciasto.
  • Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
  • Foremki do babeczek posmaruj tłuszczem.
  • Spód i brzegi wylep schłodzonym ciastem, gęsto nakłuj widelcem (a jeszcze lepiej przykryj pergaminem i suchymi ziarenkami fasoli).
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz na złoty kolor około 12-15 minut.
  • W tym czasie śmietankę zagotuj z cukrem i masłem.
  • Dodaj uprzednio przesiane kakao oraz połamaną na kawałeczki czekoladę.
  • Mieszaj na bardzo małym ogniu, aż czekolada się rozpuści.
  • Zdejmij z ognia, wymieszaj z likierem migdałowym, wystudź.
  • Gotowe spody do babeczek napełnij przygotowaną masą czekoladową.
  • Posyp posiekanymi migdałami.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

tvnpix