zamknij

Babeczki z masą czekoladową

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Pyszne i dekoracyjne
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  •  Na ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3  żółtka
  •  tłuszcz do foremek
  •  na masę czekoladową:
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 30 dag czekolady deserowej
  • 3 dag masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cykru
  • 1 łyżka likieru migdałowego
  •  posiekane migdały do dekoracji
0
5

 

Sposób przygotowania:

Składniki na 14-16 sztuk.

  • Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj pokrojone na kawałki, mocno schłodzone masło.
  • Składniki posiekaj nożem, aż powstaną grudki.
  • Następnie dodaj cukier puder, cukier waniliowy oraz żółtka.
  • Szybko rękoma zagnieć ciasto.
  • Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
  • Foremki do babeczek posmaruj tłuszczem.
  • Spód i brzegi wylep schłodzonym ciastem, gęsto nakłuj widelcem (a jeszcze lepiej przykryj pergaminem i suchymi ziarenkami fasoli).
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz na złoty kolor około 12-15 minut.
  • W tym czasie śmietankę zagotuj z cukrem i masłem.
  • Dodaj uprzednio przesiane kakao oraz połamaną na kawałeczki czekoladę.
  • Mieszaj na bardzo małym ogniu, aż czekolada się rozpuści.
  • Zdejmij z ognia, wymieszaj z likierem migdałowym, wystudź.
  • Gotowe spody do babeczek napełnij przygotowaną masą czekoladową.
  • Posyp posiekanymi migdałami.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

tvnpix