zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Babka herbaciana z pomarańczą

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Lena Saute
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://saute-saute.blogspot.comBabka herbaciana

Składniki

  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • 250 g mąki
  • szklanka mocnej herbaty
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka skórki otartej z połowy pomarańczy
  • 2 łyżki ekstraktu pomarańczowego
  • szczypta soli
0
1

Sposób przygotowania:

  • Parzymy mocną czarną herbatę, odstawiamy do wystygnięcia.
  • Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy żółtka.
  • Po chwili dorzucamy skórkę pomarańczową, szczyptę soli oraz na zmianę przesianą mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia oraz wystudzoną herbatę.
  • Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
  • Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 50 minut.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

ciekawy przepis zastanawiają mnie tylko te dwa żółtka forma będzie musiała byc mała

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Lena Saute
      Lena Saute

      Tak, moja forma jest dosyć mała. Na blogu dopisałam, że jeśli ktoś ma większą, lepiej zrobić z półtorej porcji.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

          Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

          Carpaccio z buraków Kasi Klich
          Przepis 66

          Carpaccio z buraków Kasi Klich

          Wytworna wersja pospolitego warzywa

          Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

          Kociołek łososiowo-pomidorowy

          Przepyszna zupa — do wypróbowania!

          Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

          Gulasz z fasolki z zielonym chili

          Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

          Pudding z bagietki Przepis 17

          Pudding z bagietki

          Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

          Kotlety mielone na ostro Przepis 19

          Kotlety mielone na ostro

          Nowa wersja znanego dania

          Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

          Sałatka z marynowanymi grzybami

          Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

          Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

          Deser z mrożonych truskawek

          Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

          tvnpix