zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Babka marmurkowa

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
shamandalie
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: kraina-tysiaca-smakow.blogspot.comBabka marmurkowa Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 niepełna szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 200 g masła klasycznego Lurpak
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • do wysmarowania formy masło i bułka tarta
0
4

Margarynę ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Stopniowo i ciągle miksując dolewamy mleka. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą formy z kominem przelewamy 2/3 masy. Do reszty dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy na wierzch. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

tvnpix