zamknij

Babka piaskowa

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Lekka jak puch
Ugotowałem to!14
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
6komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSbabka piaskowa

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 3 łyżki  mąki ziemniaczanej
  • 180 g  miałkiego cukru
  • 250 g  masła
  • 4  jajka
  • 50 ml  mleka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki  mielonego cynamonu
  • 2-3  rozgniecione goździki
0
12

Sposób przygotowania:

  • Masło utrzyj z cukrem na biały puch, dodawaj po jednym jajku nie przerywając ucierania.
  • Stopniowo dodawaj mleko, sodę wraz z mąką, oraz cynamon i rozgniecione goździki.
  • Włóż do foremki na babę posmarowanej masłem i posypanej bułka tartą.
  • Piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Zainspiruj nas

Komentarze (6)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Pyszna babka,dodałam do niej masło Pilos i wyszła równie puszysta i smaczna :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Lubie placki ziomy

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          redakcja_kulinarni
          redakcja_kulinarni

          Przepis sprawdzony u źródła. Poprawiony. Dziękujemy za czujność:)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Z tym kilogramem mąki to lekka przesada.Coś mi się wydaje,ze ten przepis to całkiem niesprawdzony.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Czy tam przypadkiem nie powinno być 500 ml mleka?

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      Pomoc | Zasady forum
                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                      Zobacz również

                      Wiśniowy drift Przepis 102

                      Wiśniowy drift

                      Sernik z sosem wiśniowym

                      Tatar ze śledzia
                      Przepis 13

                      Tatar ze śledzia

                      Rybna poezja na kromce pumpernikla

                      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                      Przepis 22

                      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                      Podany na delikatnym puree

                      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

                      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

                      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

                      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                      Sałatka z marynowanymi grzybami

                      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

                      Pomidorki z karmelem i lodami

                      Deserowa wersja pomidora

                      Corpus delicti końca lata Przepis 211

                      Corpus delicti końca lata

                      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

                      Kotleciki z brzoskwiniami

                      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

                      tvnpix