zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Babka Pomarańczowa

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
shamandalie
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: http://kraina-tysiaca-smakow.blogspot.comBabka Pomarańczowa

Składniki

  • szklanka mąki pszennej
  • niepełna szklanka mąki ziemniaczanej
  • niepełna szklanka cukru
  • 200 g masła Lurpak
  • 1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 1/4 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka cukru z wanilią
  • łyżeczka skórki startej z pomarańczy
  • do wysmarowania formy margaryna
  • do wysypania formy bułka tarta
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek soku pomarańczowego
  • do dekoracji kandyzowana skórka pomarańczy
0
5

Sposób przygotowania:

  • Mikserem ucieramy margarynę z cukrem, dodajemy żółtka jaj. Ucieramy na puszystą masę.
  • Dodajemy mąkę i mąkę ziemniaczaną proszek do pieczenia, cukier z wanilią, pomarańczową skórkę.
  • Następnie niewielkimi porcjami dodajemy sok pomarańczowy i mleko.
  • W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do masy i łyżką mieszamy do momentu połączenia się składników.
  • Pieczemy do suchego patyczka - około 45 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu).
  • Studzimy i wyciągamy z formy.
  • Aby przygotować lukier do cukru pudru dodajemy po łyżce soku do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smarujemy babkę, dekorujemy kandyzowaną skórką. Odstawiamy do zastygnięcia.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

tvnpix