zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Babka wielkanocna

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | pieczywo Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Madame Edith
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: madameedith.blogspot.com/Babka wielkanocna Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 278 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 76 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g rodzynek
  • 50 g skórki pomarańczowej
  • 50 ml rumu
  • garść migdałów
  • garść orzechów laskowych
  • 2-3 łyżeczki soku malinowego
  • 1 białko
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • 70 g masła Lurpak
0
3

Babka wielkanocna - przygotowanie: Rodzynki zalewamy rumem. Zostawiamy do nasiąknięcia na co najmniej godzinę przykryte folią. Przygotowanie zaczynu drożdżowego: W małym garnku podgrzewamy mleko do maksymalnej temperatury 40 stopni C. Dodajemy do niego mąkę i rozkruszone drożdże. Dobrze mieszamy do momentu aż drożdże rozpuszczą się w mleku. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1h. Po tym czasie zaczyn powinien znacząco zwiększyć swoją objętość. Mój wyrósł aż czterokrotnie! Przygotowanie ciasta: Do dzieży miksera lub dużej miski wsypujemy mąkę i jajka. Lekko mieszamy i dodajemy roztopione masło. Wlewamy zaczyn. Wyrabiamy ciasto, aż będzie odstawać od ścianek miski. Rodzynki odsączamy, wrzucamy do ciasta i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do nasmarowanej margaryną formy z kominem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy babka urośnie wstawiamy ją do nagrzanego do temperatury 180 stopni C (z funkcją termoobieg) lub 200 stopni C (bez termoobiegu). Babkę piec przez ok. 35 minut. Moja uwaga: Do piekarnika polecam wstawić naczynie żaroodporne z wodą, by babka miała pięknie wypieczoną skórkę. Po wyjęciu babkę należy ostudzić na kratce. Lukier Babkę można oprószyć cukrem pudrem, ale prawdziwa baba wielkanocna powinna być przyozdobiona lukrem. W tym celu używamy tylko wody i cukru pudru lub cukru pudru, soku z cytryny i białka ze sparzonego jajka. Białko, cukier i sok z cytryny mieszamy ręcznie lub mikserem na gładką, gęstą masę. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dosypujemy trochę więcej cukru pudru. Jeśli natomiast jest zbyt gęsty, dodajemy odrobinę soku z cytryny. Aby lukier miał ładny, różowy kolor dolewamy w trakcie mieszania trochę soku z malin. Po przygotowaniu lukru polewamy nim babkę i dekorujemy ją całymi orzechami oraz skórką pomarańczową. Odstawiamy do zastygnięcia.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

A jak dlugo zachowuje swiezosc?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Wiśniowy drift Przepis 102

      Wiśniowy drift

      Sernik z sosem wiśniowym

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      tvnpix