zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Babka wielkanocna

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | pieczywo Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Madame Edith
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: madameedith.blogspot.com/Babka wielkanocna Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 278 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 76 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g rodzynek
  • 50 g skórki pomarańczowej
  • 50 ml rumu
  • garść migdałów
  • garść orzechów laskowych
  • 2-3 łyżeczki soku malinowego
  • 1 białko
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • 70 g masła Lurpak
0
3

Babka wielkanocna - przygotowanie: Rodzynki zalewamy rumem. Zostawiamy do nasiąknięcia na co najmniej godzinę przykryte folią. Przygotowanie zaczynu drożdżowego: W małym garnku podgrzewamy mleko do maksymalnej temperatury 40 stopni C. Dodajemy do niego mąkę i rozkruszone drożdże. Dobrze mieszamy do momentu aż drożdże rozpuszczą się w mleku. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1h. Po tym czasie zaczyn powinien znacząco zwiększyć swoją objętość. Mój wyrósł aż czterokrotnie! Przygotowanie ciasta: Do dzieży miksera lub dużej miski wsypujemy mąkę i jajka. Lekko mieszamy i dodajemy roztopione masło. Wlewamy zaczyn. Wyrabiamy ciasto, aż będzie odstawać od ścianek miski. Rodzynki odsączamy, wrzucamy do ciasta i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do nasmarowanej margaryną formy z kominem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy babka urośnie wstawiamy ją do nagrzanego do temperatury 180 stopni C (z funkcją termoobieg) lub 200 stopni C (bez termoobiegu). Babkę piec przez ok. 35 minut. Moja uwaga: Do piekarnika polecam wstawić naczynie żaroodporne z wodą, by babka miała pięknie wypieczoną skórkę. Po wyjęciu babkę należy ostudzić na kratce. Lukier Babkę można oprószyć cukrem pudrem, ale prawdziwa baba wielkanocna powinna być przyozdobiona lukrem. W tym celu używamy tylko wody i cukru pudru lub cukru pudru, soku z cytryny i białka ze sparzonego jajka. Białko, cukier i sok z cytryny mieszamy ręcznie lub mikserem na gładką, gęstą masę. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dosypujemy trochę więcej cukru pudru. Jeśli natomiast jest zbyt gęsty, dodajemy odrobinę soku z cytryny. Aby lukier miał ładny, różowy kolor dolewamy w trakcie mieszania trochę soku z malin. Po przygotowaniu lukru polewamy nim babkę i dekorujemy ją całymi orzechami oraz skórką pomarańczową. Odstawiamy do zastygnięcia.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

A jak dlugo zachowuje swiezosc?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

      Kolorowa samba warzywna

      Zdrowe i pyszne danie

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Wiśniowy drift Przepis 102

      Wiśniowy drift

      Sernik z sosem wiśniowym

      tvnpix