zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Babka wielkanocna

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | pieczywo Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Madame Edith
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: madameedith.blogspot.com/Babka wielkanocna Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 278 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 76 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g rodzynek
  • 50 g skórki pomarańczowej
  • 50 ml rumu
  • garść migdałów
  • garść orzechów laskowych
  • 2-3 łyżeczki soku malinowego
  • 1 białko
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • 70 g masła Lurpak
0
3

Babka wielkanocna - przygotowanie: Rodzynki zalewamy rumem. Zostawiamy do nasiąknięcia na co najmniej godzinę przykryte folią. Przygotowanie zaczynu drożdżowego: W małym garnku podgrzewamy mleko do maksymalnej temperatury 40 stopni C. Dodajemy do niego mąkę i rozkruszone drożdże. Dobrze mieszamy do momentu aż drożdże rozpuszczą się w mleku. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1h. Po tym czasie zaczyn powinien znacząco zwiększyć swoją objętość. Mój wyrósł aż czterokrotnie! Przygotowanie ciasta: Do dzieży miksera lub dużej miski wsypujemy mąkę i jajka. Lekko mieszamy i dodajemy roztopione masło. Wlewamy zaczyn. Wyrabiamy ciasto, aż będzie odstawać od ścianek miski. Rodzynki odsączamy, wrzucamy do ciasta i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do nasmarowanej margaryną formy z kominem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy babka urośnie wstawiamy ją do nagrzanego do temperatury 180 stopni C (z funkcją termoobieg) lub 200 stopni C (bez termoobiegu). Babkę piec przez ok. 35 minut. Moja uwaga: Do piekarnika polecam wstawić naczynie żaroodporne z wodą, by babka miała pięknie wypieczoną skórkę. Po wyjęciu babkę należy ostudzić na kratce. Lukier Babkę można oprószyć cukrem pudrem, ale prawdziwa baba wielkanocna powinna być przyozdobiona lukrem. W tym celu używamy tylko wody i cukru pudru lub cukru pudru, soku z cytryny i białka ze sparzonego jajka. Białko, cukier i sok z cytryny mieszamy ręcznie lub mikserem na gładką, gęstą masę. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dosypujemy trochę więcej cukru pudru. Jeśli natomiast jest zbyt gęsty, dodajemy odrobinę soku z cytryny. Aby lukier miał ładny, różowy kolor dolewamy w trakcie mieszania trochę soku z malin. Po przygotowaniu lukru polewamy nim babkę i dekorujemy ją całymi orzechami oraz skórką pomarańczową. Odstawiamy do zastygnięcia.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

A jak dlugo zachowuje swiezosc?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

      Kociołek łososiowo-pomidorowy

      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

      Efektowne i proste danie

      tvnpix