zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Babka z białek z jabłkiem i nutellą

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://doowa.blogspot.com/Babka z białek z jabłkiem i nutellą

Składniki

  • 7 szt białka
  • 400 g mąki
  • 240 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 250 g masła Lurpak
  • 3 szklanki mleka ciepłego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • z 1 sztuki sok z cytryny
  • 3  jabłka
  • słoik 0,3 l śliwkowej nutelli albo zwykła czekoladowa
0
1

Sposób przygotowania:

  • Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i mieszamy tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści a piana będzie lśniąca.
  • Dodajemy cukier wanilinowy i dalej mieszamy.
  • Wlewamy ciepłe mleko. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Wszystko razem wymieszać jeszcze raz.
  • Tortownicę 26 cm średnicy smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
  • Jabłka obieramy i kroimy w ósemki a następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Na dno tortownicy wylewamy tyle ciasta aby przykryło dno, na nim układamy cząstki jabłek a na jabłka wylewamy resztę ciasta.
  • Na wierzchu ciasta po łyżce układamy śliwkową nutellę do wyczerpania dżemu.
  • Pieczemy babkę w piekarniku nagrzanym do 170 C przez 45 minut.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

co to jest śliwkowa nutella?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Bardzo smaczne. Smaży się śliwki tak jak na powidła, tylko trzeba dodać jeszcze kakao. I dlatego tak się nazywa.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

          Chrupiące płatki owsiane

          Pyszne i proste śniadanie

          Zupa tajska Kasi Klich
          Przepis 14

          Zupa tajska Kasi Klich

          Ogień w gardle!

          Przysmak młodości Przepis 137

          Przysmak młodości

          Kanapka idealna!

          Atletyczny kurczak Przepis 20

          Atletyczny kurczak

          Pomysł na lekkie drugie danie

          Tatar ze śledzia
          Przepis 13

          Tatar ze śledzia

          Rybna poezja na kromce pumpernikla

          Kotlety mielone na ostro Przepis 19

          Kotlety mielone na ostro

          Nowa wersja znanego dania

          Puszyste ego Przepis 14

          Puszyste ego

          Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

          Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

          Bifeki faszerowane serem feta

          Kotlety po grecku

          tvnpix