zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Babka z białek z jabłkiem i nutellą

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://doowa.blogspot.com/Babka z białek z jabłkiem i nutellą

Składniki

  • 7 szt białka
  • 400 g mąki
  • 240 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 250 g masła Lurpak
  • 3 szklanki mleka ciepłego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • z 1 sztuki sok z cytryny
  • 3  jabłka
  • słoik 0,3 l śliwkowej nutelli albo zwykła czekoladowa
0
1

Sposób przygotowania:

  • Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i mieszamy tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści a piana będzie lśniąca.
  • Dodajemy cukier wanilinowy i dalej mieszamy.
  • Wlewamy ciepłe mleko. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Wszystko razem wymieszać jeszcze raz.
  • Tortownicę 26 cm średnicy smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
  • Jabłka obieramy i kroimy w ósemki a następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Na dno tortownicy wylewamy tyle ciasta aby przykryło dno, na nim układamy cząstki jabłek a na jabłka wylewamy resztę ciasta.
  • Na wierzchu ciasta po łyżce układamy śliwkową nutellę do wyczerpania dżemu.
  • Pieczemy babkę w piekarniku nagrzanym do 170 C przez 45 minut.

Zobacz również

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

tvnpix