zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Babka z białek z jabłkiem i nutellą

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://doowa.blogspot.com/Babka z białek z jabłkiem i nutellą

Składniki

  • 7 szt białka
  • 400 g mąki
  • 240 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 250 g masła Lurpak
  • 3 szklanki mleka ciepłego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • z 1 sztuki sok z cytryny
  • 3  jabłka
  • słoik 0,3 l śliwkowej nutelli albo zwykła czekoladowa
0
1

Sposób przygotowania:

  • Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i mieszamy tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści a piana będzie lśniąca.
  • Dodajemy cukier wanilinowy i dalej mieszamy.
  • Wlewamy ciepłe mleko. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Wszystko razem wymieszać jeszcze raz.
  • Tortownicę 26 cm średnicy smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
  • Jabłka obieramy i kroimy w ósemki a następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Na dno tortownicy wylewamy tyle ciasta aby przykryło dno, na nim układamy cząstki jabłek a na jabłka wylewamy resztę ciasta.
  • Na wierzchu ciasta po łyżce układamy śliwkową nutellę do wyczerpania dżemu.
  • Pieczemy babkę w piekarniku nagrzanym do 170 C przez 45 minut.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

co to jest śliwkowa nutella?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Bardzo smaczne. Smaży się śliwki tak jak na powidła, tylko trzeba dodać jeszcze kakao. I dlatego tak się nazywa.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Śledzie Kasi Klich
          Przepis 34

          Śledzie Kasi Klich

          Śledź o korzennym posmaku

          Harira by Joseph Seeletso
          Przepis 61

          Harira by Joseph Seeletso

          Odrobina Afryki w twojej kuchni

          Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

          Chleb z płatkami owsianymi

          Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

          Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

          Kotleciki z brzoskwiniami

          Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

          Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

          Gulasz z fasolki z zielonym chili

          Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

          Corpus delicti końca lata Przepis 211

          Corpus delicti końca lata

          Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

          Carpaccio z buraków Kasi Klich
          Przepis 66

          Carpaccio z buraków Kasi Klich

          Wytworna wersja pospolitego warzywa

          Szaszłyki wyborne Przepis 59

          Szaszłyki wyborne

          Nie tylko na sezon grillowy

          tvnpix