zamknij

Babka ziemniaczana

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Podlaski specjał
Ugotowałem to!164
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
117komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Studioo Małgorzata KujdaBaba ziemniaczana

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 łyżka  mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 2 duże cebule
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki  czosnku
0
136

Sposób przygotowania:

Obierz ziemniaki, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż na sito i odstaw na chwilę, żeby ociekły.
W tym czasie podsmaż na patelni boczek i cebulę pokrojone w kostkę.
Starte ziemniaki wymieszaj z jajkami, przyprawami, podsmażonym boczkiem i cebulą oraz drobno pokrojonym czosnkiem. Masę przełóż do natłuszczonej dużej formy do pieczenia baby.
Piecz ok. 1,5 godz. w piekarniku rozgrzanym do temperatury150ºC.

Zainspiruj nas

Komentarze (117)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Żadnych żółtych serów czosnku itp tylko starte ziemniaki startą cebulą smażony boczek z cebulą Sol pieprz majeranek jajko i ze dwie łyżki mąki pszennej wody nie odcedzac!!! Po co? Smacznego

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Ja nie dodaję ani mąki, ani jajek tylko dużo boczku. Wychodzi super.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Do tych dwoch moich ostatnich komentarzy dodam jeszcze, ze moja cioteczna babka "z zza Buga" tuz przed wsadzeniem do pieca posypywala babe czarnuszka. A wczesniej do masy ziemniaczanej dodawala sol, pieprz grybo zmielony,majeranek i koniecznie lubczyk z natka pietruszki. To bylo podstawowe jedzenie w czasie zniw - do tego do popicia zsiadle mleko a... rozwiń

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Zeby zachowac skrobie to po odcedzeniu startych surowych ziemniakow odstawic ta wode i poczekac az sie ustoi -jakies 20 minut i skrobia osiadzie na dnie. Delikatnie zlac wierzchnia wode a osad ze skrobi dodac do masy ziemniaczanej

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Najlepiej boki formy oblozyc cienkimi plastrami sloniny a na wierzchu paseczki sloniny ulozyc w kratke tak jak na serniku

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      a w ogóle to co jest na tym zdjęciu to nie jest babka ziemniaczana

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          To jest babka piaskowa z boczkiem, bo na pewno nie ziemniaczana

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              to tekst do gościa z 20 lipca

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  jasne i dodać wszystkie stare śmiecie z lodówki, Co to za przepis? Czy byłeś na Podlasiu i jadłeś normalną babkę ziemniaczaną? to nie bigos że kładziesz wszystko co zbędne...ziemniaczana to ziemniaczana trochę boczku ok. i sos grzybowy jak to w puszczy, skwarki też są ok

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      majeranek wystarczy z przypraw...? mozna dodac jakies inne nie??

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Więcej komentarzy - rozwiń
                                          Pomoc | Zasady forum
                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                          Zobacz również

                                          Tatar ze śledzia
                                          Przepis 13

                                          Tatar ze śledzia

                                          Rybna poezja na kromce pumpernikla

                                          Gulasz z kopytkami Przepis 197

                                          Gulasz z kopytkami

                                          Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

                                          Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

                                          Kopytka Piotra Kucharskiego

                                          Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

                                          Atletyczny kurczak Przepis 20

                                          Atletyczny kurczak

                                          Pomysł na lekkie drugie danie

                                          Bruschetta z fasolą
                                          Przepis 12

                                          Bruschetta z fasolą

                                          Specjalność Włochów na przystawkę

                                          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
                                          Przepis 1017

                                          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

                                          Najprostszy przepis na domową pizzę

                                          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                                          Przepis 22

                                          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                                          Podany na delikatnym puree

                                          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

                                          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

                                          Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

                                          tvnpix