zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Babka ziemniaczana podana z gulaszem z szynki i suszonych grzybów.

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Moje Kulinarne Rozterki
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: moje-kulinarne-rozterki.blogspot.comBabka ziemniaczana podana z gulaszem z szynki i suszonych grzybów.

Składniki

  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • sól, pieprz do smaku
  • 1,5 szklanki wywaru warzywnego
  • 2 ziarenka owocu jałowca
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 0,5kg szynki wieprzowej
  • suszona włoszczyzna, bez pora
  • garść mieszanych suszonych grzybów
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1.5kg ziemniaki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła Lurpak
  • cukrowa cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pętko dobrej chudej kiełbasy
  • 1/4 szklanki śmietana
  • 2 jajka
0
2

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Można też ułatwić sobie pracę i użyć robota kuchennego.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Kiedy się zeszkli dodajemy do ziemniaków.
  • Kiełbasę również kroimy w kostkę i podsmażamy na rumiany kolor, również dodajemy do startych ziemniaków.
  • Ziemniaki z cebulą i kiełbasą doprawiamy solą, pieprzem, wyciśniętymi ząbkami czosnku, słodką papryką, tymiankiem, rozmarynek oraz cząbrem.
  • Na koniec dodajemy dwa rozmącone jajka, 1/4szklanki śmietany, 2 łyżki rozpuszczonego masła Lurpak oraz od 2 do 4 łyżek mąki. Powinniśmy uzyskać dość gęstą masę.
  • Dno tortownicy o średnicy 20cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie przelewamy masę.
  • Babkę pieczemy przez ok. 40minut w temperaturze 200 stopni, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez ok. 60minut.
  • Mięsko kroimy w niedużą kostkę, przyprawiamy solą oraz pieprzem. Podsmażamy na oleju rzepakowym aż mięso się ładnie zrumieni.
  • W garnku garść grzybów suszonych oraz kilka plasterków suszonej marchewki, pietruszki selera zalewamy gorącą wodą. Dodajemy ziele angielskie, jałowiec, ziarnisty pieprz oraz listki laurowe. Gotujemy na małym gazie ok. 30minut. Warto taką suszoną włoszczyznę samodzielnie przygotować sobie w domu, np. za pomocą suszarki do grzybów i owoców. Przechowujemy w zakręcanych słoiczkach.
  • Kiedy grzyby nieco zmiękną, dodajemy przesmażone mięso. W razie potrzeby uzupełniamy gulasz wywarem warzywnym. Dusimy pod przykryciem na najmniejszym ogniu przez ok. godzinę.
  • Sos powinien mieć lekko gęstą konsystencję i nie powinien wymagać zagęszczenia. Jeśli jednak dodacie zbyt dużo wody lub wywaru należy go zagęścić łyżką mąki.
  • Gulasz jest gotowy, gdy mięso i grzyby są miękkie.
  • Babkę ziemniaczaną podajemy z gulaszem oraz gotowaną zieloną fasolką.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

tvnpix