zamknij

Bagietki Piotra Kucharskiego

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Na dobry początek dnia
Ugotowałem to!8
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Bagietki Piotra Kucharskiego
Autor: 3 tv/kulinarni.pl Bagietki

Składniki

  • 600 ml letniej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 kg mąki chlebowej typ 750
  • szczypta cukru
  • 2 łyżeczki soli
0
10

Sposób przygotowania:

  • Drożdże i cukier rozpuść w wodzie. Dodaj mąkę, wyrabiaj na gładką masę aż ciasto będzie łatwo odklejało się od rąk. Dodaj sól rozpuszczoną w letniej wodzie. Ciasto wyrabiaj przez 5 minut na onsypanej mąką stolnicą.
  • Ciasto włóż do dużej miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc do wyrośnięcia (od 8 do 12 godzin). Wyciągnij ciasto z lodówki i odstaw na 1 godzinę, aby się ogrzało.
  • Następnego dnia podziel ciasto na 4 równe części. Lekko rozpłaszcz i wykonaj czynność podobną do rolowania, utwórz małe bochenki chleba. Następnie każdy z „bochenków” lekko rozbij otwartą dłonią i zawiń jeden z boków do środka przyklepując dłonią. Czynność powtórz 3-4 razy. Następnie roluj podłużne bagietki.
  • Przełóż bagietki na blaszkę i przykryj ścierką. Odstaw w ciepłe miejsce na 2 – 2,5 godziny do wyrośnięcia. Pod koniec wyrastania ciasta rozgrzej piekarnik do temp. 240°C.
  • Żyletką natnij ukośnie każdą z bagietek. Przy pomocy spryskiwacza do kwiatków, spryskaj ścianki i spód piekarnika wodą. Wstaw blachę z bagietkami do piekarnika i piecz przez 25-30 minut.

Przepis do tego pasujący >>> Oliwa smakowa

 

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

jest filmik. od razu lepiej:) dzięki

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      tvnpix