zamknij

Bagietki Piotra Kucharskiego

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Na dobry początek dnia
Ugotowałem to!8
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Bagietki Piotra Kucharskiego
Autor: 3 tv/kulinarni.pl Bagietki

Składniki

  • 600 ml letniej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 kg mąki chlebowej typ 750
  • szczypta cukru
  • 2 łyżeczki soli
0
10

Sposób przygotowania:

  • Drożdże i cukier rozpuść w wodzie. Dodaj mąkę, wyrabiaj na gładką masę aż ciasto będzie łatwo odklejało się od rąk. Dodaj sól rozpuszczoną w letniej wodzie. Ciasto wyrabiaj przez 5 minut na onsypanej mąką stolnicą.
  • Ciasto włóż do dużej miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc do wyrośnięcia (od 8 do 12 godzin). Wyciągnij ciasto z lodówki i odstaw na 1 godzinę, aby się ogrzało.
  • Następnego dnia podziel ciasto na 4 równe części. Lekko rozpłaszcz i wykonaj czynność podobną do rolowania, utwórz małe bochenki chleba. Następnie każdy z „bochenków” lekko rozbij otwartą dłonią i zawiń jeden z boków do środka przyklepując dłonią. Czynność powtórz 3-4 razy. Następnie roluj podłużne bagietki.
  • Przełóż bagietki na blaszkę i przykryj ścierką. Odstaw w ciepłe miejsce na 2 – 2,5 godziny do wyrośnięcia. Pod koniec wyrastania ciasta rozgrzej piekarnik do temp. 240°C.
  • Żyletką natnij ukośnie każdą z bagietek. Przy pomocy spryskiwacza do kwiatków, spryskaj ścianki i spód piekarnika wodą. Wstaw blachę z bagietkami do piekarnika i piecz przez 25-30 minut.

Przepis do tego pasujący >>> Oliwa smakowa

 

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

jest filmik. od razu lepiej:) dzięki

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      tvnpix