zamknij

Bajgle

Przepis

przystawka Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Gotowane we wrzątku i pieczone
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
6komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSBajgle

Składniki

  • 750 g  mąki pszennej
  • 3 łyżki  cukru
  • 1,5 łyżeczki  soli
  • 10 g  świeżych drożdży
  • 400 ml  wody
  • 1  żółtko
  •  kminek i mak do posypania
0
4

Sposób przygotowania:

  • Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier, sól, drożdże, dodaj wodę i dobrze wymieszaj. Ciasto wyrabiaj mikserem przez około 5 -7 minut. Gdy będzie elastyczne przykryj ściereczka, i odstaw na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość podziel ciasto na 12 kawałków, każdy z nich uformuj w kulkę. Przebij środek kulki palcem i kręć "młynka". Gdy otwór się powiększy włóż dwa palce, zakręć młynka. Każdy bajgiel odłóż na stolnice posypana mąką i poczekaj około 30 minut aż wyrośnie.
  • Następnie zagotuj duży garnek wody i wykładaj bajgle na wrzątek, gotuj około 2 minuty. Wyjmij z wody i połóż na papierze do osuszenia. Gdy bajgle ociekną z wody, posmaruj bajgle rozbełtanym jajkiem, posyp makiem lub kminkiem i piecz w gorącym piekarniku ok 15 minut.
Zainspiruj nas

Komentarze (6)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

W jakiej temperaturze piec bajgle?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Przepraszam BAJGLE ciasto żydowskie /prawie rytualne jak CHAŁKE!/ robi sie z ciasta PARZONEGO! czyz nie tak młodzi kucharczykowie ?!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          bajgle i precle robi się z: ciasta drożdżowego na wodzie, mleku lub śmietance, z ciasta drożdżowego na rozczynie- płyn jak wyżej, z ciasta kruchego, z ciasta przaśnego z mąki lub macy- bajgle paschalne tzw. bajgelah pesliche lub z przaśnego zaprawionego ciasta. dużo rodzai pieczywa można obwarzać. bajgle i precle są formą wykonania... rozwiń

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Bajgle wyszły przepyszne. Można je jeść jeszcze na ciepło, ale rónież jako baza do kanapek. Gorąco polecam. Moje były z makiem, sezamem, kminkiem i ziołami prowansalskimi. Dla każdego coś dobrego.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  izabela_korzeniecka

                  Ile wychodzi Bajgli z tego ciasta?

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość
                      • ~Gość:
                      • Ile wychodzi Bajgli z tego ciasta?
                      • rozwiń

                      w przepisie mówią żeby podzielić na 12 części ale nie wiadomo jakiej wielkości ciasto będzie

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          Pomoc | Zasady forum
                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                          Zobacz również

                          Chleb orzechowy Przepis 112

                          Chleb orzechowy

                          Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

                          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                          Przepis 22

                          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                          Podany na delikatnym puree

                          Śledzie Kasi Klich
                          Przepis 34

                          Śledzie Kasi Klich

                          Śledź o korzennym posmaku

                          Szaszłyki wyborne Przepis 59

                          Szaszłyki wyborne

                          Nie tylko na sezon grillowy

                          Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                          Bifeki faszerowane serem feta

                          Kotlety po grecku

                          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                          Takie ciasto rozweseli każdego

                          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
                          Przepis 1017

                          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

                          Najprostszy przepis na domową pizzę

                          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

                          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

                          Pizza godna królów

                          tvnpix