zamknij

Bajgle

Przepis

przystawka Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Gotowane we wrzątku i pieczone
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
6komentarzy
Autor: BBSBajgle

Składniki

  • 750 g  mąki pszennej
  • 3 łyżki  cukru
  • 1,5 łyżeczki  soli
  • 10 g  świeżych drożdży
  • 400 ml  wody
  • 1  żółtko
  •  kminek i mak do posypania
0
4

Sposób przygotowania:

  • Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier, sól, drożdże, dodaj wodę i dobrze wymieszaj. Ciasto wyrabiaj mikserem przez około 5 -7 minut. Gdy będzie elastyczne przykryj ściereczka, i odstaw na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość podziel ciasto na 12 kawałków, każdy z nich uformuj w kulkę. Przebij środek kulki palcem i kręć "młynka". Gdy otwór się powiększy włóż dwa palce, zakręć młynka. Każdy bajgiel odłóż na stolnice posypana mąką i poczekaj około 30 minut aż wyrośnie.
  • Następnie zagotuj duży garnek wody i wykładaj bajgle na wrzątek, gotuj około 2 minuty. Wyjmij z wody i połóż na papierze do osuszenia. Gdy bajgle ociekną z wody, posmaruj bajgle rozbełtanym jajkiem, posyp makiem lub kminkiem i piecz w gorącym piekarniku ok 15 minut.
Zainspiruj nas

Komentarze (6)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

W jakiej temperaturze piec bajgle?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Przepraszam BAJGLE ciasto żydowskie /prawie rytualne jak CHAŁKE!/ robi sie z ciasta PARZONEGO! czyz nie tak młodzi kucharczykowie ?!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          bajgle i precle robi się z: ciasta drożdżowego na wodzie, mleku lub śmietance, z ciasta drożdżowego na rozczynie- płyn jak wyżej, z ciasta kruchego, z ciasta przaśnego z mąki lub macy- bajgle paschalne tzw. bajgelah pesliche lub z przaśnego zaprawionego ciasta. dużo rodzai pieczywa można obwarzać. bajgle i precle są formą wykonania... rozwiń

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Bajgle wyszły przepyszne. Można je jeść jeszcze na ciepło, ale rónież jako baza do kanapek. Gorąco polecam. Moje były z makiem, sezamem, kminkiem i ziołami prowansalskimi. Dla każdego coś dobrego.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  izabela_korzeniecka

                  Ile wychodzi Bajgli z tego ciasta?

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość
                      • ~Gość:
                      • Ile wychodzi Bajgli z tego ciasta?
                      • rozwiń

                      w przepisie mówią żeby podzielić na 12 części ale nie wiadomo jakiej wielkości ciasto będzie

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          Pomoc | Zasady forum
                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                          Zobacz również

                          Ryba w curry Przepis 15

                          Ryba w curry

                          Indie na talerzu

                          Kolorowa samba warzywna Przepis 21

                          Kolorowa samba warzywna

                          Zdrowe i pyszne danie

                          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                          Włoska potrawa w polskim wydaniu

                          Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

                          Burgery z musztardą i boczkiem

                          W klimacie amerykańskiego baru

                          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

                          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

                          Efektowne i proste danie

                          Sarna w wielkim mieście Przepis 20

                          Sarna w wielkim mieście

                          Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

                          Grillowany ser halloumi Przepis 41

                          Grillowany ser halloumi

                          Najlepszy podany z figami i orzechami

                          Champion cyklistów Przepis 16

                          Champion cyklistów

                          Niebanalna szarlotka

                          tvnpix