Bajgle
Przepis
przystawka Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Składniki
- 750 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 10 g świeżych drożdży
- 400 ml wody
- 1 żółtko
- kminek i mak do posypania
Sposób przygotowania:
- Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier, sól, drożdże, dodaj wodę i dobrze wymieszaj. Ciasto wyrabiaj mikserem przez około 5 -7 minut. Gdy będzie elastyczne przykryj ściereczka, i odstaw na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość podziel ciasto na 12 kawałków, każdy z nich uformuj w kulkę. Przebij środek kulki palcem i kręć "młynka". Gdy otwór się powiększy włóż dwa palce, zakręć młynka. Każdy bajgiel odłóż na stolnice posypana mąką i poczekaj około 30 minut aż wyrośnie.
- Następnie zagotuj duży garnek wody i wykładaj bajgle na wrzątek, gotuj około 2 minuty. Wyjmij z wody i połóż na papierze do osuszenia. Gdy bajgle ociekną z wody, posmaruj bajgle rozbełtanym jajkiem, posyp makiem lub kminkiem i piecz w gorącym piekarniku ok 15 minut.
Komentarze (6)
W jakiej temperaturze piec bajgle?
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Przepraszam BAJGLE ciasto żydowskie /prawie rytualne jak CHAŁKE!/ robi sie z ciasta PARZONEGO! czyz nie tak młodzi kucharczykowie ?!
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
bajgle i precle robi się z: ciasta drożdżowego na wodzie, mleku lub śmietance, z ciasta drożdżowego na rozczynie- płyn jak wyżej, z ciasta kruchego, z ciasta przaśnego z mąki lub macy- bajgle paschalne tzw. bajgelah pesliche lub z przaśnego zaprawionego ciasta. dużo rodzai pieczywa można obwarzać. bajgle i precle są formą wykonania... rozwiń
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Bajgle wyszły przepyszne. Można je jeść jeszcze na ciepło, ale rónież jako baza do kanapek. Gorąco polecam. Moje były z makiem, sezamem, kminkiem i ziołami prowansalskimi. Dla każdego coś dobrego.
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Ile wychodzi Bajgli z tego ciasta?
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
- ~Gość:
- Ile wychodzi Bajgli z tego ciasta?
- rozwiń
w przepisie mówią żeby podzielić na 12 części ale nie wiadomo jakiej wielkości ciasto będzie
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie