zamknij

Bakłażan na cieście francuskim

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | cukinia Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 3 Ilość porcji
Autor przepisu:
Z dodatkiem pomidorów i mozarelli
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: hercik17Bakłażan na cieście francuskim

Składniki

  • 275 g ciasta francuskiego
  • 1 bakłażan średniej wielkości
  • 250 g mozzarelli
  • 280 g suszonych pomidorów w oliwie
  • do ozdoby świeża bazylia
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • do smaku sól morska
  • 1 łyżeczka papryki chilli w płatkach
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Bakłażana umyj, krój w plastry o grubości około 1,5 cm, posól i pozostaw na 30 minut na durszlak
  • Następnie odsącz układając na ręczniku papierowym
  • Smaruj z obu stron oliwą z oliwek i grilluj
  • Ciasto francuskie dziel na 12 równych kwadratów
  • Na każdym kawałku ciasta ułóż plasterek bakłażana, pomidory i przykryj mozzarellą
  • Jeśli nie masz pomidorków w oliwie, możesz użyć świeżego pomidora
  • Wierzch posyp płatkami papryki chilli
  • Piecz w temperaturze 180-200 stopni przez 15 minut, aż ciasto będzie rumiane
  • Przed podaniem dekoruj bazylią
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

super elegancka przystaweczka

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      tvnpix