zamknij

Bakłażan na cieście francuskim

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | cukinia Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 3 Ilość porcji
Autor przepisu:
Z dodatkiem pomidorów i mozarelli
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: hercik17Bakłażan na cieście francuskim

Składniki

  • 275 g ciasta francuskiego
  • 1 bakłażan średniej wielkości
  • 250 g mozzarelli
  • 280 g suszonych pomidorów w oliwie
  • do ozdoby świeża bazylia
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • do smaku sól morska
  • 1 łyżeczka papryki chilli w płatkach
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Bakłażana umyj, krój w plastry o grubości około 1,5 cm, posól i pozostaw na 30 minut na durszlak
  • Następnie odsącz układając na ręczniku papierowym
  • Smaruj z obu stron oliwą z oliwek i grilluj
  • Ciasto francuskie dziel na 12 równych kwadratów
  • Na każdym kawałku ciasta ułóż plasterek bakłażana, pomidory i przykryj mozzarellą
  • Jeśli nie masz pomidorków w oliwie, możesz użyć świeżego pomidora
  • Wierzch posyp płatkami papryki chilli
  • Piecz w temperaturze 180-200 stopni przez 15 minut, aż ciasto będzie rumiane
  • Przed podaniem dekoruj bazylią
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

super elegancka przystaweczka

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      tvnpix