zamknij

Bakłażany faszerowane

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
z parmezanem, czosnkiem i orzechami
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSBakłażany faszerowane

Składniki

  • 4 bakłażany
  • 4 łyżki bułki tartej zmieszanej z utartym parmezanem
  • 1 granat
  • 4 łyżki orzechów włoskich/piniowych
  • 3 łyżki kremówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 pęczek tymianku
  • 1 kieliszek Porto
  • 1 cytryna (sok i otarta skórka)
  • 1 pęczek bazylii
0
0

Sposób przygotowania:

  • Bakłażany umyj, osusz papierowym ręcznikiem i przekrój na pół.
  • Rozgrzej elektryczny grill na maksimum i opiekaj na nim połówki bakłażanów, przewracając co chwilę. Po upieczeniu wykrój z bakłażanów środek i posiekaj bardzo drobno. Orzechy zmiel w młynku do kawy na pastę.
  • Czosnek ucieraj wraz z solą i śmietaną w moździerzu. Wszystkie zioła bardzo drobno posiekaj, wyłóż do miski, dodaj utartą skórkę z cytryny, sok, orzechowa pastę oraz czosnek z solą i śmietaną. Dobrze wymieszaj.
  • Posiekany miąższ bakłażana wyłóż na patelnie, dodaj porto i duś aż wino odparuje. Gdy przestygnie dodaj do miski, włóż wyłuskane owoce granatu, pieprz i wymieszaj. Bakłażany faszeruj masa ziołowo-orzechowo-owocową.
  • Na wierzch posyp bułką tartą zmieszaną z parmezanem i zapiekaj 15 minut w piekarniku.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

tvnpix