zamknij

Bakłażany faszerowane

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
z parmezanem, czosnkiem i orzechami
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSBakłażany faszerowane

Składniki

  • 4 bakłażany
  • 4 łyżki bułki tartej zmieszanej z utartym parmezanem
  • 1 granat
  • 4 łyżki orzechów włoskich/piniowych
  • 3 łyżki kremówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 pęczek tymianku
  • 1 kieliszek Porto
  • 1 cytryna (sok i otarta skórka)
  • 1 pęczek bazylii
0
0

Sposób przygotowania:

  • Bakłażany umyj, osusz papierowym ręcznikiem i przekrój na pół.
  • Rozgrzej elektryczny grill na maksimum i opiekaj na nim połówki bakłażanów, przewracając co chwilę. Po upieczeniu wykrój z bakłażanów środek i posiekaj bardzo drobno. Orzechy zmiel w młynku do kawy na pastę.
  • Czosnek ucieraj wraz z solą i śmietaną w moździerzu. Wszystkie zioła bardzo drobno posiekaj, wyłóż do miski, dodaj utartą skórkę z cytryny, sok, orzechowa pastę oraz czosnek z solą i śmietaną. Dobrze wymieszaj.
  • Posiekany miąższ bakłażana wyłóż na patelnie, dodaj porto i duś aż wino odparuje. Gdy przestygnie dodaj do miski, włóż wyłuskane owoce granatu, pieprz i wymieszaj. Bakłażany faszeruj masa ziołowo-orzechowo-owocową.
  • Na wierzch posyp bułką tartą zmieszaną z parmezanem i zapiekaj 15 minut w piekarniku.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

tvnpix