zamknij

Bakłażany faszerowane

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
z parmezanem, czosnkiem i orzechami
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSBakłażany faszerowane

Składniki

  • 4 bakłażany
  • 4 łyżki bułki tartej zmieszanej z utartym parmezanem
  • 1 granat
  • 4 łyżki orzechów włoskich/piniowych
  • 3 łyżki kremówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 pęczek tymianku
  • 1 kieliszek Porto
  • 1 cytryna (sok i otarta skórka)
  • 1 pęczek bazylii
0
0

Sposób przygotowania:

  • Bakłażany umyj, osusz papierowym ręcznikiem i przekrój na pół.
  • Rozgrzej elektryczny grill na maksimum i opiekaj na nim połówki bakłażanów, przewracając co chwilę. Po upieczeniu wykrój z bakłażanów środek i posiekaj bardzo drobno. Orzechy zmiel w młynku do kawy na pastę.
  • Czosnek ucieraj wraz z solą i śmietaną w moździerzu. Wszystkie zioła bardzo drobno posiekaj, wyłóż do miski, dodaj utartą skórkę z cytryny, sok, orzechowa pastę oraz czosnek z solą i śmietaną. Dobrze wymieszaj.
  • Posiekany miąższ bakłażana wyłóż na patelnie, dodaj porto i duś aż wino odparuje. Gdy przestygnie dodaj do miski, włóż wyłuskane owoce granatu, pieprz i wymieszaj. Bakłażany faszeruj masa ziołowo-orzechowo-owocową.
  • Na wierzch posyp bułką tartą zmieszaną z parmezanem i zapiekaj 15 minut w piekarniku.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

tvnpix