zamknij

Bakłażany zapiekane

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Kuchnia Pięciu Przemian
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: "Lato w kuchni Pięciu Przemian" - Anna CzelejBakłażany zapiekane

Składniki

  •  Z- bakłażany
  • Z - 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Z - 1 łyżka prażonego sezamu
  • Z- 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
  • Z - 1 surowa słodka papryka
  • Z- 1 jajko
  • M - szczypta pieprzu
  • M- 1 ząbek czosnku
  • M - 1 łyżka świeżego oregano
  • M- 1 i 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
  •  W - sól do smaku
  • W - 2 łyżeczki tamari
  • D - 2 pomidory
  • O - 1/2 łyżeczki świeżego tymianku
  • O - 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • Z- 20 g twardego koziego sera
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • Bakłażany przekrój wzdłuż, wydrąż pestki, posyp ostrą papryką i solą. Odstaw na pół godziny.
  • Do salaterki wlej oliwę, dodaj sezam, surową i sproszkowaną paprykę, surowe jajko, pieprz, posiekany czosnek, oregano, ugotowany ryż, sól, tamari, sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę, tymianek i mielone orzechy.
  • Składniki dokładnie wymieszaj. Gotowy farsz nałóż na połówki bakłażanów, na wierzch połóż kawałki koziego sera.
  • Piecz w piekarniku, w 170°C przez około 40 minut.

Zobacz, co oznaczają litery w spisie składników- więcej o kuchni Pięciu Przemian w książce:

O - Przemiana Ognia - Smak Gorzki

Z - Przemiana Ziemi - Smak Słodki

M - Przemiana Metalu - Smak Ostry

W - Przemiana Wody - Smak Słony

D - Przemiana Drzewa - Smak Kwaśny

Sprawdź, na czym polega Kuchnia Pięciu Przemian.

 

 

Inne przepisy z Kuchni Pięciu Przemian:


Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

dobre, sprawdzone... polecam...

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Grillowany ser halloumi Przepis 41

      Grillowany ser halloumi

      Najlepszy podany z figami i orzechami

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      tvnpix