zamknij

Bakłażany zapiekane

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Kuchnia Pięciu Przemian
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: "Lato w kuchni Pięciu Przemian" - Anna CzelejBakłażany zapiekane

Składniki

  •  Z- bakłażany
  • Z - 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Z - 1 łyżka prażonego sezamu
  • Z- 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
  • Z - 1 surowa słodka papryka
  • Z- 1 jajko
  • M - szczypta pieprzu
  • M- 1 ząbek czosnku
  • M - 1 łyżka świeżego oregano
  • M- 1 i 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
  •  W - sól do smaku
  • W - 2 łyżeczki tamari
  • D - 2 pomidory
  • O - 1/2 łyżeczki świeżego tymianku
  • O - 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • Z- 20 g twardego koziego sera
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • Bakłażany przekrój wzdłuż, wydrąż pestki, posyp ostrą papryką i solą. Odstaw na pół godziny.
  • Do salaterki wlej oliwę, dodaj sezam, surową i sproszkowaną paprykę, surowe jajko, pieprz, posiekany czosnek, oregano, ugotowany ryż, sól, tamari, sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę, tymianek i mielone orzechy.
  • Składniki dokładnie wymieszaj. Gotowy farsz nałóż na połówki bakłażanów, na wierzch połóż kawałki koziego sera.
  • Piecz w piekarniku, w 170°C przez około 40 minut.

Zobacz, co oznaczają litery w spisie składników- więcej o kuchni Pięciu Przemian w książce:

O - Przemiana Ognia - Smak Gorzki

Z - Przemiana Ziemi - Smak Słodki

M - Przemiana Metalu - Smak Ostry

W - Przemiana Wody - Smak Słony

D - Przemiana Drzewa - Smak Kwaśny

Sprawdź, na czym polega Kuchnia Pięciu Przemian.

 

 

Inne przepisy z Kuchni Pięciu Przemian:


Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

dobre, sprawdzone... polecam...

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

      Krem z brokułów z łososiem

      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      tvnpix