zamknij

Bakłażany zapiekane

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Kuchnia Pięciu Przemian
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: "Lato w kuchni Pięciu Przemian" - Anna CzelejBakłażany zapiekane

Składniki

  •  Z- bakłażany
  • Z - 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Z - 1 łyżka prażonego sezamu
  • Z- 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
  • Z - 1 surowa słodka papryka
  • Z- 1 jajko
  • M - szczypta pieprzu
  • M- 1 ząbek czosnku
  • M - 1 łyżka świeżego oregano
  • M- 1 i 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
  •  W - sól do smaku
  • W - 2 łyżeczki tamari
  • D - 2 pomidory
  • O - 1/2 łyżeczki świeżego tymianku
  • O - 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • Z- 20 g twardego koziego sera
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • Bakłażany przekrój wzdłuż, wydrąż pestki, posyp ostrą papryką i solą. Odstaw na pół godziny.
  • Do salaterki wlej oliwę, dodaj sezam, surową i sproszkowaną paprykę, surowe jajko, pieprz, posiekany czosnek, oregano, ugotowany ryż, sól, tamari, sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę, tymianek i mielone orzechy.
  • Składniki dokładnie wymieszaj. Gotowy farsz nałóż na połówki bakłażanów, na wierzch połóż kawałki koziego sera.
  • Piecz w piekarniku, w 170°C przez około 40 minut.

Zobacz, co oznaczają litery w spisie składników- więcej o kuchni Pięciu Przemian w książce:

O - Przemiana Ognia - Smak Gorzki

Z - Przemiana Ziemi - Smak Słodki

M - Przemiana Metalu - Smak Ostry

W - Przemiana Wody - Smak Słony

D - Przemiana Drzewa - Smak Kwaśny

Sprawdź, na czym polega Kuchnia Pięciu Przemian.

 

 

Inne przepisy z Kuchni Pięciu Przemian:


Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

dobre, sprawdzone... polecam...

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Wiśniowy drift Przepis 102

      Wiśniowy drift

      Sernik z sosem wiśniowym

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      tvnpix