zamknij

Banan w cieście

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia tajska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z kokosem i sezamem
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: materiały promocyjne/PapayaBanan w cieście

Składniki

  • 4  banany
  • 350 ml  mleka
  • 1  jajko
  • 200 g  mąki pszennej
  • szczypta  soli
  • pół łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki  czarnego sezamu
  • 2 łyżeczki  białego sezamu
  • 1 łyżka cukru
  • 40 g  wiórków kokosowych
  •  panierka panko
  • 60 g  cukru palmowego
  • 100 g  banana (do sosu)
0
2

Sposób przygotowania:

  • Do mleka wbij całe jajko, miksując dodawaj mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.
  • Następnie dodaj biały i czarny sezam, wymieszaj.
  • Obranego banana obtocz w cieście i w panierce panko wymieszanej z wiórkami kokosowymi, a następnie usmaż na głębokim oleju, aż ciasto się zarumieni (ok. 2 min.).
  • Aby zrobić sos, wymieszaj 50 ml mleka, drobno pokrojone 100 g banana i cukier palmowy - gotuj przez  ok. 5 min, następnie zmiksuj na jednolitą masę i odstaw do wystudzenia.

***

Panko to azjatycka panierka z pokruszonego chleba tostowego przeznaczona do panierowania mięsa smażonego na głębokim tłuszczu. W Japonii pojawiała się w czasie II wojny światowej, gdy chleb przywieźli tam Amerykanie - wcześniej nie znano w Japonii chleba. Panko można kupić w sklepach z żywnością azjatycką.

***

Przepis Therdponga Sungkhanimita, tajskiego kucharza pochodzącego z Północnego Wschodu Tajlandii, którego obecnie głównym zajęciem są pokazy teppanyaki w warszawskiej restauracji Papaya.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Przepadam za bananami! A moje dzieciaki to już w ogóle :) Przepis bomba, wypróbowałam na wczorajszą kolację :) Do sosu dodałam jednak wiśniowego syropu owocowego zamiast cukru bo chciałam dorobić trochę kolorków dzieciakom :) Pyycha!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      tvnpix