zamknij

Barszcz czerwony z pasztecikami

Przepis

zupa Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Dobra alternatywa dla barszczu z uszkami
Ugotowałem to!14
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Świąteczny barszcz czerwony z pasztecikami

Składniki

  • ¾ kostki margaryny
  • 1 łyżeczka bułki tartej
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżka startego żółtego sera
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 łyżka  masła
  • 30 g pieczarek
  • 2 łyżeczki cukru
  • soli szczypta
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 żółtka
  • 5 g suchych drożdży
  • 4 buraki
  • 2 szklanki mąki
  • pieprz do smaku
  • 2 szklanki koncentratu buraczanego
  • 1 łyżeczka octu
  • 1/2 cytryny
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
0
14

Sposób przygotowania:

Barszcz:
Namoczone grzyby gotuj do miękkości w wodzie, w której wcześniej się moczyły. Obrane i pokrojone w słupki buraki zalej bulionem warzywnym i dopraw, a następnie gotuj ok. 30 minut. Letni wywar przecedź. Dodaj wywar z grzybów oraz koncentrat buraczany. Przypraw solą, pieprzem i cukrem (1 łyżeczka). Dolej ocet oraz sok z cytryny i podgotuj, uważając, by całość się nie zagotowała.

Farsz:
Obraną cebulę i pieczarki drobno posiekaj. Namoczone grzyby ugotuj, odlej płyn i pokrój według uznania. Pieczarki, cebulę i grzyby podsmaż na patelni z łyżeczką masła. Przestudź. Farsz dopraw solą pieprzem, dodaj pietruszkę, ser, jajko gotowane i surowe. Wymieszaj dokładnie.

Ciasto:
Przesiej mąkę na stolnicę. Dodaj miękką margarynę, drożdże, sól i cukier. Połącz składniki, a w międzyczasie dodaj żółtka i śmietanę. Zagnieć ciasto i odstaw na bok. Przygotuj wałek i ostry nóż. Rozwałkuj cienko ciasto i wykrój spore trójkąty. Na środek trójkąta nałóż łyżeczkę farszu i zroluj od największej części do najmniejszej. Przed włożeniem do pieca możesz posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piecz w 170 stopniach przez ok. 30 minut.

Gorący barszcz podawaj z 2 lub 3 pasztecikami.

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Czy z uszkami czy z pasztecikami czasem stosuję prostszą alternatywę, która sprawdza się w moim domu przy każdej awaryjnej sytuacji:

Barszczyk Dobry Bardzo

Składniki:
koncentrat barszczu z buraków ćwikłowych Pińczów
kostka rosołowa
cebulka woda
majeranek

Wodę zagotować z kostką rosołową,... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      barszczyk czerwony na koncentracie ????? co to za szajs i jeszcze bulion warzywny heh to takie jedzenie barowe rosół i koncentrat

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Wygląda pysznie :D mniam mnieam

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

              Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

              Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

              Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

              Gulasz z fasolki z zielonym chili

              Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

              Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

              Pomidorki z karmelem i lodami

              Deserowa wersja pomidora

              Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

              Deser z mrożonych truskawek

              Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

              Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

              Kotleciki z brzoskwiniami

              Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

              Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

              Chrupiące płatki owsiane

              Pyszne i proste śniadanie

              Puszyste ego Przepis 14

              Puszyste ego

              Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

              Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
              Przepis 22

              Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

              Klasyka na twoim stole

              tvnpix