zamknij

Barszcz czerwony z pasztecikami

Przepis

zupa Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Dobra alternatywa dla barszczu z uszkami
Ugotowałem to!14
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Świąteczny barszcz czerwony z pasztecikami

Składniki

  • ¾ kostki margaryny
  • 1 łyżeczka bułki tartej
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżka startego żółtego sera
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 łyżka  masła
  • 30 g pieczarek
  • 2 łyżeczki cukru
  • soli szczypta
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 żółtka
  • 5 g suchych drożdży
  • 4 buraki
  • 2 szklanki mąki
  • pieprz do smaku
  • 2 szklanki koncentratu buraczanego
  • 1 łyżeczka octu
  • 1/2 cytryny
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
0
14

Sposób przygotowania:

Barszcz:
Namoczone grzyby gotuj do miękkości w wodzie, w której wcześniej się moczyły. Obrane i pokrojone w słupki buraki zalej bulionem warzywnym i dopraw, a następnie gotuj ok. 30 minut. Letni wywar przecedź. Dodaj wywar z grzybów oraz koncentrat buraczany. Przypraw solą, pieprzem i cukrem (1 łyżeczka). Dolej ocet oraz sok z cytryny i podgotuj, uważając, by całość się nie zagotowała.

Farsz:
Obraną cebulę i pieczarki drobno posiekaj. Namoczone grzyby ugotuj, odlej płyn i pokrój według uznania. Pieczarki, cebulę i grzyby podsmaż na patelni z łyżeczką masła. Przestudź. Farsz dopraw solą pieprzem, dodaj pietruszkę, ser, jajko gotowane i surowe. Wymieszaj dokładnie.

Ciasto:
Przesiej mąkę na stolnicę. Dodaj miękką margarynę, drożdże, sól i cukier. Połącz składniki, a w międzyczasie dodaj żółtka i śmietanę. Zagnieć ciasto i odstaw na bok. Przygotuj wałek i ostry nóż. Rozwałkuj cienko ciasto i wykrój spore trójkąty. Na środek trójkąta nałóż łyżeczkę farszu i zroluj od największej części do najmniejszej. Przed włożeniem do pieca możesz posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piecz w 170 stopniach przez ok. 30 minut.

Gorący barszcz podawaj z 2 lub 3 pasztecikami.

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Czy z uszkami czy z pasztecikami czasem stosuję prostszą alternatywę, która sprawdza się w moim domu przy każdej awaryjnej sytuacji:

Barszczyk Dobry Bardzo

Składniki:
koncentrat barszczu z buraków ćwikłowych Pińczów
kostka rosołowa
cebulka woda
majeranek

Wodę zagotować z kostką rosołową,... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      barszczyk czerwony na koncentracie ????? co to za szajs i jeszcze bulion warzywny heh to takie jedzenie barowe rosół i koncentrat

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Wygląda pysznie :D mniam mnieam

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Gulasz z kopytkami Przepis 197

              Gulasz z kopytkami

              Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

              Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

              Kopytka Piotra Kucharskiego

              Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

              Bruschetta z fasolą
              Przepis 12

              Bruschetta z fasolą

              Specjalność Włochów na przystawkę

              Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

              Gulasz z fasolki z zielonym chili

              Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

              Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

              Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

              Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

              Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

              Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

              Pizza godna królów

              Tatar ze śledzia
              Przepis 13

              Tatar ze śledzia

              Rybna poezja na kromce pumpernikla

              Szaszłyki wyborne Przepis 59

              Szaszłyki wyborne

              Nie tylko na sezon grillowy

              tvnpix