zamknij

Barszcz z uszkami

Przepis Basi Ritz

Składniki

  • składniki na barszcz: 
  • buraków 1 kg
  • buraków w occie 1 słoik
  • suszonych prawdziwków garść
  • wywaru z warzyw ok. 2 l
  • sól 
  • świeżo zmielony pieprz  
  • cukier 
  • soku z cytryny (niekoniecznie) kilka kropli
  • majeranek 
  • opcjonalnie sok z buraków (ewentualnie koncentrat z buraków) 
  • farsz do uszek: 
  • suszonych borowików lub podgrzybków ok. 70 g
  • pieczarek ok. 1 kg
  • oliwa z pierwszego tłoczenia 
  • cebule 2
  • tymianku (niekoniecznie) 2-3 gałązki
  • posiekany ząbek czosnku 1
  • sól 
  • świeżo zmielony pieprz  
  • ciasto do uszek: 
  • mąki pszennej (typ 450) 500 g
  • miękkiego masła 50 g
  • jajko 1
  • żółtka 2
  • soli 1 łyżeczka
  • wody ok. 1/4 l
tvnpix