zamknij

Barszcz z uszkami

Przepis

zupa Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Przepis Basi Ritz
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Basia Ritz "Dom pełen smaku" (wydawnictwo Pascal)Barszcz z uszkami

Składniki

  •  składniki na barszcz:
  • 1 kg buraków
  • 1 słoik buraków w occie
  • garść suszonych prawdziwków
  • ok. 2 l wywaru z warzyw
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  •  cukier
  • kilka kropli  soku z cytryny (niekoniecznie)
  •  majeranek
  •  opcjonalnie sok z buraków (ewentualnie koncentrat z buraków)
  •  farsz do uszek:
  • ok. 70 g suszonych borowików lub podgrzybków
  • ok. 1 kg pieczarek
  •  oliwa z pierwszego tłoczenia
  • 2 cebule
  • 2-3 gałązki tymianku (niekoniecznie)
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  •  ciasto do uszek:
  • 500 g mąki pszennej (typ 450)
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 1/4 l wody
0
0

 

Barszcz zyskuje na oryginalności dzięki francuskiej recepturze na ciasto zagniatane do uszek. Odręcznie spisany przez Babcię Gusię przepis francuskiego mistrza do dziś jest przechowywany między stronicami naszej domowej książki kucharskiej, z której nic już nie jest gotowane zgodnie ze wzorem, ale według wskazań naniesionych przez moje mistrzynie kuchni domowej. Prezentowany barszcz to danie rodzinne, to smak świąt, to ciągłość naszych kulinarnych doświadczeń.

Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie barszczu: buraki w łupinach zagotuj do miękkości, odcedź, obierz i zetrzyj (najłatwiej za pomocą malaksera) razem z burakami z zalewy octowej.
  • Buraki, grzyby oraz zalewę octową dodaj do wywaru, doprowadź prawie do wrzenia (nie gotuj, ponieważ buraki tracą wówczas intensywny kolor).
  • Dopraw solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie sokiem z cytryny, a jeżeli barszcz okaże się za mało intensywny, wlej trochę soku z buraków lub koncentratu. Dodaj majeranek, zostaw na gorącym palniku przez ok. 10 minut (nie gotuj!). Przed podaniem przecedzić przez sito.
  • Przygotuj farsz: suszone grzyby zalej wodą (powinna przykrywać grzyby).
  • Odstaw na ok. 30 minut, a następnie postaw na wolnym ogniu i gotuj do miękkości z odrobiną soli. Ugotowane odcedź.
  • Pieczarki oczyść pędzelkiem (jeżeli to nie wystarczy, zebrać zanieczyszczenia wilgotną ściereczką – mycie lub wręcz moczenie grzybów powoduje, że silnie nasiąkają wodą), pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Dopraw solą i pieprzem. Pieczarki wypuszczą w trakcie smażenia sok, który powinien odparować.
  • Usmażone przełóż do miseczki.
  • Cebulę pokrój w kostkę, usmaż na rozgrzanej oliwie na złoty kolor, dodając listki tymianku i pod sam koniec smażenia, dosłownie na parę sekund, czosnek.
  • Odcedzone suszone grzyby, usmażone pieczarki i cebulę zmiel w maszynce do mięsa na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem.
  • Przygotuj ciasto: mąkę przecedź przez sito na stolnicę i dodaj masło.
  • Posiekaj drobno nożem i roztrzep palcami (podobnie jak kruche ciasto).
  • Dodaj jajko połączone z żółtkami, sól, a następnie (powoli!) wodę. Zagnieć ręką. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
  • Odłóż do miski, przykryj ściereczką, odstaw na ok. 15 minut.
  • Ciasto cienko rozwałkuj, a następnie metalową foremką lub kieliszkiem wykrawaj kółka.
  • Połóż na dłoni i na jednej stronie nakładaj kulkę farszu.
  • Sklejaj brzegi ciasta w półksiężyc, a następnie zlepiać dolne końce.
  • W dużym garnku zagotuj wodę, obficie posól.
  • Wrzuć pierożki i gotuj do wypłynięcia.
  • Wyjmij  z wody łyżką cedzakową.

Przepis z książki "Dom pełen smaku" Basi Ritz (wydawnictwo Pascal).

Basia Ritz zdradza sekrety książki
Newsy 951

Basia Ritz zdradza sekrety książki

Zobacz, jakie przepisy w niej znajdziesz

Zainspiruj nas

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Nic ciekawego.Najlepsze buraki na barszcz są pieczone,zamiast jakiegoś koncentratu należy dodać zakwas własnoręcznie zrobiony z buraków,jabłek czosnku i warzyw.Do barszczu wigilijnego dodaję również wiśnie mrożone-daje to cudowny smak i kolor.Oczywiście wywar musi być mocno warzywny oraz należy dodać sporo pieczonych buraków i wtedy... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Magda Gesssler robi lepsze

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Marianka a robi lepsz
          e

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Zupa tajska Kasi Klich
              Przepis 14

              Zupa tajska Kasi Klich

              Ogień w gardle!

              Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
              Przepis 1017

              Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

              Najprostszy przepis na domową pizzę

              Ryba w curry Przepis 15

              Ryba w curry

              Indie na talerzu

              Chleb orzechowy Przepis 112

              Chleb orzechowy

              Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

              Wiśniowy drift Przepis 102

              Wiśniowy drift

              Sernik z sosem wiśniowym

              Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

              Burgery z musztardą i boczkiem

              W klimacie amerykańskiego baru

              Corpus delicti końca lata Przepis 211

              Corpus delicti końca lata

              Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

              Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

              Deser z mrożonych truskawek

              Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

              tvnpix