zamknij

Barszcz z uszkami

Przepis

zupa Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Przepis Basi Ritz
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Basia Ritz "Dom pełen smaku" (wydawnictwo Pascal)Barszcz z uszkami

Składniki

  •  składniki na barszcz:
  • 1 kg buraków
  • 1 słoik buraków w occie
  • garść suszonych prawdziwków
  • ok. 2 l wywaru z warzyw
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  •  cukier
  • kilka kropli  soku z cytryny (niekoniecznie)
  •  majeranek
  •  opcjonalnie sok z buraków (ewentualnie koncentrat z buraków)
  •  farsz do uszek:
  • ok. 70 g suszonych borowików lub podgrzybków
  • ok. 1 kg pieczarek
  •  oliwa z pierwszego tłoczenia
  • 2 cebule
  • 2-3 gałązki tymianku (niekoniecznie)
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  •  ciasto do uszek:
  • 500 g mąki pszennej (typ 450)
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 1/4 l wody
0
0

 

Barszcz zyskuje na oryginalności dzięki francuskiej recepturze na ciasto zagniatane do uszek. Odręcznie spisany przez Babcię Gusię przepis francuskiego mistrza do dziś jest przechowywany między stronicami naszej domowej książki kucharskiej, z której nic już nie jest gotowane zgodnie ze wzorem, ale według wskazań naniesionych przez moje mistrzynie kuchni domowej. Prezentowany barszcz to danie rodzinne, to smak świąt, to ciągłość naszych kulinarnych doświadczeń.

Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie barszczu: buraki w łupinach zagotuj do miękkości, odcedź, obierz i zetrzyj (najłatwiej za pomocą malaksera) razem z burakami z zalewy octowej.
  • Buraki, grzyby oraz zalewę octową dodaj do wywaru, doprowadź prawie do wrzenia (nie gotuj, ponieważ buraki tracą wówczas intensywny kolor).
  • Dopraw solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie sokiem z cytryny, a jeżeli barszcz okaże się za mało intensywny, wlej trochę soku z buraków lub koncentratu. Dodaj majeranek, zostaw na gorącym palniku przez ok. 10 minut (nie gotuj!). Przed podaniem przecedzić przez sito.
  • Przygotuj farsz: suszone grzyby zalej wodą (powinna przykrywać grzyby).
  • Odstaw na ok. 30 minut, a następnie postaw na wolnym ogniu i gotuj do miękkości z odrobiną soli. Ugotowane odcedź.
  • Pieczarki oczyść pędzelkiem (jeżeli to nie wystarczy, zebrać zanieczyszczenia wilgotną ściereczką – mycie lub wręcz moczenie grzybów powoduje, że silnie nasiąkają wodą), pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Dopraw solą i pieprzem. Pieczarki wypuszczą w trakcie smażenia sok, który powinien odparować.
  • Usmażone przełóż do miseczki.
  • Cebulę pokrój w kostkę, usmaż na rozgrzanej oliwie na złoty kolor, dodając listki tymianku i pod sam koniec smażenia, dosłownie na parę sekund, czosnek.
  • Odcedzone suszone grzyby, usmażone pieczarki i cebulę zmiel w maszynce do mięsa na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem.
  • Przygotuj ciasto: mąkę przecedź przez sito na stolnicę i dodaj masło.
  • Posiekaj drobno nożem i roztrzep palcami (podobnie jak kruche ciasto).
  • Dodaj jajko połączone z żółtkami, sól, a następnie (powoli!) wodę. Zagnieć ręką. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
  • Odłóż do miski, przykryj ściereczką, odstaw na ok. 15 minut.
  • Ciasto cienko rozwałkuj, a następnie metalową foremką lub kieliszkiem wykrawaj kółka.
  • Połóż na dłoni i na jednej stronie nakładaj kulkę farszu.
  • Sklejaj brzegi ciasta w półksiężyc, a następnie zlepiać dolne końce.
  • W dużym garnku zagotuj wodę, obficie posól.
  • Wrzuć pierożki i gotuj do wypłynięcia.
  • Wyjmij  z wody łyżką cedzakową.

Przepis z książki "Dom pełen smaku" Basi Ritz (wydawnictwo Pascal).

Basia Ritz zdradza sekrety książki
Newsy 951

Basia Ritz zdradza sekrety książki

Zobacz, jakie przepisy w niej znajdziesz

Zainspiruj nas

Zobacz również

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

tvnpix