zamknij

Beza z mango

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Egzotyczny deser
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: piankablog.plBeza z mango

Składniki

  • 4 białka
  • 240 g cukru
  • szczypta soli
  • 250 g mascarpone
  • 50 ml likieru limoncello
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 duże mango
0
1

Sposób przygotowania:

  • Beza: zanim ubijesz pianę z białek upewnij się, że miska jest bardzo czysta, dla pewności możesz umyć ją pod gorącą wodą i przetrzeć np. octem. Białka zacznij ubijać na małych obrotach ze szczyptą soli. Zwiększaj obroty.
  • Kiedy piana znacznie powiększy swoją objętość dodawaj po łyżeczce cukru. Ubita piana powinna być lśniąca i bardzo sztywna. Nagrzej piekarnik do 120 stopni. Pianę rozłóż na papierze do pieczenia w kształt zgodny z własną inwencją twórczą. Bezę piecz 2-2,5 godziny.
  • Krem: mascarpone przełóż do dużej miski i rozmiksuj na gładką masę. Dodaj likier i cukier. Dalej miksując dolewaj śmietankę.
  • Wyłóż krem na bezę, następnie rozsyp na wierzchu mango pokrojone w małą kostkę. Deser najlepiej jest zjeść od razu po zrobieniu.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Dość łatwy przepis, Szybko się robi. Bardziej smakuje mi jednak beza z żurawiną, albo syropem żurawinowym.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      tvnpix