zamknij

Beza z mango

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Egzotyczny deser
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: piankablog.plBeza z mango

Składniki

  • 4 białka
  • 240 g cukru
  • szczypta soli
  • 250 g mascarpone
  • 50 ml likieru limoncello
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 duże mango
0
1

Sposób przygotowania:

  • Beza: zanim ubijesz pianę z białek upewnij się, że miska jest bardzo czysta, dla pewności możesz umyć ją pod gorącą wodą i przetrzeć np. octem. Białka zacznij ubijać na małych obrotach ze szczyptą soli. Zwiększaj obroty.
  • Kiedy piana znacznie powiększy swoją objętość dodawaj po łyżeczce cukru. Ubita piana powinna być lśniąca i bardzo sztywna. Nagrzej piekarnik do 120 stopni. Pianę rozłóż na papierze do pieczenia w kształt zgodny z własną inwencją twórczą. Bezę piecz 2-2,5 godziny.
  • Krem: mascarpone przełóż do dużej miski i rozmiksuj na gładką masę. Dodaj likier i cukier. Dalej miksując dolewaj śmietankę.
  • Wyłóż krem na bezę, następnie rozsyp na wierzchu mango pokrojone w małą kostkę. Deser najlepiej jest zjeść od razu po zrobieniu.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Dość łatwy przepis, Szybko się robi. Bardziej smakuje mi jednak beza z żurawiną, albo syropem żurawinowym.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Grillowany ser halloumi Przepis 41

      Grillowany ser halloumi

      Najlepszy podany z figami i orzechami

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      tvnpix