zamknij

Beza z żurawiną

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Biała dama deserów
Ugotowałem to!9
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
10komentarzy
Beza z żurawiną
Beza z żurawiną

Składniki

  • 15 jajek
  • 1,025 kg cukru
  • 25 g cukru waniliowego
  • szczypta  soli
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 cytryny (skórka)
  • 250 ml śmietany 36 %
  • 250 g żurawiny
  • odrobina cukru pudru do dekoracji
0
3

Sposób przygotowania:

  • Białka z dodatkiem szczypty soli ubij mikserem przez 15 minut. Następnie dodaj cukier (750g), szczyptę soli, zmniejsz obroty i ubij jeszcze ok. 15 minut. Masę przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i piecz ok.60 minut w temp. 160 C.
  • Żółtka ubij z cukrem (175g) i z cukrem waniliowym ok. 15 minut, aż powstanie gęsta masa.
  • Do osobnego garnka wlej mleko, dodaj posiekaną skórkę z cytryny i zagotuj. Następnie wlej zagotowane mleko do ubitej masy z żółtek, mieszaj do uzyskania jednolitej masy i odstaw do ostygnięcia.
  • Żurawinę wrzuć do garnka, dodaj cukier (100g) i gotuj przez ok. 10 minut, aż odparuje.
  • 250ml śmietany (36%), cukier puder i szczyptę cukru waniliowego wymieszaj w misce i ubij.
  • Jeden upieczony krążek bezowy wykorzystaj jako podstawę. Posmaruj go kremem waniliowym, żurawiną, bitą śmietaną. Nakryj go drugim krążkiem bezowym i udekoruj żurawiną i cukrem pudrem.

Przepis z programu "Smaki miasta" (TVN Warszawa) - restauracja Smaki Warszawy

"Smaki miasta" to program dla wielbicieli dobrej kuchni, którzy nie tylko lubią jeść, ale też samodzielnie oddają się pasji gotowania. Prowadzący sprawdza najlepsze warszawskie restauracje, uważnie bada specjalności karty, po czym samodzielnie przygotowuje przepis z menu restauracji!

Zainspiruj nas

Komentarze (10)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Ja ubijam najpierw troche a pózniej na wolnym ogniu ubijam mikserem . Nie można przetrwać bo przyłapie . Troche to trwa ale wychodzi super. Trzeba tylko bardzo pilnowac i od razu przelać do zimnej miski i wystudzić

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Witam,
      ja mialam to samo probowalam roznych rzeczy, az doszlam do tego.
      Mieszam mase dosyc dlugo na wolnych obrotach, a pozniej na parze ubijam az zgestniej. Sprobujcie mnie sie tak udaje.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          witam,
          Ja mam to samo, tylko pianka, a nie gęsta masa....

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Witam, u mnie to samo. Piana a nie krem. Chyba trzeba troche całość podgrzać na wolnym ogniu aby zaistniało ale bez zagotowania. Proszę aby napisał ten komu się udało.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Witam,
                  co zrobić, żeby krem waniliowy wyszedł gęsty? Mój wygląda raczej jak pianka i nie jest gęsty tak jak na filmie?

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Ja potem przekladam do garnka i zagotowuje ciagle mieszajac

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Beza jest wspaniala! Robie ja juz drugi raz. Palce lizac

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Smaki Warszawy - najpyszniejszy tort bezowy świata! :)

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  jadłem tą bezę w restauracji Piotra- coś wspaniałego!!1

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      Pomoc | Zasady forum
                                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                      Zobacz również

                                      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

                                      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

                                      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

                                      Puszyste ego Przepis 14

                                      Puszyste ego

                                      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                                      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

                                      Kotlety mielone na ostro

                                      Nowa wersja znanego dania

                                      Champion cyklistów Przepis 16

                                      Champion cyklistów

                                      Niebanalna szarlotka

                                      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                                      Sałatka z marynowanymi grzybami

                                      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                                      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

                                      Kociołek łososiowo-pomidorowy

                                      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                                      Atletyczny kurczak Przepis 20

                                      Atletyczny kurczak

                                      Pomysł na lekkie drugie danie

                                      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                                      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                                      Takie ciasto rozweseli każdego

                                      tvnpix