Bezglutenowe ciasto mandarynkowe
Przepis
deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Składniki
- 6 mandarynek
- 220 g kaszki kukurydzianej
- 110 g masła
- 110 g cukru
- 3 jajka
- 2 mandarynki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- Syrop:
- 100 g cukru
Jajka rozdziel, ubij białka z cukrem na sztywną pianę, dodaj żółtka i ponownie ubij na sztywno. Masło rozpuść i ostudź. Z mandarynek zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach, wyciśnij sok i wymieszaj z ostudzonym masłem, pianą z jajek, kaszką kukurydzianą, proszkiem do pieczenia, solą i aromatem waniliowym. Masę przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170˚C około 30–40 minut.
Zetrzyj skórkę z połowy mandarynek, wyciśnij sok ze wszystkich owoców. Sok i skórkę ugotuj z cukrem, aż powstanie syrop.
Ciasto po wyjęciu nakłuj patyczkiem, polej syropem. Odstaw na chwilę, aż syrop wsiąknie w ciasto.
Wyjmuj je z formy i odstaw do ostygnięcia.
Autor: Piotr Kucharski
Komentarze (1)
najlepsze danie w polsce
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie