zamknij

Bezglutenowe ciasto mandarynkowe

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: iStockBezglutenowe ciasto mandarynkowe

Składniki

  • 6 mandarynek
  • 220 g kaszki kukurydzianej
  • 110 g masła
  • 110 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 mandarynki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  •  Syrop:
  • 100 g cukru
0
0

Jajka rozdziel, ubij białka z cukrem na sztywną pianę, dodaj żółtka i ponownie ubij na sztywno. Masło rozpuść i ostudź. Z mandarynek zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach, wyciśnij sok i wymieszaj z ostudzonym masłem, pianą z jajek, kaszką kukurydzianą, proszkiem do pieczenia, solą i aromatem waniliowym. Masę przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170˚C około 30–40 minut.

Zetrzyj skórkę z połowy mandarynek, wyciśnij sok ze wszystkich owoców. Sok i skórkę ugotuj z cukrem, aż powstanie syrop.

Ciasto po wyjęciu nakłuj patyczkiem, polej syropem. Odstaw na chwilę, aż syrop wsiąknie w ciasto.

Wyjmuj je z formy i odstaw do ostygnięcia.

 

Autor: Piotr Kucharski

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

najlepsze danie w polsce

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

      Kolorowa samba warzywna

      Zdrowe i pyszne danie

      tvnpix