zamknij

Bezglutenowe ciasto mandarynkowe

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: iStockBezglutenowe ciasto mandarynkowe

Składniki

  • 6 mandarynek
  • 220 g kaszki kukurydzianej
  • 110 g masła
  • 110 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 mandarynki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  •  Syrop:
  • 100 g cukru
0
0

Jajka rozdziel, ubij białka z cukrem na sztywną pianę, dodaj żółtka i ponownie ubij na sztywno. Masło rozpuść i ostudź. Z mandarynek zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach, wyciśnij sok i wymieszaj z ostudzonym masłem, pianą z jajek, kaszką kukurydzianą, proszkiem do pieczenia, solą i aromatem waniliowym. Masę przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170˚C około 30–40 minut.

Zetrzyj skórkę z połowy mandarynek, wyciśnij sok ze wszystkich owoców. Sok i skórkę ugotuj z cukrem, aż powstanie syrop.

Ciasto po wyjęciu nakłuj patyczkiem, polej syropem. Odstaw na chwilę, aż syrop wsiąknie w ciasto.

Wyjmuj je z formy i odstaw do ostygnięcia.

 

Autor: Piotr Kucharski

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

najlepsze danie w polsce

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      tvnpix