zamknij

Bezglutenowy tort paschalny

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Tandem  Dominika Hoppe i Tomasz Seidler
Autor przepisu:
Mielone migdały zamiast mąki? Czemu nie!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: TandemTort paschalny Tandem

Składniki

  • 6 jajek
  • 250 g zmielonych drobno migdałów
  • 250 g  cukru kryształu
  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego ( dobrze odciśniętego)
  • 250 g  mascarpone
  • 6 łyżek  cukru pudru
  • 3 torebki  cukru waniliowego
  • 15 g  agar agar
  • 150 g  pistacji
  • 150 g  suszonej żurawiny
  • ok. 6 łyżek  żurawinówki
0
3

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  • Okrągłą formę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Z białek ubij pianę, a żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę.
  • Do sztywnej piany dodaj zmielone migdały i dokładnie wymieszaj.
  • Następnie, cały czas mieszając, dodawaj do migdałowej piany kogiel- mogiel.
  • Przygotowaną wcześniej formę napełnij  masą i piecz ok. 1 godz.
  • Przyrządzając krem do tortu, należy zwrócić uwagę na twaróg, który powinien być zwarty oraz dobrze odciśnięty.
  • Twaróg wymieszaj z mascarpone, cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz bakaliami. Dodaj jeszcze 3 łyżki żurawinówki i rozpuszczony w odrobinie ciepłej wody agar agar (w razie wątpliwości przeczytaj instrukcję na opakowaniu). Całość ponownie dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki, aby nadzienie stężało.
  • Upieczony, wystudzony biszkopt przekrój na pół i nasącz pozostałą żurawinówką.
  • Do złożenia tortu wykorzystaj tortownicę, której używałeś wcześniej podczas pieczenia. Ponownie wyłóż ją pergaminem.
  • Jako pierwszą warstwę ułóż nasączoną połówkę biszkoptu, następnie schłodzony krem i na koniec drugi biszkopt. Tak zakomponowaną formę zapakuj szczelnie w folię aluminiową i wstaw do lodówki na dobę.
  • Żeby warstwy tortu lepiej się ze sobą połączyły, możesz ciasto docisnąć, obciążając je od góry.
  • Schłodzony tort udekoruj rozwałkowaną masą marcepanową oraz ulubionym bakaliami, czekoladkami, świeżymi kwiatami.

 

***

Danie i przepis przygotował dla nas TANDEM, czyli Dominika Hoppe i Tomasz Seidler z Poznania. Prowadzą catering "Bułka z Masłem" oraz jednodniową Restaurację "Tu/Teraz" działającą w ramach Restaurant Day. Ich specjalnością jest kuchnia bezglutenowa.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

tvnpix