zamknij

Bezglutenowy tort paschalny

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Tandem  Dominika Hoppe i Tomasz Seidler
Autor przepisu:
Mielone migdały zamiast mąki? Czemu nie!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: TandemTort paschalny Tandem

Składniki

  • 6 jajek
  • 250 g zmielonych drobno migdałów
  • 250 g  cukru kryształu
  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego ( dobrze odciśniętego)
  • 250 g  mascarpone
  • 6 łyżek  cukru pudru
  • 3 torebki  cukru waniliowego
  • 15 g  agar agar
  • 150 g  pistacji
  • 150 g  suszonej żurawiny
  • ok. 6 łyżek  żurawinówki
0
3

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  • Okrągłą formę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Z białek ubij pianę, a żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę.
  • Do sztywnej piany dodaj zmielone migdały i dokładnie wymieszaj.
  • Następnie, cały czas mieszając, dodawaj do migdałowej piany kogiel- mogiel.
  • Przygotowaną wcześniej formę napełnij  masą i piecz ok. 1 godz.
  • Przyrządzając krem do tortu, należy zwrócić uwagę na twaróg, który powinien być zwarty oraz dobrze odciśnięty.
  • Twaróg wymieszaj z mascarpone, cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz bakaliami. Dodaj jeszcze 3 łyżki żurawinówki i rozpuszczony w odrobinie ciepłej wody agar agar (w razie wątpliwości przeczytaj instrukcję na opakowaniu). Całość ponownie dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki, aby nadzienie stężało.
  • Upieczony, wystudzony biszkopt przekrój na pół i nasącz pozostałą żurawinówką.
  • Do złożenia tortu wykorzystaj tortownicę, której używałeś wcześniej podczas pieczenia. Ponownie wyłóż ją pergaminem.
  • Jako pierwszą warstwę ułóż nasączoną połówkę biszkoptu, następnie schłodzony krem i na koniec drugi biszkopt. Tak zakomponowaną formę zapakuj szczelnie w folię aluminiową i wstaw do lodówki na dobę.
  • Żeby warstwy tortu lepiej się ze sobą połączyły, możesz ciasto docisnąć, obciążając je od góry.
  • Schłodzony tort udekoruj rozwałkowaną masą marcepanową oraz ulubionym bakaliami, czekoladkami, świeżymi kwiatami.

 

***

Danie i przepis przygotował dla nas TANDEM, czyli Dominika Hoppe i Tomasz Seidler z Poznania. Prowadzą catering "Bułka z Masłem" oraz jednodniową Restaurację "Tu/Teraz" działającą w ramach Restaurant Day. Ich specjalnością jest kuchnia bezglutenowa.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

tvnpix