zamknij

Biała kapusta z buraczkami

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Samo zdrowie! Prosty przepis na sałatkę
Ugotowałem to!12
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSBiała kapusta z buraczkami

Składniki

  • 2 kg kapusty zwykłej lub włoskiej
  • 2 kg buraczków czerwonych
  • 300 g cebuli
  • 1 l wody
  • 1/2 l octu
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki  soli
0
4

Sposób przygotowania:

  • Buraczki umyj i ugotuj w łupinkach. Gdy ostygną, obierz i zetrzyj je na grubej tarce. Kapustę drobno poszatkuj, cebulę pokrój w plastry i sparz wraz z kapustą wrzątkiem. Po odcedzeniu wymieszaj wszystkie warzywa w dużej misce lub w garnku.
  • Ugotuj wodę z octem i cukrem oraz solą. Wrzącą zalewą zalej warzywa, wymieszaj. Jeśli chcesz użyć tylko niewielką ilość sałatki na bieżąco - przechowuj ją maksymalnie kilka dni w lodówce.
  • Pozostałą część wkładaj razem z zalewą do wyparzonych słoików i pasteryzuj ok. 15-20 minut, następnie przechowuj w zimnym pomieszczeniu.
Zainspiruj nas

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

jeżeli ktoś lubi trochę bardziej pikantne,to proponuje dodać:
1/3ł-żki pieprzu,1/3ł-zki papryki ostrej,1łyzkę papryki słodkiej
ja to dodaję smakuje jak dla mnie o niebo lepiej:))))

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      1
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      ile gotuje sie te buraczki??

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          moja mama robi taką, pyszna!

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Chleb orzechowy Przepis 112

              Chleb orzechowy

              Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

              Gulasz z kopytkami Przepis 197

              Gulasz z kopytkami

              Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

              Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

              Orzechowy gangster z Bronxu

              Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

              Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

              Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

              Włoska potrawa w polskim wydaniu

              Pudding z bagietki Przepis 17

              Pudding z bagietki

              Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

              Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

              Gulasz z fasolki z zielonym chili

              Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

              Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

              Kanapki ze smażoną makrelą

              Idealne na śniadanie lub kolację

              Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

              Kociołek łososiowo-pomidorowy

              Przepyszna zupa — do wypróbowania!

              tvnpix