zamknij

Białe szparagi w maśle migdałowym

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | szparagi Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Agata  Wojda
Autor przepisu:
Z oscypkiem i rukwią wodną
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Autor: Arkadiusz ŚcichockiBiałe szparagi w maśle migdałowym

Składniki

  •  masło migdałowe:
  • 180 gr śmietankowego masła
  •  sok z 1/2 cytryny
  • solidna garść podpieczonych płatków migdałowych
  •  gruba sól do smaku
  • 1 łyżka likieru Amaretto (nieobwiązkowe)
  •  szparagi:
  • 2 pęczki białych szparagów
  • płaska łyżka cukru
  • czubata łyżka masła
  •  sól
  •  listki rukwi wodnej lub rukoli
  •  oscypek
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Szparagi obierz dokładnie z włókien i odetnij lekko twardą końcówkę
  • Zagotuj wodę w głębokim garnku, dodaj masło, cukier i trochę soli i na wrzacą wodę wrzuć szparagi. Idealnie jeśli możesz je postawić w wysokim garnuszku tak aby wystawały główki. Gotuj około 5 - 7 minut, w zależności od grubości. Idealne szparagi są jędrne i lekko chrupiąc
  • Mokre szparagi wyłóż na patelnię i dodaj masło
  • Trzymaj na ogniu tyle tylko aby masło rozpuściło się i obkleiło szparagi. Nie wolno przegrzać masła. Lekko posól.
  • Wyłóż szparagi na talerz, polej gęstym maślanym sosem i strugaj cienkie płatki oscypka
  • Posyp listkami rukwi i świeżym pieprzem

 

Agata Wojda  jest szefową kuchni w restauracji "Opasły Tom PiW" w Warszawie.


Agata Wojda -szefowa kuchni "Opasły tom PiW"
Autor: Arkadiusz Ścichocki Agata Wojda -szefowa kuchni "Opasły tom PiW"

 

Białe szparagi w maśle migdałowym
Autor: Arkadiusz Ścichocki Białe szparagi w maśle migdałowym

 

Białe szparagi w maśle migdałowym
Autor: Arkadiusz Ścichocki Białe szparagi w maśle migdałowym
Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

bardzo ciekawe przepisy

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Banalne i pyszne☝️

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

          Burgery z musztardą i boczkiem

          W klimacie amerykańskiego baru

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

          Podany na delikatnym puree

          Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

          Kotleciki z brzoskwiniami

          Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

          Gulasz z kopytkami Przepis 197

          Gulasz z kopytkami

          Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

          Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

          Gulasz z fasolki z zielonym chili

          Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

          Puszyste ego Przepis 14

          Puszyste ego

          Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

          Carpaccio z buraków Kasi Klich
          Przepis 66

          Carpaccio z buraków Kasi Klich

          Wytworna wersja pospolitego warzywa

          Babka ziemniaczana Przepis 27117

          Babka ziemniaczana

          Podlaski specjał

          tvnpix