zamknij

Białe szparagi w maśle migdałowym

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | szparagi Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Agata  Wojda
Autor przepisu:
Z oscypkiem i rukwią wodną
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: Arkadiusz ŚcichockiBiałe szparagi w maśle migdałowym

Składniki

  •  masło migdałowe:
  • 180 gr śmietankowego masła
  •  sok z 1/2 cytryny
  • solidna garść podpieczonych płatków migdałowych
  •  gruba sól do smaku
  • 1 łyżka likieru Amaretto (nieobwiązkowe)
  •  szparagi:
  • 2 pęczki białych szparagów
  • płaska łyżka cukru
  • czubata łyżka masła
  •  sól
  •  listki rukwi wodnej lub rukoli
  •  oscypek
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Szparagi obierz dokładnie z włókien i odetnij lekko twardą końcówkę
  • Zagotuj wodę w głębokim garnku, dodaj masło, cukier i trochę soli i na wrzacą wodę wrzuć szparagi. Idealnie jeśli możesz je postawić w wysokim garnuszku tak aby wystawały główki. Gotuj około 5 - 7 minut, w zależności od grubości. Idealne szparagi są jędrne i lekko chrupiąc
  • Mokre szparagi wyłóż na patelnię i dodaj masło
  • Trzymaj na ogniu tyle tylko aby masło rozpuściło się i obkleiło szparagi. Nie wolno przegrzać masła. Lekko posól.
  • Wyłóż szparagi na talerz, polej gęstym maślanym sosem i strugaj cienkie płatki oscypka
  • Posyp listkami rukwi i świeżym pieprzem

 

Agata Wojda  jest szefową kuchni w restauracji "Opasły Tom PiW" w Warszawie.


Agata Wojda -szefowa kuchni "Opasły tom PiW"
Autor: Arkadiusz Ścichocki Agata Wojda -szefowa kuchni "Opasły tom PiW"

 

Białe szparagi w maśle migdałowym
Autor: Arkadiusz Ścichocki Białe szparagi w maśle migdałowym

 

Białe szparagi w maśle migdałowym
Autor: Arkadiusz Ścichocki Białe szparagi w maśle migdałowym
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Banalne i pyszne☝️

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      tvnpix