zamknij

Białe szparagi zapiekane w serze pleśniowym

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | szparagi Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Agata  Wojda
Autor przepisu:
Serowe szaleństwo
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Arkadiusz ŚcichockiBiałe szparagi zapiekane w serze pleśniowym

Składniki

  • 2 pęczki ugotowanych na chrupiaco białych szparagów
  • 1 śmietana 36%
  • ok. 300 g sera plesniowego typu Roquefort, Gorgonzola, Lazur, ser owczy Blue Frontiera
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka tartej pomarańczowej skórki
  • 1/2 łyżeczki cząbru (nieobowiazkowo)
  • 1 czybata łyżka masła
  •  sok z 1 pomarańczy
  •  olej dyniowy lub orzechowy (nieobowiązkowy)
0
0

 

Sposób przygotowania:


  • Rozpuść masło, dodaj drobno posiekany czosnek i skórkę z pomarańczy. Podgrzej 1 minutę
  • Dodaj śmietankę, sok z pomrańczy i pokruszony ser
  • Dodaj zgnieciony w palcach cząber i trzymaj na ogniu rozpuszczając ser. Krótko i uważając aby się nie przypaliło
  • Miksuj blenderem na krem i odstaw do przestygnięcia na około godzinę
  • Szparagi ułóż w naczyniu do zapiekania i przykryj sosem
  • Rozgrzej piekanik do 200C i zapiekaj dopóki wierzch się nie zrumieni

 

Agata Wojda:

Lubię podawać z odrobiną smakowych olejów i kropla dobrego balsamico. Z sałatą lub ciepłą ciabattą do wyjadania sosu.


Agata Wojda  jest szefową kuchni w restauracji "Opasły Tom PiW" w Warszawie.

Agata Wojda -szefowa kuchni "Opasły tom PiW"
Autor: Arkadiusz Ścichocki Agata Wojda -szefowa kuchni "Opasły tom PiW"

 

Białe szparagi zapiekane w serze pleśniowym
Autor: Arkadiusz Ścichocki Białe szparagi zapiekane w serze pleśniowym

 

Białe szparagi zapiekane w serze pleśniowym
Autor: Arkadiusz Ścichocki Białe szparagi zapiekane w serze pleśniowym
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

tvnpix