zamknij

Białe szparagi zapiekane w serze pleśniowym

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | szparagi Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Agata  Wojda
Autor przepisu:
Serowe szaleństwo
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Arkadiusz ŚcichockiBiałe szparagi zapiekane w serze pleśniowym

Składniki

  • 2 pęczki ugotowanych na chrupiaco białych szparagów
  • 1 śmietana 36%
  • ok. 300 g sera plesniowego typu Roquefort, Gorgonzola, Lazur, ser owczy Blue Frontiera
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka tartej pomarańczowej skórki
  • 1/2 łyżeczki cząbru (nieobowiazkowo)
  • 1 czybata łyżka masła
  •  sok z 1 pomarańczy
  •  olej dyniowy lub orzechowy (nieobowiązkowy)
0
0

 

Sposób przygotowania:


  • Rozpuść masło, dodaj drobno posiekany czosnek i skórkę z pomarańczy. Podgrzej 1 minutę
  • Dodaj śmietankę, sok z pomrańczy i pokruszony ser
  • Dodaj zgnieciony w palcach cząber i trzymaj na ogniu rozpuszczając ser. Krótko i uważając aby się nie przypaliło
  • Miksuj blenderem na krem i odstaw do przestygnięcia na około godzinę
  • Szparagi ułóż w naczyniu do zapiekania i przykryj sosem
  • Rozgrzej piekanik do 200C i zapiekaj dopóki wierzch się nie zrumieni

 

Agata Wojda:

Lubię podawać z odrobiną smakowych olejów i kropla dobrego balsamico. Z sałatą lub ciepłą ciabattą do wyjadania sosu.


Agata Wojda  jest szefową kuchni w restauracji "Opasły Tom PiW" w Warszawie.

Agata Wojda -szefowa kuchni "Opasły tom PiW"
Autor: Arkadiusz Ścichocki Agata Wojda -szefowa kuchni "Opasły tom PiW"

 

Białe szparagi zapiekane w serze pleśniowym
Autor: Arkadiusz Ścichocki Białe szparagi zapiekane w serze pleśniowym

 

Białe szparagi zapiekane w serze pleśniowym
Autor: Arkadiusz Ścichocki Białe szparagi zapiekane w serze pleśniowym
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

tvnpix