zamknij

Biały tort Malibu

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Trzy warstwy rozkoszy
Ugotowałem to!11
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSBiały tort Malibu

Składniki

  • 8  jajek
  • 2 szklanki  mąki pszennej
  • szczypta  soli
  • 3/4 szklanki  cukru
  • 1,5 łyżki  mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 1 litr  kremówki
  • 1/2 szklanki  cukru pudru
  • 50 g  białej czekolady
  • 1 słoiczek  dżemu morelowego
  • sok z 1/2  cytryny
  • 150 ml  likieru Malibu
  • 100 g  płatków kokosowych
  • 2 łyżeczki  żelatyny
  • kilka  wisienek koktajlowych
  • 100 g  białej czekolady
0
3

Sposób przygotowania:

  • Rozbij jajka oddzielając żółtka od białek. Ubij białka na sztywno ze szczypta soli, dodając cukier. Powoli dodawaj żółtka, cały czas ubijając. Wsypuj mąkę, oraz proszek do pieczenia. Ciasto włóż do tortownicy i piecz ok 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  • Kremówkę zostaw na noc w lodówce. Następnego dnia ubij wraz z cukrem. Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości ciepłej wody i Malibu. Dodaj utartą białą czekoladę i połóż na chwilę na gazie.  Ostudź i dodawaj powoli do ubitej kremówki.
  • Przekrój biszkopt na 3 płaskie placki. Skrop każdy z nich pozostałą ilością Malibu. Połowę kremówki wyłóż na pierwszy placek, wyrównaj, posyp wiórkami kokosowymi i połóż 1/3 ilości dżemu morelowego. Połóż kolejny skropiony Malibu placek. Rozsmaruj drugą połowę ubitej kremówki, posyp wiórkami i połóż kolejną porcję dżemu morelowego. Połóż trzeci placek biszkoptowy. Posmaruj resztą dżemu morelowego, posyp posiekana białą czekoladą i wiórkami.
  • Udekoruj kwitnącymi kwiatami drzew owocowych i wisienkami koktajlowymi.
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Na jakiej średnicy tortownicy jest przewidziany ten przepis?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      Wiśniowy drift Przepis 102

      Wiśniowy drift

      Sernik z sosem wiśniowym

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      tvnpix