zamknij

Biały tort Malibu

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Trzy warstwy rozkoszy
Ugotowałem to!11
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSBiały tort Malibu

Składniki

  • 8  jajek
  • 2 szklanki  mąki pszennej
  • szczypta  soli
  • 3/4 szklanki  cukru
  • 1,5 łyżki  mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 1 litr  kremówki
  • 1/2 szklanki  cukru pudru
  • 50 g  białej czekolady
  • 1 słoiczek  dżemu morelowego
  • sok z 1/2  cytryny
  • 150 ml  likieru Malibu
  • 100 g  płatków kokosowych
  • 2 łyżeczki  żelatyny
  • kilka  wisienek koktajlowych
  • 100 g  białej czekolady
0
3

Sposób przygotowania:

  • Rozbij jajka oddzielając żółtka od białek. Ubij białka na sztywno ze szczypta soli, dodając cukier. Powoli dodawaj żółtka, cały czas ubijając. Wsypuj mąkę, oraz proszek do pieczenia. Ciasto włóż do tortownicy i piecz ok 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  • Kremówkę zostaw na noc w lodówce. Następnego dnia ubij wraz z cukrem. Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości ciepłej wody i Malibu. Dodaj utartą białą czekoladę i połóż na chwilę na gazie.  Ostudź i dodawaj powoli do ubitej kremówki.
  • Przekrój biszkopt na 3 płaskie placki. Skrop każdy z nich pozostałą ilością Malibu. Połowę kremówki wyłóż na pierwszy placek, wyrównaj, posyp wiórkami kokosowymi i połóż 1/3 ilości dżemu morelowego. Połóż kolejny skropiony Malibu placek. Rozsmaruj drugą połowę ubitej kremówki, posyp wiórkami i połóż kolejną porcję dżemu morelowego. Połóż trzeci placek biszkoptowy. Posmaruj resztą dżemu morelowego, posyp posiekana białą czekoladą i wiórkami.
  • Udekoruj kwitnącymi kwiatami drzew owocowych i wisienkami koktajlowymi.
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Na jakiej średnicy tortownicy jest przewidziany ten przepis?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      tvnpix