zamknij

Bifeki faszerowane serem feta

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Kotlety po grecku
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Autor: oficjalna strona UGOTOWANYCHBifetki

Składniki

  • 1/2 kg  wołowiny
  • 2 kromki moczonego w wodzie i odciśniętego chleba
  • 1 duże jajko
  • 1 duża cebula
  • 4 duże ziemniaki
  • kostka prawdziwej fety pokrojona w paski szerokości 2-3 cm
  • 1 łyżeczka  oregano
  • 2 łyżeczki  tymianku
  • 1 łyżka  drobno posiekanej świeżej mięty
  • 1 posiekana natka pietruszki
  • do smaku oliwy
  • 1,5 łyżki ouzo
  • do smaku czosnek
  • do smaku rozmaryn
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
0
4

Sposób przygotowania:

  • Wołowinę zmiel, wymieszaj z chlebem, jajkiem, startą cebulą, ziołami i natką pietruszki.
  • Dodaj oliwę i wlejouzo. Całość włóż do lodówki na minimum pół godziny.
  • Następnie uformuj podłużne kotlety.
  • Wewnątrz każdego kotleta umieść pasek fety.
  • Kotlety obsmaż na mocno rozgrzanej oliwie i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 180ºC przez 15 minut.
  • Ziemniaki pokrój w ćwiartki, posyp czosnkiem i rozmarynem. Piecz w piekarniku w temperaturze 180ºC przez około 40 minut.
  • Kolety podawaj z pieczonymi ziemniakami i tzatziki.
Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

bifteki,nie bifeki...jesli uzywamy nazwy greckiej

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Ale takie kotlety muszą być pyszne, ja tylko fetę ostatnio zastępuję serem bałkańskim (z Lidla), jest troszkę delikatniejszy, do zapiekania również dobry.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Gulasz z kopytkami Przepis 197

          Gulasz z kopytkami

          Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

          Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

          Kanapki ze smażoną makrelą

          Idealne na śniadanie lub kolację

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

          Szaszłyki wyborne Przepis 59

          Szaszłyki wyborne

          Nie tylko na sezon grillowy

          Przysmak młodości Przepis 137

          Przysmak młodości

          Kanapka idealna!

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

          Efektowne i proste danie

          Bruschetta z fasolą
          Przepis 12

          Bruschetta z fasolą

          Specjalność Włochów na przystawkę

          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

          Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

          tvnpix