Bifeki faszerowane serem feta
Przepis
drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcjiKotlety po grecku
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Składniki
- 1/2 kg wołowiny
- 2 kromki moczonego w wodzie i odciśniętego chleba
- 1 duże jajko
- 1 duża cebula
- 4 duże ziemniaki
- kostka prawdziwej fety pokrojona w paski szerokości 2-3 cm
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżka drobno posiekanej świeżej mięty
- 1 posiekana natka pietruszki
- do smaku oliwy
- 1,5 łyżki ouzo
- do smaku czosnek
- do smaku rozmaryn
- do smaku sól
- do smaku pieprz
0
4
Sposób przygotowania:
- Wołowinę zmiel, wymieszaj z chlebem, jajkiem, startą cebulą, ziołami i natką pietruszki.
- Dodaj oliwę i wlejouzo. Całość włóż do lodówki na minimum pół godziny.
- Następnie uformuj podłużne kotlety.
- Wewnątrz każdego kotleta umieść pasek fety.
- Kotlety obsmaż na mocno rozgrzanej oliwie i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 180ºC przez 15 minut.
- Ziemniaki pokrój w ćwiartki, posyp czosnkiem i rozmarynem. Piecz w piekarniku w temperaturze 180ºC przez około 40 minut.
- Kolety podawaj z pieczonymi ziemniakami i tzatziki.
Zainspiruj nas
Komentarze (2)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
bifteki,nie bifeki...jesli uzywamy nazwy greckiej
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Ale takie kotlety muszą być pyszne, ja tylko fetę ostatnio zastępuję serem bałkańskim (z Lidla), jest troszkę delikatniejszy, do zapiekania również dobry.
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.