zamknij

Bigos

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z grzybami i wołowiną
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 8 suszonych prawdziwków
  • 75 g boczku wędzonego
  • 400 g wieprzowiny
  • 300 g wołowiny
  • 4 małe cebule
  • 200 g kiełbasy
  • 1,2 kg kiszonej kapusty
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 goździki
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 100 ml czerwonego wina
  • 8 suszonych śliwek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  •  sól i pieprz
0
5

 

Sposób przygotowania:

  • Grzyby namocz dzień wcześniej.
  • Boczek obierz ze skórki i drobno posiekaj.
  • Mięso umyj i pokrój w kostkę.
  • Cebulę obierz i przekrój na pół. Kiełbasę pokrój w plasterki.
  • Kapustę pokrój na małe kawałki i zalej wodą, gotuj kilka minut, odcedź.
  • W garnku z grubym dnem w którym będziesz gotować bigos podsmaż boczek, dodaj cebulę i zeszklij.
  • Następnie dodaj mięso i usmaż na złoto.
  • Dodaj przyprawy i smaż jeszcze chwilę.
  • Dodaj wino, odparuj.
  • Dodaj kapustę, śliwki, prawdziwki, koncentrat pomidorowy, kiełbasę, a następnie zalej 2 szklankami wody, wymieszaj i gotuj przynajmniej 2 godziny na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając . W razie potrzeby dodaj wodę.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Ostudź i przechowuj w lodówce.
  • Przed podaniem odgrzewaj minimum 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

tvnpix