zamknij

Bigos

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z grzybami i wołowiną
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 8 suszonych prawdziwków
  • 75 g boczku wędzonego
  • 400 g wieprzowiny
  • 300 g wołowiny
  • 4 małe cebule
  • 200 g kiełbasy
  • 1,2 kg kiszonej kapusty
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 goździki
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 100 ml czerwonego wina
  • 8 suszonych śliwek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  •  sól i pieprz
0
5

 

Sposób przygotowania:

  • Grzyby namocz dzień wcześniej.
  • Boczek obierz ze skórki i drobno posiekaj.
  • Mięso umyj i pokrój w kostkę.
  • Cebulę obierz i przekrój na pół. Kiełbasę pokrój w plasterki.
  • Kapustę pokrój na małe kawałki i zalej wodą, gotuj kilka minut, odcedź.
  • W garnku z grubym dnem w którym będziesz gotować bigos podsmaż boczek, dodaj cebulę i zeszklij.
  • Następnie dodaj mięso i usmaż na złoto.
  • Dodaj przyprawy i smaż jeszcze chwilę.
  • Dodaj wino, odparuj.
  • Dodaj kapustę, śliwki, prawdziwki, koncentrat pomidorowy, kiełbasę, a następnie zalej 2 szklankami wody, wymieszaj i gotuj przynajmniej 2 godziny na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając . W razie potrzeby dodaj wodę.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Ostudź i przechowuj w lodówce.
  • Przed podaniem odgrzewaj minimum 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

tvnpix