zamknij

Bigos

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z grzybami i wołowiną
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 8 suszonych prawdziwków
  • 75 g boczku wędzonego
  • 400 g wieprzowiny
  • 300 g wołowiny
  • 4 małe cebule
  • 200 g kiełbasy
  • 1,2 kg kiszonej kapusty
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 goździki
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 100 ml czerwonego wina
  • 8 suszonych śliwek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  •  sól i pieprz
0
5

 

Sposób przygotowania:

  • Grzyby namocz dzień wcześniej.
  • Boczek obierz ze skórki i drobno posiekaj.
  • Mięso umyj i pokrój w kostkę.
  • Cebulę obierz i przekrój na pół. Kiełbasę pokrój w plasterki.
  • Kapustę pokrój na małe kawałki i zalej wodą, gotuj kilka minut, odcedź.
  • W garnku z grubym dnem w którym będziesz gotować bigos podsmaż boczek, dodaj cebulę i zeszklij.
  • Następnie dodaj mięso i usmaż na złoto.
  • Dodaj przyprawy i smaż jeszcze chwilę.
  • Dodaj wino, odparuj.
  • Dodaj kapustę, śliwki, prawdziwki, koncentrat pomidorowy, kiełbasę, a następnie zalej 2 szklankami wody, wymieszaj i gotuj przynajmniej 2 godziny na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając . W razie potrzeby dodaj wodę.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Ostudź i przechowuj w lodówce.
  • Przed podaniem odgrzewaj minimum 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

tvnpix