zamknij

Bigos staropolski

Przepis

kolacja Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Przepis, którego nie powstydziłaby się Twoja babcia.
Ugotowałem to!110
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
103komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Bigos staropolski

Składniki

  • 1 kg  kiszonej kapusty
  • 350 g  łopatki wieprzowej
  • 2 kiełbasy śląskie
  • 30 g  suszonych grzybów
  • 6 suszonych śliwek
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki  masła
  • 1/2 kieliszka czerwonego wina
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 3 kulki  ziela angielskiego
  • pieprz do smaku
0
126

Sposób przygotowania:

  • Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru wody, pokrój i włóż do dużego garnka.
  • Namoczone grzyby pokrój w paseczki i wraz z liściem laurowym, zielem angielskim, śliwkami i papryką dodaj do kapusty.
  • Podlej winem i gotuj przez ok. 40 minut.
  • Mięso oraz kiełbasę podsmaż na maśle.
  • Następnie dodaj posiekaną w kostkę cebulę oraz koncentrat pomidorowy.
  • Przesmaż jeszcze chwilę i dodaj do kapusty. Całość dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
  • Bigos najlepszy będzie na następny dzień, kiedy smaki dokładnie się wymieszają.
  • Podawaj z chlebem lub w towarzystwie innych potraw wigilijnych.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (103)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

kompletne bzdury, od kiedy staropolanie znali pomidory , paprykę i inne wymienione przyprawy ? pomidory poznaliśmy w polsce dopiero dzięki królowej bonie, o innych wymienionych nawet nie chce mi się wspominać

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      oj ludziska..tak bronicie terminu "wigilia" ..katolicyzm a TYLE W WAS JADU.Szykam i nie moge znalezc , ze tj. Bigos "wigilijny".Natomiast natychmiast czytam obrazliwe epitety.
      Jezeli komus nie odpowiadaja skladniki, to przeciez wcale nie musi skorzystac z tego przepisu i szuka sobie innego.
      Mysle, ze z niewlasciwej diety , macie ten jad .

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          posmażyć "na maśle?
          ? dodać koncentrat? Mam 60 lat ale takich głupot nie czytałam /nie mówiąc o gotowaniu".

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              super, bigos "w towarzystwie innych potraw wigilijnych" brawo Ty...

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Od kiedy na Wigilę je się bigos z mięsem?

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      od zawsze ....

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość
                          • ~Gość:
                          • od zawsze ....

                          Chyba w Twojej komuszej rodzince :)

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość
                              • ~Gość:
                              • Chyba w Twojej komuszej rodzince :)

                              Katoliku od siedmiu boleści, już parę lat temu jakiś śmieszny przebieraniec, zwany dla niepoznaki biskupem, ogłosił wszem i wobec, że jedzenie mięsa w wigilię nie jest grzechem. Mnie to zwisa ale ty powinieneś słuchać swoich pastuchów:)

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Ba STAROPOLANIE używali koncentratu pomidorowego :))

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      ani to bigos staropolski, ani wigilijny

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          Czy to przepis na bigos czy na wigilię .Ja skorzystałem z tego przepisu za co dziękuje .

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              przepis jest super a komentarze debilne

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  ~Gość

                                                  taki bigos to wskakuje do japy jak Reksio do budy ;)

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0
                                                      • zgłoś naruszenie
                                                      Więcej komentarzy - rozwiń
                                                      Pomoc | Zasady forum
                                                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                      Zobacz również

                                                      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

                                                      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

                                                      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

                                                      Ryba w curry Przepis 15

                                                      Ryba w curry

                                                      Indie na talerzu

                                                      Gulasz z kopytkami Przepis 197

                                                      Gulasz z kopytkami

                                                      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

                                                      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

                                                      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

                                                      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

                                                      Szaszłyki wyborne Przepis 59

                                                      Szaszłyki wyborne

                                                      Nie tylko na sezon grillowy

                                                      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

                                                      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

                                                      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

                                                      Bruschetta z fasolą
                                                      Przepis 12

                                                      Bruschetta z fasolą

                                                      Specjalność Włochów na przystawkę

                                                      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                                                      Gulasz z fasolki z zielonym chili

                                                      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                                                      tvnpix