zamknij

Bigos staropolski

Przepis

kolacja Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Przepis, którego nie powstydziłaby się Twoja babcia.
Ugotowałem to!110
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
103komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Bigos staropolski

Składniki

  • 1 kg  kiszonej kapusty
  • 350 g  łopatki wieprzowej
  • 2 kiełbasy śląskie
  • 30 g  suszonych grzybów
  • 6 suszonych śliwek
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki  masła
  • 1/2 kieliszka czerwonego wina
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 3 kulki  ziela angielskiego
  • pieprz do smaku
0
126

Sposób przygotowania:

  • Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru wody, pokrój i włóż do dużego garnka.
  • Namoczone grzyby pokrój w paseczki i wraz z liściem laurowym, zielem angielskim, śliwkami i papryką dodaj do kapusty.
  • Podlej winem i gotuj przez ok. 40 minut.
  • Mięso oraz kiełbasę podsmaż na maśle.
  • Następnie dodaj posiekaną w kostkę cebulę oraz koncentrat pomidorowy.
  • Przesmaż jeszcze chwilę i dodaj do kapusty. Całość dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
  • Bigos najlepszy będzie na następny dzień, kiedy smaki dokładnie się wymieszają.
  • Podawaj z chlebem lub w towarzystwie innych potraw wigilijnych.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (103)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

kompletne bzdury, od kiedy staropolanie znali pomidory , paprykę i inne wymienione przyprawy ? pomidory poznaliśmy w polsce dopiero dzięki królowej bonie, o innych wymienionych nawet nie chce mi się wspominać

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      oj ludziska..tak bronicie terminu "wigilia" ..katolicyzm a TYLE W WAS JADU.Szykam i nie moge znalezc , ze tj. Bigos "wigilijny".Natomiast natychmiast czytam obrazliwe epitety.
      Jezeli komus nie odpowiadaja skladniki, to przeciez wcale nie musi skorzystac z tego przepisu i szuka sobie innego.
      Mysle, ze z niewlasciwej diety , macie ten jad .

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          posmażyć "na maśle?
          ? dodać koncentrat? Mam 60 lat ale takich głupot nie czytałam /nie mówiąc o gotowaniu".

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              super, bigos "w towarzystwie innych potraw wigilijnych" brawo Ty...

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Od kiedy na Wigilę je się bigos z mięsem?

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      od zawsze ....

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość
                          • ~Gość:
                          • od zawsze ....

                          Chyba w Twojej komuszej rodzince :)

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość
                              • ~Gość:
                              • Chyba w Twojej komuszej rodzince :)

                              Katoliku od siedmiu boleści, już parę lat temu jakiś śmieszny przebieraniec, zwany dla niepoznaki biskupem, ogłosił wszem i wobec, że jedzenie mięsa w wigilię nie jest grzechem. Mnie to zwisa ale ty powinieneś słuchać swoich pastuchów:)

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Ba STAROPOLANIE używali koncentratu pomidorowego :))

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      ani to bigos staropolski, ani wigilijny

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          Czy to przepis na bigos czy na wigilię .Ja skorzystałem z tego przepisu za co dziękuje .

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              przepis jest super a komentarze debilne

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  ~Gość

                                                  taki bigos to wskakuje do japy jak Reksio do budy ;)

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0
                                                      • zgłoś naruszenie
                                                      Więcej komentarzy - rozwiń
                                                      Pomoc | Zasady forum
                                                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                      Zobacz również

                                                      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

                                                      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

                                                      Pizza godna królów

                                                      Gulasz z kopytkami Przepis 197

                                                      Gulasz z kopytkami

                                                      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

                                                      Bruschetta z fasolą
                                                      Przepis 12

                                                      Bruschetta z fasolą

                                                      Specjalność Włochów na przystawkę

                                                      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

                                                      Burgery z musztardą i boczkiem

                                                      W klimacie amerykańskiego baru

                                                      Tatar ze śledzia
                                                      Przepis 13

                                                      Tatar ze śledzia

                                                      Rybna poezja na kromce pumpernikla

                                                      Zupa tajska Kasi Klich
                                                      Przepis 14

                                                      Zupa tajska Kasi Klich

                                                      Ogień w gardle!

                                                      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
                                                      Przepis 1017

                                                      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

                                                      Najprostszy przepis na domową pizzę

                                                      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

                                                      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

                                                      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

                                                      tvnpix