zamknij

Biszkopt faszerowany wiśniami

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Pyszne i efektowne ciasto
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Biszkopt faszerowany wiśniami
Autor: Dzień Dobry TVN Najłatwiejsze ciasto z jabłkami i biszkopt z owocami

Składniki

  • 200 g mąki tortowej
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka cukru pudru
  •  skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 8 jajek
  • 100 g masła
  • 400 g wiśni
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  •  lukier:
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
0
0

 

Sposób przygotowania:

 

  • Miękkie masło ucieraj z cukrem, dodaj żółtka, stopniowo dodaj mąkę, cukier puder i skórkę z pomarańczy.
  • Białka ubij na sztywno, połącz z resztą składników.
  • Ciasto biszkoptowe przełóż do okrągłej formy, piecz ok. 40 min. w temperaturze 180 stopni.
  • Wiśnie podgrzej z cukrem, sok zagęść mąką.
  • Po upieczeniu i po ostudzeniu ostrym nożem wytnij środek ciasta.
  • Powstały mniejszy biszkopt pokrój na 3 blaty.
  • Jeden z nich przełóż z powrotem na dno biszkoptu, do powstałego otworu przełóż wiśnie, przykryj je mniejszym blatem biszkoptu.
  • Z cukru i soku z cytryny przygotowuj lukier i polej nim ciasto.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Autor przepisu: Anna Starmach.

 


Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

tvnpix