zamknij

Biszkopt kakaowy z owocową masą

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Pyszny deser nie tylko do kawy
Ugotowałem to!20
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
16komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSbiszkopt kakaowy z owocową masą

Składniki

  • 8 jajek
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki kakao
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 200g masła
  • 1/2 słoiczka konfitur z czarnej/czerwonej porzeczki
  • 1/2 słoiczka konfitury cytrynowej lub pomarańczowej z imbirem
  • 2 łyżki koniaku
0
26

Sposób przygotowania:

  • Ubij jajka z cukrem pudrem mikserem, stopniowo dodając obie mąki, proszek do pieczenia i kakao.
  • Dwie foremki o tych samych wymiarach wyłóż papierem do pieczenia.
  • Gdy masa będzie gotowa, podziel ją na pół i upiecz w dwóch foremkach. Ugotuj budyń na mleku, wystudź go, mieszając.
  • Ucieraj masło, dodając ostudzony budyń oraz konfiturę cytrynową lub pomarańczową.
  • Upieczony spód kakaowy nasącz koniakiem, rozłóż na cieście konfiturę z czarnej porzeczki, na to wyłóż masę budyniową, przykryj kolejną warstwą biszkoptu kakaowego.
  • Włóż do lodówki i podawaj po schłodzeniu.
Zainspiruj nas

Komentarze (16)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

przepis niezrozumiale napisany , składniki do ciasta zmieszane ze składnikami na krem , nie wiadomo co do czego

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      vii3
      vii3

      "niebo w gębie"
      cudowne! rozpływa się w ustach,
      nie za prosty dla początkujących, ale do zrobienia

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          nie jestem laikiem ale trudno się połapać co do czego , przepis niedokładnie napisany

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Jak dla mnie te przepisy są niezrozumiałe... zabrałam się za robienie tego ciasta ale w jakiej temperaturze go piec? jaki czas?? ile tych konfitur?? słoiczek??? słoiczek może być dla mnie litrowy a dla innej osoby 0,5 litra zastanawiajcie się nad tym jak opisujecie te przepisy.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  nie można obejżeś

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      przepis sprawdziłam i ciasto wyszło super. Polecam każdemu nowicjuszowi i tym bardziej doświadczonym.

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          witam , wszystko w porzadku ale jestem nowicjuszem to nie wiem czy masło ma byc roztopione czy tez nie i ile piec w jakiej temp?

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Skoro masło trzeba utrzeć to nie może być roztopione :)

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  Więcej komentarzy - rozwiń
                                  Pomoc | Zasady forum
                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                  Zobacz również

                                  Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

                                  Chleb z płatkami owsianymi

                                  Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                                  Carpaccio z buraków Kasi Klich
                                  Przepis 66

                                  Carpaccio z buraków Kasi Klich

                                  Wytworna wersja pospolitego warzywa

                                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                                  Przepis 22

                                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                                  Podany na delikatnym puree

                                  Puszyste ego Przepis 14

                                  Puszyste ego

                                  Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                                  Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

                                  Pomidorki z karmelem i lodami

                                  Deserowa wersja pomidora

                                  Grillowany ser halloumi Przepis 41

                                  Grillowany ser halloumi

                                  Najlepszy podany z figami i orzechami

                                  Atletyczny kurczak Przepis 20

                                  Atletyczny kurczak

                                  Pomysł na lekkie drugie danie

                                  Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                                  Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                                  Włoska potrawa w polskim wydaniu

                                  tvnpix