zamknij

Biszkopt kakaowy z owocową masą

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Pyszny deser nie tylko do kawy
Ugotowałem to!20
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
16komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSbiszkopt kakaowy z owocową masą

Składniki

  • 8 jajek
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki kakao
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 200g masła
  • 1/2 słoiczka konfitur z czarnej/czerwonej porzeczki
  • 1/2 słoiczka konfitury cytrynowej lub pomarańczowej z imbirem
  • 2 łyżki koniaku
0
26

Sposób przygotowania:

  • Ubij jajka z cukrem pudrem mikserem, stopniowo dodając obie mąki, proszek do pieczenia i kakao.
  • Dwie foremki o tych samych wymiarach wyłóż papierem do pieczenia.
  • Gdy masa będzie gotowa, podziel ją na pół i upiecz w dwóch foremkach. Ugotuj budyń na mleku, wystudź go, mieszając.
  • Ucieraj masło, dodając ostudzony budyń oraz konfiturę cytrynową lub pomarańczową.
  • Upieczony spód kakaowy nasącz koniakiem, rozłóż na cieście konfiturę z czarnej porzeczki, na to wyłóż masę budyniową, przykryj kolejną warstwą biszkoptu kakaowego.
  • Włóż do lodówki i podawaj po schłodzeniu.
Zainspiruj nas

Komentarze (16)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

przepis niezrozumiale napisany , składniki do ciasta zmieszane ze składnikami na krem , nie wiadomo co do czego

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      vii3
      vii3

      "niebo w gębie"
      cudowne! rozpływa się w ustach,
      nie za prosty dla początkujących, ale do zrobienia

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          nie jestem laikiem ale trudno się połapać co do czego , przepis niedokładnie napisany

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Jak dla mnie te przepisy są niezrozumiałe... zabrałam się za robienie tego ciasta ale w jakiej temperaturze go piec? jaki czas?? ile tych konfitur?? słoiczek??? słoiczek może być dla mnie litrowy a dla innej osoby 0,5 litra zastanawiajcie się nad tym jak opisujecie te przepisy.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  nie można obejżeś

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      przepis sprawdziłam i ciasto wyszło super. Polecam każdemu nowicjuszowi i tym bardziej doświadczonym.

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          witam , wszystko w porzadku ale jestem nowicjuszem to nie wiem czy masło ma byc roztopione czy tez nie i ile piec w jakiej temp?

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Skoro masło trzeba utrzeć to nie może być roztopione :)

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  Więcej komentarzy - rozwiń
                                  Pomoc | Zasady forum
                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                  Zobacz również

                                  Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

                                  Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

                                  Efektowne i proste danie

                                  Sarna w wielkim mieście Przepis 20

                                  Sarna w wielkim mieście

                                  Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

                                  Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

                                  Burgery z musztardą i boczkiem

                                  W klimacie amerykańskiego baru

                                  Kotlety mielone na ostro Przepis 19

                                  Kotlety mielone na ostro

                                  Nowa wersja znanego dania

                                  Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

                                  Kopytka Piotra Kucharskiego

                                  Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

                                  Gulasz z kopytkami Przepis 197

                                  Gulasz z kopytkami

                                  Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

                                  Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
                                  Przepis 1017

                                  Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

                                  Najprostszy przepis na domową pizzę

                                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                                  Przepis 22

                                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                                  Podany na delikatnym puree

                                  tvnpix