zamknij

Blok waniliowy z bakaliami

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Waniliowy zawrót głowy!
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Blok waniliowy z bakaliami
Autor: m.kwasek / m.dudko / d.szprejda / j.kloskowski Blok waniliowy z bakaliami (piankablog.pl)

Składniki

  • 300 g mleka w proszku
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g żurawiny
  • 50 g preparowanego ryżu
  • 50 g posiekanych migdałów
  • 50 g mieszanki orzechów
  • 110 g masła
  • 90 g  cukru
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 150 ml wody
  • 50 g wiśni kandyzowanych
  • 50 g skórki pomarańczowej
0
5

Sposób przygotowania:

  • Foremkę keksową wyłóż papierem do pieczenia. Bakalie i mleko w proszku wymieszaj ze sobą w misce. W niewielkim garnku podgrzej masło, cukier i wodę, aż masło się roztopi, a wszystkie składniki połączą się. Zdejmij garnek z ognia, dodaj mleko w proszku i wymieszaj.
  • Wlej masę do bakalii, szybko wymieszaj i przelej do foremki. Wygładź wierzch łyżką, aby masa równomiernie wypełniła foremkę.
  • Blok powinien tężeć kilka godzin w lodówce, najlepiej zostawić go tam na całą noc. Krój na plasterki ostrym nożem.
  • Porada: Aby blok wyglądał jeszcze piękniej, możesz wsypać na dno foremki garść bakalii.

 

Autor: www.piankablog.pl

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

grammar nazi mode on: "gramów" nie "gram"

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

      Kociołek łososiowo-pomidorowy

      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      tvnpix