zamknij

Blok waniliowy z bakaliami

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Waniliowy zawrót głowy!
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Blok waniliowy z bakaliami
Autor: m.kwasek / m.dudko / d.szprejda / j.kloskowski Blok waniliowy z bakaliami (piankablog.pl)

Składniki

  • 300 g mleka w proszku
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g żurawiny
  • 50 g preparowanego ryżu
  • 50 g posiekanych migdałów
  • 50 g mieszanki orzechów
  • 110 g masła
  • 90 g  cukru
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 150 ml wody
  • 50 g wiśni kandyzowanych
  • 50 g skórki pomarańczowej
0
5

Sposób przygotowania:

  • Foremkę keksową wyłóż papierem do pieczenia. Bakalie i mleko w proszku wymieszaj ze sobą w misce. W niewielkim garnku podgrzej masło, cukier i wodę, aż masło się roztopi, a wszystkie składniki połączą się. Zdejmij garnek z ognia, dodaj mleko w proszku i wymieszaj.
  • Wlej masę do bakalii, szybko wymieszaj i przelej do foremki. Wygładź wierzch łyżką, aby masa równomiernie wypełniła foremkę.
  • Blok powinien tężeć kilka godzin w lodówce, najlepiej zostawić go tam na całą noc. Krój na plasterki ostrym nożem.
  • Porada: Aby blok wyglądał jeszcze piękniej, możesz wsypać na dno foremki garść bakalii.

 

Autor: www.piankablog.pl

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

grammar nazi mode on: "gramów" nie "gram"

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      tvnpix