zamknij

Blok waniliowy z bakaliami

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Waniliowy zawrót głowy!
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Blok waniliowy z bakaliami
Autor: m.kwasek / m.dudko / d.szprejda / j.kloskowski Blok waniliowy z bakaliami (piankablog.pl)

Składniki

  • 300 g mleka w proszku
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g żurawiny
  • 50 g preparowanego ryżu
  • 50 g posiekanych migdałów
  • 50 g mieszanki orzechów
  • 110 g masła
  • 90 g  cukru
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 150 ml wody
  • 50 g wiśni kandyzowanych
  • 50 g skórki pomarańczowej
0
5

Sposób przygotowania:

  • Foremkę keksową wyłóż papierem do pieczenia. Bakalie i mleko w proszku wymieszaj ze sobą w misce. W niewielkim garnku podgrzej masło, cukier i wodę, aż masło się roztopi, a wszystkie składniki połączą się. Zdejmij garnek z ognia, dodaj mleko w proszku i wymieszaj.
  • Wlej masę do bakalii, szybko wymieszaj i przelej do foremki. Wygładź wierzch łyżką, aby masa równomiernie wypełniła foremkę.
  • Blok powinien tężeć kilka godzin w lodówce, najlepiej zostawić go tam na całą noc. Krój na plasterki ostrym nożem.
  • Porada: Aby blok wyglądał jeszcze piękniej, możesz wsypać na dno foremki garść bakalii.

 

Autor: www.piankablog.pl

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

grammar nazi mode on: "gramów" nie "gram"

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      tvnpix