zamknij

Blok waniliowy z bakaliami

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Waniliowy zawrót głowy!
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Blok waniliowy z bakaliami
Autor: m.kwasek / m.dudko / d.szprejda / j.kloskowski Blok waniliowy z bakaliami (piankablog.pl)

Składniki

  • 300 g mleka w proszku
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g żurawiny
  • 50 g preparowanego ryżu
  • 50 g posiekanych migdałów
  • 50 g mieszanki orzechów
  • 110 g masła
  • 90 g  cukru
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 150 ml wody
  • 50 g wiśni kandyzowanych
  • 50 g skórki pomarańczowej
0
5

Sposób przygotowania:

  • Foremkę keksową wyłóż papierem do pieczenia. Bakalie i mleko w proszku wymieszaj ze sobą w misce. W niewielkim garnku podgrzej masło, cukier i wodę, aż masło się roztopi, a wszystkie składniki połączą się. Zdejmij garnek z ognia, dodaj mleko w proszku i wymieszaj.
  • Wlej masę do bakalii, szybko wymieszaj i przelej do foremki. Wygładź wierzch łyżką, aby masa równomiernie wypełniła foremkę.
  • Blok powinien tężeć kilka godzin w lodówce, najlepiej zostawić go tam na całą noc. Krój na plasterki ostrym nożem.
  • Porada: Aby blok wyglądał jeszcze piękniej, możesz wsypać na dno foremki garść bakalii.

 

Autor: www.piankablog.pl

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

grammar nazi mode on: "gramów" nie "gram"

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Wiśniowy drift Przepis 102

      Wiśniowy drift

      Sernik z sosem wiśniowym

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

      Chrupiące płatki owsiane

      Pyszne i proste śniadanie

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      tvnpix