zamknij

Blok waniliowy z bakaliami

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Waniliowy zawrót głowy!
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Blok waniliowy z bakaliami
Autor: m.kwasek / m.dudko / d.szprejda / j.kloskowski Blok waniliowy z bakaliami (piankablog.pl)

Składniki

  • 300 g mleka w proszku
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g żurawiny
  • 50 g preparowanego ryżu
  • 50 g posiekanych migdałów
  • 50 g mieszanki orzechów
  • 110 g masła
  • 90 g  cukru
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 150 ml wody
  • 50 g wiśni kandyzowanych
  • 50 g skórki pomarańczowej
0
5

Sposób przygotowania:

  • Foremkę keksową wyłóż papierem do pieczenia. Bakalie i mleko w proszku wymieszaj ze sobą w misce. W niewielkim garnku podgrzej masło, cukier i wodę, aż masło się roztopi, a wszystkie składniki połączą się. Zdejmij garnek z ognia, dodaj mleko w proszku i wymieszaj.
  • Wlej masę do bakalii, szybko wymieszaj i przelej do foremki. Wygładź wierzch łyżką, aby masa równomiernie wypełniła foremkę.
  • Blok powinien tężeć kilka godzin w lodówce, najlepiej zostawić go tam na całą noc. Krój na plasterki ostrym nożem.
  • Porada: Aby blok wyglądał jeszcze piękniej, możesz wsypać na dno foremki garść bakalii.

 

Autor: www.piankablog.pl

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

grammar nazi mode on: "gramów" nie "gram"

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Grillowany ser halloumi Przepis 41

      Grillowany ser halloumi

      Najlepszy podany z figami i orzechami

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      tvnpix