Boczek faszerowany
Przepis
drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcjiZ czosnkiem w kieszonce
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Składniki
- 1 kg świeżego, chudego boczku
- 1 cebula
- kawałek pora
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżego utartego imbiru
- 2 łyżki chrzanu
- 1 łyżka bułki tartej
- 1-2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 3 liście laurowe
- 2 łyżki oliwy z oliwek
0
2
Sposób przygotowania:
- Umyj boczek i osusz. W moździerzu utrzyj liść laurowy z solą, pieprzem i oliwą. Natrzyj boczek i wstaw do lodówki na noc.
- Następnego dnia posiekaj cebulkę, przeciśnij czosnek przez praskę, a pora pokrój w bardzo drobną kosteczkę.
- Na patelni uduś pora z cebulką i czosnkiem, dodaj ocet jabłkowy, chrzan i imbir, a pod koniec duszenia bułkę tartą i miód. Wymieszaj dokładnie. W boczku zrób kieszeń i nafaszeruj kieszeń podduszonym farszem. Zapiekaj w piekarniku aż się zrumieni.
Zainspiruj nas
Komentarze (0)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.